Wat is het verschil tussen bergtrekkingen Beginner, Next Level en Ultimate? Helaas bestaat er geen klinkklaar antwoord op deze vraag, want dit is afhankelijk van meerdere factoren. 😉 Welke dit zijn, lees je in dit blog. Zo kan je bepalen welke trektocht het beste bij je past. Ben je er na het lezen van dit blog nog niet uit? Plan dan even een gesprekje met me in. Weet je meteen of deze wandelreis iets voor je en welke het bij je past. 

Verschil bergtrekkingen: Beginner, Next Level en Ultimate

Toen ik begon met het organiseren van trektochten in Nepal heb ik gestruggeld met de benaming. Hoe vertel je iemand wat een trekking inhoudt, zonder diegene op het verkeerde been te zetten of af te schrikken? Mijn eerste keus ging uit naar Easy, Medium en Intense, maar heel eerlijk, daar zou ik verkeerde verwachtingen mee scheppen. Want een bergrekking in Nepal is nooit ‘makkelijk’. Uiteindelijk koos ik voor Beginner, Next Level en Ultimate. Dit betekent dat er geen ervaring nodig is, maar geeft vooral de zwaarte of uitdaging van de trekking aan. Deze uitdaging is afhankelijk van meerdere factoren.

Everest Base Camp trekking dag 6 Dingboche tot Chukhung, yak onderweg

Zwaartefactoren trektochten Nepal

Wat maakt een trekking in Nepal uitdagend?

De zwaarte of moeilijkheidsgraad van een trekking, laten we het voor het gemak uitdaging noemen, is afhankelijk van verschillende factoren. Deze verschillen variëren per trektocht. Je kunt denken aan zaken als:

  • De reisduur/het aantal wandeldagen
  • Aantal loopuren per dag
  • De hoogte waarop je je bevindt
  • Het aantal hoogtemeters per dag
  • De voorzieningen onderweg (bewoond, wel/geen dorpjes, gemakkelijk bereikbaar gebied)
  • Hoe je overnacht (tea house/tent/combinatie)
  • Het soort paden dat je bewandelt (makkelijk/technisch moeilijk/klimmen)
  • Omstandigheden waarin je loopt (winter/zomer/zon/sneeuw/etc.)

Een Bergtrekking Beginner is over het algemeen korter (zo’n 10 tot 19 dagen), heeft minder lange wandeldagen (gemiddeld 4 tot 5 uur) en/of gaat door lager gebied met technisch minder moeilijke paden (tot ongeveer 3.500 tot 4.500m). Een Bergtrekking Next Level is vaak iets langer (zo’n 14 tot 25 dagen), gaat naar grotere hoogten (ongeveer 4.500 tot 5.500m) en kent gemiddeld meer wandeluren per dag (zo’n 6 tot 7 uur). Bij een Bergtrekking Ultimate kunnen wandeldagen langer zijn, kom je grotere hoogte (soms tot 6.500m), maak je veel hoogtemeters per dag, kampeer je en/of bevindt je je in afgelegen gebied met soms weinig tot geen voorzieningen, waardoor deze reis zowel fysiek als mentaal meer van je vraagt.

Jongetje huiswerk maken Ghorepani Poon Hill trekking

Is de Bergtrekking Beginner makkelijk?

Laat ik voorop stellen dat een bergtrekking nooit ‘makkelijk’ is. Maar hoe je de Beginner trekking ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Ieder mens is anders, dus ook iedere beleving. Wat voor de één gemakkelijk is, is voor de ander een uitdaging. In principe zou een Beginner trektocht voor iedereen met een goede conditie en genoeg wandeluren in de benen te doen moeten zijn. Wanneer je Happy Hiker volgt, weet je wat je kan verwachten, ga je goed van start en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Moet je ervaring hebben voor de Bergtrekking Next Level en Ultimate?

Voor de Next Level Bergtrekking hoef je niet perse ervaring te hebben. Wanneer jij lichamelijk fit bent en een sportieve en sociale instelling hebt, kan je deze trektocht prima maken. Wel is het belangrijk dat je een beetje weet waar je aan begint en wat je kan verwachten. Happy Hiker bereidt je hierop voor. De Next Level trektocht vraagt in veel gevallen net iets meer van je dan de Beginner trektocht.

De Ultimate trekking zou ik niet direct aanraden wanneer je geen ervaring met bergwandelen hebt of als je niet weet hoe het is om je op hoogte te bevinden. Tijdens deze trekking zijn de omstandigheden vaak iets primitiever en extremer. Ook is het gebied waar in je je bevindt vaak meer afgelegen, waardoor er soms ‘geen weg terug’ is.. Het is dan beter om eerst eens een Beginner of Next Level trektocht te ervaren. Anders kan de ervaring wel heel overweldigend zijn.

Verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro

De reis ‘van hoofd naar hart’

Tijdens alle trektochten maken we naast de fysieke reis ook een reis ‘van hoofd naar hart’. Er is ruimte voor bewustwording door stilte, overdenking, schrijfopdrachten, yoga, meditatie en ademwerk. Hoe de invulling precies is, hangt grotendeels af van het tempo van de groep, het weer en andere omstandigheden op dat moment. Het leven in de bergen is onvoorspelbaar, dus we passen ons volledig aan bij de mogelijkheden op dat moment. Wanneer mogelijk plannen we dagelijks twee momenten. Dit kan voor, tijdens of na de wandeling zijn. Hoe dieper je de bergen intrekt, hoe meer je naar binnen keert. Ervaring met yoga of iets dergelijks is niet nodig. Alleen de wil om open te staan voor een nieuwe ervaring. 🙂

Waar nog meer rekening mee houden?

Onderweg kom je jezelf ongetwijfeld tegen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar als je het fysiek en/of mentaal niet trekt en je hebt gekozen voor een trekking waarbij er no way back is, dan heb je misschien niet zo’n leuke vakantie.;) De mate waarin je in staat bent met tegenslagen om te gaan tijdens een trekking, bepaalt voor een groot deel je reisplezier. De reis ‘van hoofd naar hart’ helpt je bij dit proces.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro

Ben je er nog (steeds) niet uit en vind je het fijner om even persoonlijk te sparren over de mogelijkheden. Plan dan even een inspiratiesessie in mijn agenda. Dan weet je meteen of deze reis bij je past. Gewoon doen!👍

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.