In december liepen we de Mardi Himal trekking in Nepal. Een veelzijdige en relatief makkelijke trektocht waarbij je in korte tijd kennismaakt met het mooiste dat de Himalaya heeft te bieden. Welke route lopen we? Wat kost een trekking naar Mardi Himal? Wel of geen gids/drager? Wat is de beste reistijd? Wat eet en drink je onderweg? En wat mag je niet vergeten? In dit blog alles over de voorbereiding Mardi Himal trekking.

Over Mardi Himal trekking

De Mardi Himal trekking staat bekend om de mooie en afwisselende landschappen. Mystieke rodondendronbossen, weelderige jungle, kale hoogvlaktes, besneeuwde bergtoppen, Mardi heeft het allemaal. Daarnaast is deze trekking een mooi alternatief voor bijvoorbeeld de Poon Hill trekking of Annapurna Base Camp trekking wanneer je op zoek bent naar wat minder belopen paden. Via kleine geitenpaadjes wandel je van subtropische bosgebied naar de machtige witte reuzen. Onderweg heb je zicht op Machhapuchhre (Fish Tail), Hinchuli, Annapurna South en Mardi Himal. Het eindpunt? Mardi Himal op 4.500m. De Mardi Himal trekking is een mooie en toegankelijke trekking voor beginners en mensen met weinig tijd.
Donkey delay Mardi Himal Trekking Nepal

Mardi Himal trekking: reisroute

Mardi Himal Base Camp is te bereiken via meerdere aanlooproutes. Je loopt de hele trekking in ongeveer 6 dagen. Je start in een mooie groene subtropische omgeving, om vervolgens door een steeds kaler wordend landschap te eindigen op Mardi Himal Base Camp (4.500m). Onderweg heb je zicht op onder andere Annapurna South (7.219m), Machhapuchhre (6.993m), Hiunchuli (6.441m) en natuurlijk Mardi Himal (5.587m). De mooiste reisroute is als volgt:

Dag 01: Kathmandu naar Pokhara (822m)
Dag 02: Pokhara naar Kande, hike naar Pothana (2.125m)
Dag 03: Pothana naar Low Camp (3.150m)
Dag 04: Low Camp naar High Camp (3.700m)
Dag 05: Mardi Himal Base Camp (4.500m) terug naar Low Camp (3.150m)
Dag 06: Low Camp naar Siding village (1.750m)
Dag 07: Siding village naar Lumre (1.206m)
Dag 08: Lumre naar Pokhara (822m)

Mardi Himal: tea house trekking

Mardi Himal trekking is een tea house trekking. Een tea house is de Nepalese versie van een blokhut. Je kunt er terecht voor het broodnodige: eten/drinken, slapen, een douche en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je vaak extra). Verwacht geen luxe. Kamers zijn koud, gehorig en niet meer dan houten hokjes die door dunne schotten van elkaar gescheiden zijn. Ook je bed bestaat uit een houten plank met daarop een dun matrasje. Dekens zijn vaak aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden.😉 De douche en toilet deel je met andere trekkers.
Voorbereiding Annapurna Base Camp trekking Nepal, MBC naar ABC

Kosten Mardi Himal trekking

Kosten voor de Mardi Himal trekking zijn afhankelijk van je wensen én hoe je de trektocht organiseert. Er zijn twee smaakjes:

1.) Zelfstandig met gids en/of drager
2.) Met een groep 

Wil je goed voorbereid op pad met een gids en drager die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dan kan je gebruik maken van Happy Hiker . Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest.😄Jaarlijks organiseer ik kleinschalige (yoga)trektochten op verschillende niveau’s (BeginnerAdvanced en Pro)

Wil je weten of de Mardi Himal trekking iets voor jou is? Of heb je nog geen trektocht in gedachten, maar ben je gewoon nieuwsgierig welke opties er zijn? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we welke bergtocht aansluit op jouw wensen. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.
Voorbereiding Mardi Himal trekking, koud in de bergen

Wel of geen gids of drager?

Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van gidsen voor trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moeten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

Beste reistijd Mardi Himal trekking

Het beste seizoen de Mardi Himal trekking is maart/april en oktober/november. In deze periode is het weer vaak goed en de temperatuur aangenaam. Dit zijn ook de drukste periodes van het jaar. De maanden juni tot september zijn niet ideaal vanwege de moesson. In december en februari kan je de Mardi Himal trekking ook maken, maar het is dan vaak iets kouder. Ik liep de trekking ooit in december en had toen vreselijk slecht weer. De week erop kreeg ik een foto van een vriend met een helderblauwe lucht. Dus ja, een bepaald risico is er altijd.
Mardi Himal Base Camp trekking Nepal, mist

Eten en drinken Mardi Himal trekking

Er wordt van je verwacht dat je eet en drinkt in het tea house waar je slaapt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. De maaltijden onderweg zijn prima maar eenvoudig: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, havermoutpap met appel en muesli etc. Hoe hoger je komt, hoe meer je betaalt voor je maaltijd. Dit geldt ook voor andere benodigdheden, zoals een muts, toiletpapier etc. Deze kosten boven op de berg minmaal drie keer zoveel.

Eten, drinken en hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens de Mardi Himal trekking veel water, zo’n 3 liter per dag is niet overbodig. Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

Voorbereiding Mardi Himal trekking, avondeten

Paklijst Mardi Himal trekking

Of je het nu inpaklijst, paklijst of meeneemlijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Denk van tevoren dus goed na over wat je wel of niet meeneemt. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

Tips voorbereiding Mardi Himal trekking

Wil je de Mardi Himal trektocht lopen? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

  • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner
  • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen
  • Sluit een goede reisverzekering af: Allianz Global Assistence biedt verzekeringen waarbij bergwandelen tot 7.000m over de gebaande paden is inbegrepen.
  • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie tot 5.000+m dekt.
  • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
  • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee
Kamer tea house Mardi Himal trekking Nepal
Onmisbaar tijdens een trekking in Nepal: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.