In november liepen wij de Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking in Nepal. Deze veelzijdige trektocht is een mooie mix tussen natuur, spiritualiteit en cultuur. In dit blog onze voorbereiding Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking. Welke route lopen we? Wat kost een trekking door het Annapurnagebergte? Wel/geen gids of drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen neem je mee? 

Over Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking

De Annapurna Circuit trekking staat bekend om de verschillende seizoenen die je ziet onderweg. Je loopt van subtropische valleien met een bulderende rivier en weelderig groene bananenbomen naar uitgestrekte alpenweiden, naaldbossen, rots- en (ijs)woestijnen. Tegelijkertijd is Annapurna Himal één van de meest ontwikkelde wandelgebieden in Nepal met goede wandelpaden en zelfs diverse koffietentjes en bakkertjes. De route van en naar Tilicho Lake is primitiever en meer verlaten. Een mooie aanvulling op het Annapurna Ciruit.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Voorbereiding Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking Nepal

Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking: reisroute

Het Annapurna Circuit loopt volledig om het Annapurnagebergte. De trekking is zo’n 160 tot 230 kilometer en duurt ongeveer 12 tot 22 dagen, afhankelijk van waar je start/stopt. Je kunt de trekking zo uitdagend maken als je wilt door extra uitstapjes toe te voegen, bijvoorbeeld een wandeling naar Ice Lake en Tilicho Lake. Naast dat de uitzichten hier fantastisch zijn, helpt dit je ook beter acclimatiseren voor het oversteken van de Thorong La Pass (5.416). Onze reisroute was als volgt:

 • Dag 01: Kathmandu naar Jagat (1.330m)
 • Dag 02: Jagat naar Dharapani (1.960m)
 • Dag 03: Dharapani naar Chame (2.670m)
 • Dag 04: Chame naar Pisang (3.210m)
 • Dag 05: Pisang naar Manang (3.540m)
 • Dag 06: Acclimatisatiedag Manang bezoek Ice Lake (4.620m)
 • Dag 07: Manang naar Shree Kharka (4.080m)
 • Dag 08: Shree Kharka, via Tilicho Lake (5.000m) naar Tilicho Base Camp (4.150m)
 • Dag 09: Tilicho Base Camp naar Yak Kharka (4.018m)
 • Dag 10: Yak Kharka naar High Camp (4.925m)
 • Dag 11: High Camp via Thorong La pass naar Muktinath (2.590m)
 • Dag 12: Muktinath naar Kagbeni (2.804m)
 • Dag 13. Kagbeni naar Jomsom (2.743m)
 • Dag 14: Jomsom naar Pokhara (822m)

Annapurna Circuit via Tilicho Lake: tea house trekking

Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking staat synoniem voor tea houses. Dit zijn eenvoudige accommodaties waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douchen en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je vaak extra). Verwacht geen luxe. Kamers zijn vaak houten hokjes door dunne schotten van elkaar gescheiden. Ook het bed is vaak niet meer dan een houten plaat, douche en toilet gedeeld en het is er koud. Dekens zijn soms aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden. 😉

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking Nepal, waterval

Kosten Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking

De kosten voor Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trektocht organiseert. Er zijn er twee opties:

1.) Zelfstandig met gids (en drager)
2.) Met een groep 

Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, volg dan Happy Hiker. Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige groepsreizen met trekking op verschillende niveau’s (BeginnerNext Level en Ultimate). Lees hier het verschil tussen de trektochten.

Wil je weten of Annapurna Circuit trekking of Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat aansluit op jouw wensen. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking Nepal, suspension bridge

Wel of geen gids of drager?

Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van gidsen voor trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeurden en reddingsacties die moesten plaatsvinden. Het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

Beste reistijd Annapurna Cicruit via Tilicho Lake trekking

Het beste seizoen de Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking te maken zijn de maanden maart/april en oktober/november. Dit zijn ook de drukste periodes van het jaar. De maanden juni tot september zijn niet ideaal vanwege de moesson. December en februari horen ook tot de opties. Het is dan kouder en rustiger, maar soms vanwege sneeuwval niet mogelijk de pas over te steken. Wij liepen onze trektocht in november. Op hoogte was het toen al ijzig en koud.

Ben je benieuwd welke trektochten je nog meer kunt lopen in het Annapurna berggebied? Dit zijn de mooiste trektochten in de Annapurna regio. De mooiste Everest, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Mustang trekkingen vind je hier.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking Nepal, Shree Kharka naar Tilicho Base Camp

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking: eten en drinken

Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, yoghurt en muesli etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een rolletje toiletpapier. Die kost boven op de berg drie keer zoveel.

Eten, drinken en hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking veel water (4 liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

Thorong La Pass Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking Nepal

Meeneemlijst Annapurna Circuit via Tilicho Lake trekking

Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

Reisfilm Annapurna Circuit via Tilicho Lake

Annapurna Circuit is één van de bekendste trektochten in Nepal en een ware klassieker. Je wandelt letterlijk door alle seizoenen. Ben je benieuwd hoe het is om deze bergtrekking te lopen? Bekijk hier de reisvideo: 15 dagen in 4 minuten. Geniet!

Tips voorbereiding Annapurna Circuit

Wil je de Annapurna Circuit trekking en/of Tilicho Lake trekking doen? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

 • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner, Qatar Airways of KLM.
 • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen
 • Vraag je visum op tijd aan.
 • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
 • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie (tot 5.500+m) dekt.
 • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
 • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee
Sneeuw Thorong La Pass Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking Nepal

Wil je meer weten over de Annapurna Circuit trekking en/of Tilicho Lake trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.