In december liep ik samen met Raman de Everest Base Camp trekking inclusief twee passen. Omdat dit geen walk in the park is, hebben we ons goed voorbereid. In dit blog onze bevindingen en voorbereiding voor de Everest Base Camp trekking. Welke route lopen we? Wat kost een trekking naar EBC? Wel of geen gids of drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen neem je mee? Je leest het in dit blog.

Over Everest Base Camp trekking

Tijdens de Everest Base Camp trekking loop je naar het basiskamp van Mount Everest, de plek waar échte die hards een weg naar de top beginnen. Deze berg wordt ook wel Sagarmatha (Nepalees) of Chomolungma (Tibetaans) genoemd en is met 8.488m de hoogste berg ter wereld. De Everest/Khumbu regio is een van de populairste toeristenbestemmingen van Nepal en staat bekend om de fantastische berglandschappen en vriendelijke bewoners, de Sherpa’s. De loopafstand van Lukla, het startpunt van onze trekking, naar Everest Base Camp is ruim 60 km.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorpret een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Mount-Everest-Base-Camp-trekking

Everest Base Camp trekking via Kongma La, Cho La en Gokyo Ri

De klassieke Everest Base Camp trekking loop je in ongeveer twee weken. Zo heb je genoeg tijd om te acclimatiseren onderweg en ook andere mooie uitzichtpunten in de regio bezoeken. Omdat wij meer tijd hebben, combineren we deze trektocht met een aantal andere hoogtepunten, namelijk de Kongma La Pass (5.545m), Chola Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). De reisroute is als volgt:

  • Dag 1. Vlucht* Kathmandu naar Lukla, hike naar Monjo
  • Dag 2. Monjo naar Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 3. Acclimatisatiedag Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 4. Namche Bazar naar Pangboche (3.985m)
  • Dag 5. Pangboche naar Dingboche (4.240m)
  • Dag 6. Dingboche naar Chukhung (4.730m)
  • Dag 7. Chukhung via Kongma La Pass (5.545m) naar Lobuche (4.960m)
  • Dag 8. Lobuche naar Gorakshep (5.160m) naar EBC (5.380m)
  • Dag 9. Gorakshep naar Dzongla (4.830m)
  • Dag 10. Dzongla via Cho La Pass (5.370m) naar Gokyo (4.790m)
  • Dag 11. Rustdag in Gokyo, Gokyo Ri (5.360m)
  • Dag 12. Gokyo naar Dole (4.038m)
  • Dag 13. Dole naar Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 14. Rustdag Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 15. Namche naar Lukla (2.800m)
  • Dag 16. Vlucht Lukla naar Kathmandu (1.400m)

  Everest Base Camp: tea house trekking

  De EBC-trekking staat synoniem voor tea houses. Dit zijn eenvoudige onderkomens waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douche en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je vaak extra). Verwacht geen luxe. Kamers zijn vaak houten hokjes door dunne schotten van elkaar gescheiden. Het bed is veelal ook een houten plaat, douche en toilet gedeeld en het is er koud. Dekens zijn aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden.

  Everest-Base-Camp-trekking-Tea-house

  Kosten Everest Base Camp trekking

  De kosten voor deze trektocht in Nepal zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trekking organiseert. Er zijn er twee opties:

  1.) Zelfstandig met gids (en drager)
  2.) Met een groep 

  Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dan is Happy Hiker voor jou. Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige (yoga)trektochten op verschillende niveau’s (Beginner, Advanced en Pro)

  Wil je weten of de Everest Base Camp trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

  Voorbereiding-Everest-Base-Camp-zelf-bagage-dragen

  Wel of geen gids of drager?

  Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van een gids voor een trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moeten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

  Beste reistijd Everest Base Camp trekking

  Het beste seizoen om een trekking naar Mount Everest Base Camp te maken zijn de maanden april/mei en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De maanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. November tot maart behoort ook tot de opties. Het is dan kouder en rustiger. Wij liepen onze trektocht begin december.

  Ben je benieuwd welke trektochten je nog meer kunt lopen in het Everest berggebied? Dit zijn de mooiste trekkingen in de Everest regio. De mooiste Annapurna, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Mustang trekkingen vind je hier.

  Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, op het dak van de wereld

  Eten en drinken tijdens de EBC-trekking

  Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, momo’s etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een rolletje toiletpapier. Die kost boven op de berg vier keer zoveel.

  Eten, drinken en hoogteziekte

  Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Everest Base Camp trekking veel water (4 tot 5  liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

  Eten en drinken in Nepal ontbijt pap, pannenkoeken en masala thee

  Meeneemlijst Everest Base Camp trekking

  Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

  Reisfilm Everest Base Camp

  Everest Base Camp trekking is een tantastische mix tussen natuur, (Sherpa)cultuur en spiritualiteit. Ben je benieuwd hoe het is om deze trektocht te lopen? Deze korte film geeft een mooie sfeerimpressie van deze prachtige trekking: 16 dagen in 4 minuten. Geniet!

  Tips voorbereiding Everest Base Camp trekking

  Wil je de Everest Base Camp trekking lopen? Deze tips helpen je verder.

  Plan je reis

  • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner, Qatar Airways of KLM.
  • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen.
  • Vraag je visum op tijd aan.
  • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
  • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie (tot 5.600+m) dekt.
  • Wil je Everest zien? Zorg op de heenweg voor een plekje aan de linkerzijde van het vliegtuig en terugweg aan de rechterkant.
  • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt.
  • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee.
  Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, Cho La pass Raman en Paula

  Wil jij op reis naar Nepal?

  Met een goede reisgids maak je van de voorpret een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

  Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.