In december liep ik samen met Raman de Everest Base Camp trekking inclusief twee passen. Omdat dit geen walk in the park is, hebben we ons goed voorbereid. In dit blog onze bevindingen en voorbereiding voor de Everest Base Camp trekking. Welke route lopen we? Wat kost een trekking naar EBC? Wel of geen gids of drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen neem je mee? Je leest het in dit blog.

Over Everest Base Camp

Mount Everest ook wel Sagarmatha (Nepalees) of Chomolungma (Tibetaans) genoemd, is met 8.848m de hoogste berg ter wereld. De Everest regio, Khumbu, is een van de populairste toeristenbestemmingen van Nepal en staat bekend om de fantastische berglandschappen en vriendelijke bewoners, de Sherpa’s. Base Camp, de plek waar alpinisten hun weg naar de top beginnen, is met 5.364m het hoofddoel van onze trekking. De loopafstand van Lukla, het startpunt van onze trekking, naar EBC is 62km.

Mount-Everest-Base-Camp-trekking

EBC via Kongma La pass, Cho La pass en Gokyo Ri

De klassieke EBC-trekking kan in 10 dagen gelopen worden. De meeste reizigers doen 12 tot 14 dagen over de tocht. Dit in inclusief twee rustdagen. Je loopt dan vaak in 9 dagen naar EBC en in 3 dagen over hetzelfde pad terug. Omdat wij meer tijd hebben, niet willen haasten en meer willen zien, kiezen wij voor een alternatieve route. Naast Base Camp lopen wij ook de Kongma La pass en Cho La Pass en gaat onze route langs de Gokyo Lakes en Gokyo Ri. De reisroute is als volgt:

  • Dag 1. Vlucht* Kathmandu naar Lukla, hike naar Monjo
  • Dag 2. Monjo naar Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 3. Acclimatisatiedag Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 4. Namche Bazar naar Pangboche (3.985m)
  • Dag 5. Pangboche naar Dingboche (4.240m)
  • Dag 6. Dingboche naar Chukhung (4.730m)
  • Dag 7. Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche (4.960m)
  • Dag 8. Lobuche naar Gorakshep (5.160m) naar EBC (5.380m)
  • Dag 9. Gorakshep naar Dzongla (4.830m)
  • Dag 10. Dzongla via Cho La pass (5.370m) naar Gokyo (4.790m)
  • Dag 11. Rustdag in Gokyo, Gokyo Ri (5.360m)
  • Dag 12. Gokyo naar Dole (4.038m)
  • Dag 13. Dole naar Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 14. Rustdag Namche Bazar (3.440m)
  • Dag 15. Namche naar Lukla (2.800m)
  • Dag 16. Vlucht Lukla naar Kathmandu (1.400m)
  * Vluchten van en naar Lukla zijn met regelmaat vertraagd of worden zelfs volledig gecanceld. Het is dus afwachten of we deze route daadwerkelijk kunnen lopen. Wanneer je de eerste vlucht boekt (06.00 AM) heb je het meeste kans om Lukla te bereiken wanneer vluchten weer opgestart worden.

   Everest Base Camp: tea house trekking

   De EBC-trekking staat synoniem voor tea houses. Dit zijn eenvoudige B&B’s waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douche en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je vaak extra). Verwacht geen luxe. Kamers zijn vaak houten hokjes door dunne schotten van elkaar gescheiden. Het bed is veelal ook een houten plaat, douche en toilet gedeeld en het is er koud. Dekens zijn aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden.

   Everest-Base-Camp-trekking-Tea-house

   Kosten Everest Base Camp trekking

   De kosten voor deze trektocht in Nepal zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trekking organiseert. Er zijn er twee opties:

   1.) Zelfstandig met gids en/of drager
   2.) Met een groep 

   Wil je goed voorbereid op pad met een gids en drager die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dan kan je gebruik maken van Happy Hiker . Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest.😄Jaarlijks organiseer ik kleinschalige (yoga)trektochten op verschillende niveau’s (Beginner, Advanced en Pro)

   Wil je weten of de Everest Base Camp trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

   Voorbereiding-Everest-Base-Camp-zelf-bagage-dragen

   Wel of geen gids of drager?

   Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van een gids voor een trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moeten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

   Beste reistijd Everest Base Camp trekking

   Het beste seizoen om een trekking naar Mount Everest Base Camp te maken zijn de maanden april/mei en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De maanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. November tot maart behoort ook tot de opties. Het is dan kouder en rustiger. Wij liepen onze trektocht begin december.

   Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, op het dak van de wereld

   Eten en drinken tijdens de EBC-trekking

   Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, momo’s etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een rolletje toiletpapier. Die kost boven op de berg vier keer zoveel.

   Eten, drinken en hoogteziekte

   Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Everest Base Camp trekking veel water (4 tot 5  liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

   Eten en drinken in Nepal ontbijt pap, pannenkoeken en masala thee

   Meeneemlijst Everest Base Camp trekking

   Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

   Tips voorbereiding Everest Base Camp

   Wil je de Everest Base Camp trekking lopen? Deze tips helpen je verder.

   Plan je reis

   • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner
   • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen
   • Sluit een goede reisverzekering af: Allianz Global Assistence biedt verzekeringen waarbij bergwandelen tot 7.000m over de gebaande paden is inbegrepen.
   • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie tot 5.500+m dekt.
   • Boek een vroege vlucht en vergroot je kans om Lukla diezelfde dag te bereiken

   • Wil je Everest zien? Zorg dan dat je heenweg aan de linkerzijde van het vliegtuig zit (KTM-Lukla) en rechts op de terugvlucht (Lukla-KTM).
   • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
   • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee
   Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, Cho La pass Raman en Paula

   Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

   Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver.

   Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.