In april en mei liepen wij de Langtang Circuit trekking in Nepal. Deze veelzijdige en relatief eenvoudige trektocht is een mooie mix tussen natuur, spiritualiteit en cultuur. In dit blog onze voorbereiding op de Langtang Circuit trekking. Welke route lopen we? Wat kost een trekking in Langtang? Wel of geen gids of drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen nemen we mee? Je leest het in dit blog.

Over Langtang Circuit trekking Nepal

Langtang Circuit staat bekend om de magische zonsondergangen, adembenemende vergezichten, reusachtige gletsjers, besneeuwde bergen, boeddhistische kloosters, heilige meren en sprookjesachtige bossen. Langtang Himal is één van de eerste beschermde natuurgebieden van Nepal en een gevarieerd Nationaal Park. Het Langtang Circuit bestaat uit drie trektochten die je ook afzonderlijk kan lopen: Langtang Valley, Gosaikunda en Helambu.

Langtang Circuit trekking porters en gids

Langtang Valley, Gosaikunda, Helambu

De volledige Langtang Circuit trekking duurt ongeveer 14 dagen. Je hoeft niet ver te reizen om want het startpunt ligt relatief dichtbij Kathmandu en is per bus bereikbaar. Je kan de trektocht zo uitdagend maken als je wilt door vanuit Kyanjin Gompa dagexcursies te maken naar mooie uitzichtpunten, zoals Kyanjin Ri en Tsjerko Ri. Kyanjin Gompa is ook de uitvalsbasis voor het beklimmen van pieken, zoals Gangchempo of Yala Peak. Onze reisroute was als volgt:

 • Dag 01: Kathmandu naar Syabru Bensi (1.462m)
 • Dag 02: Syabru Bensi naar Lama Hotel (2.500m)
 • Dag 03: Lama Hotel naar Mundu (3.550m)
 • Dag 04: Mundu naar Kyanjing Gompa (3.798m)
 • Dag 05: Kyanjin Gompa naar Kyanjin Ri (4.773m) en terug
 • Dag 06: Kyanjin Ri naar Lama Hotel (2.500m)
 • Dag 07: Lama Hotel naar Thulo Syabru (2.235m)
 • Dag 08: Thulo Syabru naar Shin Gompa (3.330m)
 • Dag 09: Shin Gompa naar Gosaikunda (4.300m)
 • Dag 10: Gosaikunda via Laurebina Pass (4.610m) naar Ghopte (3.430m)
 • Dag 11: Ghopte naar Malemchigaon (2.560m)
 • Dag 12: Malemchigaon naar Tarkeghyang (2.590m)
 • Dag 13: Tarkeghyang naar Shermathang (2.610m)
 • Dag 14: Shermathang via Melamchi Pul Bazaar naar Kathmandu (1.400m)

Langtang Circuit: tea house trekking

De Langtang Circuit trekking staat synoniem voor tea houses. Tea houses zijn eenvoudige blokhutten waar je terecht kunt voor het broodnodige: eten/drinken, slapen en een douche. Voor gebruik van elektriciteit en warm water betaal je soms iets extra. Verwacht geen luxe. Kamers zijn vaak houten hokjes door dunne schotten van elkaar gescheiden. Het bed is veelal ook een houten plaat. Douche en toilet deel je met anderen. Dekens zijn vaak aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee voor de zekerheid en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden.
Langtang Circuit trekking Nepal, Langtang, Gosaikunda, Helambu

Kosten Langtang Circuit trekking

De kosten voor het Langtang Circuit in Nepal zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trekking organiseert. Er zijn er drie opties:
1.) Ongeorganiseerd zonder gids of drager
2.) Georganiseerd met gids en/of drager
3.) Met een reisorganisatie
Ga bij voorkeur zelf op pad, maar wil je onderweg niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Misschien is Happy Hiker iets voor je. Dit voorbereidingsprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Heb je behoefte aan meer zekerheid, dan maken we samen een planning op maat. Je gaat op pad met een betrouwbare en gids (en/of drager) die de Langtang regio op z’n duimpje kent. Lijkt het je leuker om bij een groep aan te sluiten? Dan is een georganiseerde trektocht wellicht iets voor je. Jaarlijks organiseer ik een Beginner en Advanced versie.
Wil je weten welke bergtrekking het beste aansluit op jouw wensen? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.
Laurebina pass Langtang Circuit trekking Nepal

Wel of geen gids of drager?

Wel of geen gids of drager is een persoonlijke keuze. Tijdens de Langtang Circuit trekking zijn beide niet verplicht. Het pad is goed en de bewegwijzering vrij duidelijk. Toch heeft een gids en/of drager ook voordelen. Gidsen spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen je als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld beter om je heen te kijken en meer foto’s te maken. Daarnaast steun je de lokale bevolking op deze manier.

Beste reistijd Langtang, Gosaikunda, Helambu

Het beste seizoen voor een trekking in het Langtang gebergte zijn de maanden april/mei en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De maanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. Maart en december behoren ook tot de opties. Het is dan kouder maar ook rustiger. Wij liepen het Langtang Circuit in april en mei, de periode dat de rododendrons in bloei staan.

Eten en drinken tijdens het Langtang Circuit

Een overnachting kost in verhouding vrij weinig wanneer je eet en drinkt op de plek waar je slaapt. Van deze verdiensten moeten ze het namelijk hebben. De maaltijden onderweg zijn eenvoudig maar voedzaam: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, yoghurt en muesli etc. De prijzen van eten stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden onderweg. Denk bijvoorbeeld aan een rolletje toiletpapier.

Eten, drinken en hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens de Langtang trekking veel water (3 liter per dag is niet overbodig). Wij zuiveren water met zuiveringstabletten. Dit betekent dat we geen flessen water kopen en achterlaten. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee dragen we ook bij aan het terugdringen van het plasticoverschot. Dit is een groot probleem, dus erg belangrijk.
Rhodondendrons bergtrekking Nepal Langtang

Meeneemlijst Langtang Circuit trekking

Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige paklijst Langtang Circuit trekking Nepal.

Tips voorbereiding Langtang Circuit trekking

 • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
 • All you need is less: neem zo min mogelijk spullen mee
 • Check of je reisverzekering een trekking boven 5.000m dekt
 • Neem voldoende kleingeld mee de bergen in: pinnen is daar niet mogelijk
Kyanjin Gompa Bakery

Wil je meer weten over de Langtang Circuit trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Langtang Circuit trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.