‘Een trekking, wat is daar nu leuk aan?’, vroeg iemand me laatst. Nou, er zijn wel 100 redenen te bedenken waarom een trekking in Nepal de moeite waard is: de adembenemende berglandschappen, de mix van culturen, de vriendelijke locals… de lijst is eindeloos. Maar moet ik je echt overtuigen? Dan zijn dit de 14 redenen waarom je écht trekking in Nepal moet maken

Waarom een trekking in Nepal

1.) Een nieuwe wereld

In de bergen gaat een nieuwe wereld voor je open. Een wereld van minimalistische leven, eenvoud, rust, vrijheid en leven met de natuur, Maar ook één van zorg voor elkaar en roeien met de riemen die je hebt. Het is één van die weinige plekken waar (over)consumptie en (over)productie z’n intrede nog niet heeft gedaan. Mensen leven met de dag en elkaar. Een grote inspiratiebron.

2.) In verbinding met jezelf

In de bergen is (meestal) geen Wi-Fi. Hoewel dit eerst even wennen is, waardeer je dit uiteindelijk enorm. Geen geluid van binnenkomende berichten, appjes, e-mails, ongevraagde reclame en nieuwsberichten waar onbewust veel aandacht en energie naar uit gaat, maar een groot gevoel van rust. Langzaam kom je tot ontspanning en sta je (weer) volledig in verbinding met jezelf. 

Everest Base Camp trekking Nepal

3.) Minimalistisch leven

Knip in je vingers en het staat voor je neus. Knal naar de winkel en je hebt het. Plaats een online bestelling en het ligt op je deurmat. Erg handig dat ‘snelle’ leven, maar de downside is dat je niet altijd met volledige aandacht leeft. Tijdens een trektocht doe je dit wel. Van tevoren kies je je uitrusting zorgvuldig want onderweg zijn weinig voorzieningen. Daarnaast draag je het meeste zelf, dus je denkt wel drie keer na voordat je het in je tas stopt. Het maakt je bewust, creatief en doet je beseffen dat je maar weinig nodig hebt.

4.) Dankbaar voor weinig comfort

Heerlijk op de bank ploffen, de verwarming een graadje hoger zetten en de koelkast opentrekken voor iets lekkers, dat is er in de bergen niet bij. Maar wanneer je na een lange wandeldag in het tea house aankomt, ben je meer dan dankbaar voor het eenvoudige leven. Een houten bankje, een simpele maaltijd en als je geluk hebt een kachel. Nothing more to wish for!

5.) Lekker in beweging

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik niet oppas, zit ik in Nederland veel te veel. Tijdens het eten, in de auto, op het werk, achter de computer, ga maar door. Mijn lichaam vind dat niet altijd leuk en protesteert weleens, wat zich uit in een zere onderrug. In Nepal heb ik dat nooit. Ik ben de hele dag buiten én in beweging. Het geeft mijn lichaam en geest een enorme boost.

6.) Actieve zintuigen, intense herinneringen

Wanneer je je onderdompelt in het bergleven en je laat inspireren door de adembenemende Himalaya functioneert je lichaam vanuit z’n diepste zijn. Je staat volledig in verbinding met de natuur en al je zintuigen staan op scherp. Je voelt, proeft, ruikt, hoort en ziet intenser dan ooit. Ook herinneringen zijn hierdoor heel intens. De smaak van een lekkere dal bhat, het geluid van de haan die ’s morgens kraait, de geur van verbrandt hout (waarop eten wordt bereid) en het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen staan voor altijd in je geheugen gegrift.

Everest Base Camp trekking dag 8 Lobuche naar Gorakshep naar EBC, We did it

7.) Rust en stilte in de bergen

Sta je weleens stil bij alle geluiden waaraan je wordt blootgesteld gedurende de dag? Voorbijrazend verkeer, stadsgeluiden, bellende en pratende mensen, de lift, vliegtuigen, treinen, bussen, fabrieken en industrie. Deze geluiden stimuleren de aanmaak van stresshormoon cortisol wat spanning en stress kan veroorzaken. Stilte daarentegen kalmeert juist het lichaam en het brein. Zo eenvoudig en zo waardevol. Je vindt het in de bergen.

8.) Genieten van eten

Voedsel is energie: brandstof. Na een hele dag wandelen op hoogte in de frisse buitenlucht schreeuwt je lichaam om brandstof. Dit zorgt er niet alleen voor dat je eetlust toeneemt, maar ook dat je optimaal geniet van je eetmomenten. Alles wat je krijgt voorgeschoteld waardeer je maximaal en smaakt ook nog eens extra goed.

9.) Mooie gesprekken

Eén van de leukste dingen aan een bergtrekking in Nepal vind ik misschien wel de gesprekken onderweg. Het is echt niet zo dat je de hele dag hoeft te praten, want je kunt gerust uren alleen lopen, maar doordat er verder weinig prikkels zijn en je de hele dag samen optrekt, is er alle tijd om de diepte in te gaan. Vaak ontstaat dit helemaal vanzelf.

10.) Verlaagde hartslag

Tijdens de yogatrekking begint iedere dag begint met tijd voor jezelf. Ademwerk, een korte yogasessie, het zetten van een intentie voor de dag en dankbaarheid voor het onderdeel zijn van de reis. Daarnaast douche je vaak koud (of lauw) en ben je de hele dag actief. Dit verlaagt je hartslag en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart.

Everest Base Camp trekking dag 6 Dingboche tot Chukhung, yak onderweg

11.) In verbinding met de natuur

In de Himalaya volg je het ritme van de natuur. Als de haan kraait sta je op en als de zon onder gaat, maak je je klaar voor de nacht. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten, besneeuwde bergtoppen, harige yaks, vriendelijke Nepali en al het andere dat spontaan op je pad komt. Je ondervindt aan den lijve hoe het is om te stijgen en dalen, te klimmen over rotsen en jezelf voort te bewegen in ijle lucht. Je voelt! 

12.) Geen keuzestress

Leven uit een rugzak betekent geen keuzestress. Je hebt twee broeken bij je en twee tot drie shirtjes die je afwisselt naarmate je inspanning of de temperatuur toeneemt. Daar overheen komt je fleece, donsjas, hardshell als het nodig is. Je hoofdlampje gebruik je alleen als het donker en met dat ene zeepje was je alles. Je hoort het al, minimalistisch en praktisch. Erg veel keuze is er niet en dat gebrek aan keuze biedt ruimte in je hoofd!😊

13.) Vergroot je comfort zone

Een bergtrekking in Nepal is een activiteit waarbij je écht buiten je vertrouwde zone gaat. Je weet nooit wat de dag brengt, wat het weer doet, waar je slaapt, wat je eet en wie je tegenkomt. Juist dat maakt zo’n trektocht een enorm avontuur. Je zoekt grenzen op, komt jezelf tegen en leert loslaten. Kortom, een ervaring die je verder brengt. Vol nieuwe inzichten keer je weer naar huis…. en daar heb je de rest van je leven wat aan.

14.) Nepal heeft reizigers nodig

Na de aardbeving in 2015 heeft het toerisme in Nepal lange tijd op z’n gat gelegen. Dit terwijl ze voor een groot deel afhankelijk zijn van reizigers. Net nadat ze er weer een beetje bovenop waren, kwam corona. Hoewel donaties altijd zinvol zijn, hebben ze niet hetzelfde directe effect wat jouw uitgaven in de bergen wel hebben. Alleen dat is al een reden om te gaan. 

Everest Base Camp trekking Nepal, wandelen in de bergen

Ga je mee op trektocht in Nepal?

Ben jij toe aan nieuwe energie? Nieuw avontuur? En vind je het leuk om daarbij de verdieping op te zoeken? Ik nodig je uit om mee te gaan op trektocht door de Himalaya. Jaarlijks organiseer ik diverse trekkingen op verschillende niveaus gecombineerd met yoga, meditatie en ademwerk. Benieuwd of dit bij je past? Plan dan even een voorpretgesprek met me in dan vertel ik je meer.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.