De Everest Base Camp trekking in Nepal. Een onvergetelijk avontuur met de mooiste vergezichten ter wereld. Mount Everest is niet alleen de hoogste berg ter wereld, de route er naar toe is ook groots en overweldigend. De moedergodin der aarde, zoals de Tibetanen Everest noemen, torent met trots boven alle andere kanjers uit. Niet verwonderlijk dat deze trekking bij veel wandelaars bovenaan het lijstje prijkt. Een reisverhaal over de Mount Everest Base Camp trekking.

Mount Everest Base Camp trekking

Een reis naar het dak van de wereld

Reusachtige rotspartijen, gigantische gletsjers, turquoise meren, wit besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte alpenweiden, stoffige paadjes en frisse berglucht. Bij iedere stap verbaas ik me over de schoonheid van moeder aarde. De route is niet eenvoudig wanneer je ook de passen overgaat, maar de uitzichten doen je dit snel vergeten. De natuur is werkelijke sensationeel. Ik geloof niet dat ik ooit zoiets moois heb gezien.

Moedergodin der aarde

De Nepalese naam voor Mount Everest is Sagarmatha (hemelgodin) en de Tibetanen noemen de berg Chomolunga (moedergodin der aarde). De berg is 8.848m en ligt op de grens van Nepal en Tibet (China). De eerste man die de top bereikte was de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hilary en Sherpa Tenzing Norgay. Tegenwoordig bereiken steeds meer menen de top van deze 8000-er. Nu is dat voor de meeste mensen niet realistisch en onbetaalbaar maar de route naar Everest Base Camp op 5.364m is dat niet.

Everest Base Camp trekking dag 6 Dingboche tot Chukhung, yak onderweg
Everest Base Camp trekking dag 14 Rustdag in Namche Bazar, uitzicht op stad

Route Everest Base Camp

Je kunt Everest Base Camp via verschillende routes bereiken. De kortste route is 62km. Deze loop je in gemiddeld twaalf dagen: negen dagen heen en drie dagen terug. Dit is inclusief één acclimatisatiedag. Ik koos voor een 16-daagse route inclusief de Kongma La pass en Chola pass en Gokyo Ri. Letterlijk en figuurlijk de hoogtepunten van mijn trip.

Overnachten in tea houses

Slapen doen we in tea houses. Je kunt hier terecht voor het broodnodige: eten, drinken en een bed. Een douche is vaak aanwezig, maar meestal is er geen warm of helemaal geen water doordat de leidingen bevroren zijn. Daarnaast is het te koud om mijn kleren uit te trekken. Dat wordt twee weken niet douchen. Je went eraan. ‘s Avonds zitten we gezellig rond de kachel. Lekker opwarmen, eten, voetjes in de lucht en verhalen delen. Onbetaalbaar!
Everest Base Camp trekking dag 5 Pangboche tot Dingboche, Paula
Everest Base Camp trekking dag 5 Pangboche tot Dingboche, Raman stupa Dingboche

Kennismaking met Sherpa’s

Onderweg zien we Sherpa’s. Zij leven in dit gebied. Van origine komen zij uit Tibet, maar het volk vertrok eeuwen geleden naar dit gebied. Voordat het toerisme op gang kwam, leefden zij voornamelijk van veeteelt, landbouw en zout-voor-graanhandel tussen Tibet en de Gangesvlakte. Tegenwoordig werken zij vaak als klimmer, drager of gids bij expedities in de hoger gelegen Himalaya. Een kleine meerderheid van de Sherpa’s is aanhanger van het Tibetaans boeddhisme. In Tengboche zien we dan ook een kleurrijk klooster met uitzicht op besneeuwde bergtoppen. We bezoeken het en lopen door naar Chukhung.

Hoogtepunt Everest Base Camp trekking

Rond 05.00 uur in de morgen verlaten we Chukhung. Qua afstand is het niet ver naar het volgende dorp maar we steken de Kongma La pass (5.540m) over, het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze trekking. Dit kost tijd. Bovenop de Kongma La pass voel ik me letterlijk on top of the world. Niet eerder heb ik zoiets moois gezien. Een grandioos uitzicht! Na de pas is het een hele opgave om Lobuche te bereiken. Zwaar en tegelijkertijd zo onbeschrijfelijk mooi. Ik voel me trots, klein, nietig, sterk en groot te gelijk.

Everest Base Camp trekking dag 8 Lobuche naar Gorakshep naar EBC, We did it
Everest Base Camp trekking dag 9 Gorakshep tot Dzongla, Gorakshep

Everest Base Camp

De volgende dag lopen we naar Base Camp (5.364m). Ik ben nog niet helemaal hersteld van gister. Mijn benen zijn zwaar en moe en willen nauwelijks vooruit. Base Camp zelf is een niet meer dan een stapel stenen en misschien zelfs een beetje teleurstellend te noemen, maar de reis er naar toe, de fysieke en mentale uitdaging én de mensen onderweg maken deze trektocht memorabel. Bij elke stap die ik zet, voel ik me het gelukkigste mens op aarde.

Chola pass en Gokyo Ri

De meeste mensen keren na Base Camp over hetzelfde pad terug naar Lukla. Wij besluiten een detour te nemen via Dzongla en de Chola pass (5.420m) naar Gokyo. De Chola pass trakteert ons op een geweldig uitzicht over de prachtig besneeuwde Ngozumpa gletsjer. Even denk ik terug aan het leven in Nederland. In niets is de Himalaya te vergelijken met het leven thuis. De stijgijzers zijn geen overbodige luxe wanneer je de Ngozumpa gletsjer wilt oversteken. Heel eerlijk, zelfs mét stijgijzers vind ik dit een heel avontuur. Later op de dag bereiken we Gokyo. Na een koude nacht trotseer ik de volgende dag Gokyo Ri (5.357m). Het vierde hoogtepunt van deze trekking. Waanzinnig! Vol nieuwe energie zakken we via Dola en Namche Bazar af naar Lukla, het eindpunt van de trekking.
Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, Cho La pass Raman en Paula
Everest Base Camp trekking dag 11 Gokyo, wandeling naar Gokyo Ri, uitzicht turquoise meer

Praktische zaken Everest Base Camp trekking

Tijdens de Everest Base Camp trekking kom je op enorme hoogtes. Plan voldoende tijd in om te acclimatiseren. Veiligheid gaat boven alles. De Everest Base Camp trekking kan je het hele jaar door maken. Wij liep hem in december (winter). Het was koud, maar zonnig. De meeste kans op goed weer en weinig kou heb je in het voorjaar (maart, april) en najaar (oktober, november). Wanneer je tijd hebt en het aandurft, zou ik zeker één of meerdere passen oversteken. Het maakt de tocht spectaculair. Een goede gids is onmisbaar. Zeker bij het oversteken van passen en gletsjers.

Ook een bergtrekking maken?

Ben je benieuwd of zo’n bergtrekking in Nepal iets voor jou is? Wil je weten welke trekking het beste aansluit op jouw wensen? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we welke bergtrekking bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.
Everest Base Camp trekking dag 9 Gorakshep tot Dzongla, Cho La pass
Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, op het dak van de wereld

Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.