De Everest Base Camp trekking in Nepal. Een onvergetelijk avontuur met de mooiste vergezichten ter wereld. Mount Everest is niet alleen de hoogste berg ter wereld, de route er naar toe is ook groots en overweldigend. De moedergodin der aarde, zoals de Tibetanen Everest noemen, torent met trots boven alle andere kanjers uit. Niet verwonderlijk dat deze trekking bij veel wandelaars bovenaan het lijstje prijkt. Een reisverhaal over de Mount Everest Base Camp trekking.
Mount Everest Base Camp trekking
Een reis naar het dak van de wereld
Reusachtige rotspartijen, gigantische gletsjers, turquoise meren, wit besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte alpenweiden, stoffige paadjes en frisse berglucht. Bij iedere stap verbaas ik me over de schoonheid van moeder aarde. De route is niet eenvoudig wanneer je ook de passen overgaat, maar de uitzichten doen je dit snel vergeten. De natuur is werkelijke sensationeel. Ik geloof niet dat ik ooit zoiets moois heb gezien.
Moedergodin der aarde
De Nepalese naam voor Mount Everest is Sagarmatha (hemelgodin) en de Tibetanen noemen de berg Chomolunga (moedergodin der aarde). De berg is 8.848m en ligt op de grens van Nepal en Tibet (China). De eerste man die de top bereikte was de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hilary en Sherpa Tenzing Norgay. Tegenwoordig bereiken steeds meer menen de top van deze 8000-er. Nu is dat voor de meeste mensen niet realistisch en onbetaalbaar maar de route naar Everest Base Camp op 5.364m is dat niet.
Route Everest Base Camp
Overnachten in tea houses
Kennismaking met Sherpa’s
Onderweg zien we Sherpa’s. Zij leven in dit gebied. Van origine komen zij uit Tibet, maar het volk vertrok eeuwen geleden naar dit gebied. Voordat het toerisme op gang kwam, leefden zij voornamelijk van veeteelt, landbouw en zout-voor-graanhandel tussen Tibet en de Gangesvlakte. Tegenwoordig werken zij vaak als klimmer, drager of gids bij expedities in de hoger gelegen Himalaya. Een kleine meerderheid van de Sherpa’s is aanhanger van het Tibetaans boeddhisme. In Tengboche zien we dan ook een kleurrijk klooster met uitzicht op besneeuwde bergtoppen. We bezoeken het en lopen door naar Chukhung.
Hoogtepunt Everest Base Camp trekking
Rond 05.00 uur in de morgen verlaten we Chukhung. Qua afstand is het niet ver naar het volgende dorp maar we steken de Kongma La pass (5.540m) over, het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze trekking. Dit kost tijd. Bovenop de Kongma La pass voel ik me letterlijk on top of the world. Niet eerder heb ik zoiets moois gezien. Een grandioos uitzicht! Na de pas is het een hele opgave om Lobuche te bereiken. Zwaar en tegelijkertijd zo onbeschrijfelijk mooi. Ik voel me trots, klein, nietig, sterk en groot te gelijk.
Everest Base Camp
De volgende dag lopen we naar Base Camp (5.364m). Ik ben nog niet helemaal hersteld van gister. Mijn benen zijn zwaar en moe en willen nauwelijks vooruit. Base Camp zelf is een niet meer dan een stapel stenen en misschien zelfs een beetje teleurstellend te noemen, maar de reis er naar toe, de fysieke en mentale uitdaging én de mensen onderweg maken deze trektocht memorabel. Bij elke stap die ik zet, voel ik me het gelukkigste mens op aarde.
Chola pass en Gokyo Ri
Praktische zaken Everest Base Camp trekking
Tijdens de Everest Base Camp trekking kom je op enorme hoogtes. Plan voldoende tijd in om te acclimatiseren. Veiligheid gaat boven alles. De Everest Base Camp trekking kan je het hele jaar door maken. Wij liep hem in december (winter). Het was koud, maar zonnig. De meeste kans op goed weer en weinig kou heb je in het voorjaar (maart, april) en najaar (oktober, november). Wanneer je tijd hebt en het aandurft, zou ik zeker één of meerdere passen oversteken. Het maakt de tocht spectaculair. Een goede gids is onmisbaar. Zeker bij het oversteken van passen en gletsjers.
Ook een bergtrekking maken?
Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:
- Praktische info: Voorbereiding Mount Everest Base Camp trekking
- Paklijst: Paklijst Everest Base Camp trekking
- Dag 1: Kathmandu tot Monjo
- Dag 2: Monjo tot Namche Bazar
- Dag 3: Acclimatisatiedag Namche Bazar
- Dag 4: Namche Bazar tot Pangboche
- Dag 5: Pangboche tot Dingboche
- Dag 6: Dingboche tot Chukhung
- Dag 7: Chukhung via Kongma La pass tot Lobuche
- Dag 8: Lobuche naar Gorakshep naar EBC
- Dag 9: Gorakshep tot Dzongla
- Dag 10: Dzongla via Chola pass tot Gokyo
- Dag 11: Rustdag Gokyo, Gokyo Ri
- Dag 12: Gokyo tot Dole
- Dag 13: Dole tot Namche Bazar
- Dag 14: Rustdag Namche Bazar
- Dag 15: Namche Bazar tot Lukla
- Dag 16: Lukla tot Kathmandu
- Reisfilm: Everest Base Camp: een 16-daagse trekking
Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.