De beste kleding voor een trekking in Nepal is gebaseerd op het 3-lagen systeem. Het weer wisselt nogal eens in de bergen, dus ook wat je nodig hebt qua kleding. Het principe van het 3-lagensysteem is dat je onder alle weersomstandigheden je temperatuur kan reguleren door kledinglaagjes aan of uit te trekken. In dit blog de beste kleding voor een trekking in Nepal volgens het 3-lagen principe.

De beste kleding voor een trekking in Nepal

Volgens het 3-lagen systeem

In het voor- en najaar kunnen de temperaturen tijdens een trekking in Nepal overdag oplopen tot wel 20 graden. ‘s Nachts daarentegen kan het afkoelen tot -20. Een flink verschil. Wanneer je de hele dag in beweging bent met de zon op je snoet, is het al snel warm. Maar wanneer de zon zich verstopt, moet je het echt van je kleding hebben. Als je het 3-lagensysteem goed toepast, ben je goed voorbereid op alle weeromstandigheden.

Het 3-lagen systeem bestaat uit een (vochtafdrijvende) basislaag, een (isolerende) tussenlaag en een (beschermende) wind- en waterdichte buitenlaag. Binnen deze lagen kan je variëren met kledingstukken naar keuze.

Kleding tijdens een trekking in Nepal

De basislaag

In de bergen kom je geen wasmachine tegen. Een merinowollen basislaag is daarom handig. Deze kan je gerust een week dragen zonder hem te ruiken. Bever heeft mooie merinoshirtjes, maar daar hangt een prijskaartje aan. Goedkopere alternatieven zijn er ook, bijvoorbeeld bij Decathlon. Uiteraard kan je ook kiezen voor een synthetische onderlaag. Die heb je vast nog wel in de kast liggen tussen je sportkleding. Bedenk alleen wel dat je die onderweg soms even moet wassen (…tenminste als je wilt dat er nog iemand naast je komt lopen😉).

De tussenlaag

Als tussenlaag zou ik gaan voor de combinatie van twee materialen. Wanneer de zon zich nog niet laat zien en het buiten koud is, kan je ze combineren. Maar bij wisselend weer kan je ook één van beide te dragen. Zo is er altijd iets dat past. Zelf draag ik vaak een fleecevest en een donsjas. Een gouden duo! Een fleecevest vind ik prettiger dan een fleecetrui omdat je met een rits je temperatuur beter kunt regelen. Een trui moet meteen of aan of uit. Een donsjas is écht een aanrader in de bergen. Superlicht, warm en makkelijk te comprimeren. Mocht je er één aanschaffen, koop er dan zeker één met capuchon. Die houdt je hoofd lekker warm in de wind en kou.

De buitenlaag

De buitenlaag is bij slecht weer je belangrijkste laag, doordat hij je binnenlagen beschermt tegen wind, sneeuw en regen. Kies altijd voor een ademende en waterdichte hardshell (regenjas). Een goede hardshell is een flinke investering, maar zeker de moeite waard. Daarnaast doe je er jaren mee.
Trek bij het kopen van een hardshell je onderlagen alvast aan. Zo weet je zeker dat je jas niet te groot of te klein is. Een felle kleur is beter zichtbaar in slechte weersomstandigheden (…en leuker voor de foto.😊)

Trekking Nepal

Wandelkleding volgens het 3-lagen systeem

Veel winkels, waaronder Decathlon en Bever, verkopen goede outdoorkleding die je kan dragen volgens het 3-lagen systeem. Tijdens een wandeling hoef je niet alle lagen te dragen. Wanneer het warm is draag je misschien alleen maar je basislaag. Naarmate het kouder wordt, of het weer meer onvoorspelbaar, voeg je laagjes toe. Een aantal kledingsetjes volgens het 3-lagensysteem.

Beste kleding voor een trekking Decathlon: dames

3. Isolatielaag: Fleecevest
4. Extra isolatielaag: Donsjas
5. Water- en winddichte laag: Hardshell
Beste kleding voor trekking in Nepal merino-shirt-voor-backpacken-dames-travel-100-paars
Beste kleding voor een trekking in Nepal donsjas-voor-bergtrekking-dames-trek-100-5-c-marineblauw
Beste kleding voor trekking in Nepal merino-shirt-voor-bergtrekking-dames-trek-500-lange-mouwen-paars
Beste kleding voor een trekking in Nepal waterdichte-damesjas-voor-alpinisme-alpinism-light-rood
Beste kleding voor een trekking in Nepal fleece-wandeljas-voor-dames-mh120

Beste kleding voor een trekking Bever: dames

3. Isolatielaag: Fleecevest
4. Extra isolatielaag: Donsjas
5. Water- en winddichte laag: Hardshell
Beste kleding voor een trekking in Nepal basislaag Bever
Beste kleding voor eent trekking in Nepal basislaag lange mouw
Beste kleding voor een trekking in Nepal basislaag korte mouw Bever
Beste kleding voor een trekking in Nepal tussenlaag donsjas RAB Bever
Beste kleding voor een trekking in Nepal water- en winddichte buitenlaag The North Face Bever

Beste kleding voor een trekking Decathlon: heren

3. Isolatielaag: Fleecevest
4. Extra isolatielaag: Donsjas
5. Water- en winddichte laag: Hardshell
Beste kleding voor een trekking in Nepal basislaag korte mouw Decathlon
Beste kleding voor een trekking in Nepal basislaag heren lange mouw Decathlon
Beste kleding voor een trekking in Nepal tussenlaag fleecevest heren Decathlon
Beste kleding voor een trekking in Nepal tussenlaag donsjas heren Decathlon
Beste kleding voor een trekking in Nepal water- en winddichte buitenlaag heren Decathlon

Beste kleding voor een trekking Bever: heren

3. Isolatielaag: Fleecevest
4. Extra isolatielaag: Donsjas
5. Water- en winddichte laag: Hardshell
Beste kleding voor een trekking in Nepal basislaag heren korte mouw Bever
Beste kleding voor een trekking in Nepal basislaag heren lange mouw Bever
Beste kleding voor een trekking in Nepal tussenlaag fleecevest heren Bever
Beste kleding voor een trekking in Nepal tussenlaag donsjas heren Bever
Beste kleding voor een trekking in Nepal water- en winddichte buitenlaag heren Bever

De rest van je uitrusting

Welk kleding heeft jouw voorkeur en kende je het 3-lagen systeem al? Ik ben benieuwd. Naast goede bovenkleding zijn ook de juiste wandelschoenen, -sokken en -broeken belangrijk. Lees hier welk type wandelschoen past bij een trekking in Nepal, welke sokken geschikt zijn en welke wandelbroek je draagt tijdens een trektocht door de Himalaya. Een goed doordachte uitrusting levert je veel wandelplezier op onderweg. 

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik een bergtrekking in Nepal en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.