Hoe voelt hoogteziekte? Wat moet ik doen als ik hoogteziekte krijg? En is hoogteziekte gevaarlijk? Dit zijn veelgehoorde vragen van mensen die voor het eerst een lange bergtocht op hoogte willen maken. Niet zo gek, want niemand zit op hoogteziekte te wachten. Je kan je er ook niet op voorbereiden en het kan gevaarlijk zijn. In dit blog lees je wat hoogteziekte is en hoe kan je het helpen voorkomen.
Wat is hoogteziekte?
Hoe hoogteziekte ontstaat
Hoogteziekte ontstaat door een gebrek aan zuurstof, op hoogtes vanaf ongeveer 2.500m. Omdat je lichaam zich niet zo snel kan aanpassen aan de hoogte komt er minder zuurstof in je bloed. Dit kan klachten veroorzaken. Heb je nooit hoogteziekte gehad, dan is dat geen garantie dat je het nooit zult krijgen. Maar als je het eerder hebt gehad, is de kans wel groter dat je het nog eens krijgt. De één is er nu eenmaal gevoeliger voor dan de ander.
Verschijnselen van hoogteziekte
Wat kan ik doen om hoogteziekte te voorkomen?
Je weet van tevoren nooit of je hoogteziekte krijgt. De meeste mensen voelen sowieso wel iets van de hoogte. Dat heb ik ook. Je voelt een bepaalde druk op je hoofd en je bent veel sneller buiten adem. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen en laten om hoogteziekte zoveel mogelijk te helpen voorkomen.
1.) Neem tijd om te acclimatiseren
2.) Climb high, sleep low
3.) Drink voldoende water
Drink preventief en de hele dag door. Het liefste minimaal drie liter extra per dag. Dat lijkt heel veel, maar je hebt het nodig. Je kunt het halen uit water, soep, thee etc. De lucht op hoogte is droog, dus je kunt relatief snel gedehydrateerd raken. Het best is dat je urine lichtgekleurd blijft. Vind je water drinken lastig, dan kan je ook kleine flesjes geconcentreerde limonade meenemen om zo nu en dan eens wat anders te kunnen drinken. Met een goede drinkfles en waterzak in je rugzak, drink je vaker, meer en constanter.
4.) Vermijd alcohol
5.) Goed slapen
Doe tijdens de bergtrekking ORS of Isostar bruistabletten in je drinkwater. Dit vult de zouten, mineralen en energie in je lichaam aan die je verliest door inspanning en zweten. Zo voel je je fitter en energieker onderweg.
Wist je dat knoflook helpt tegen hoogteziekte? Niet zo gek dat je hoog in de bergen vaak een bordje knoflooksoep kan bestellen. Of het waar is weet ik niet, maar het is het proberen waard.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.