Ziek worden tijdens je trektocht, daar zit niemand op te wachten. Om dit te voorkomen is het verstandig om het water dat je tijdens je trekking drinkt goed te zuiveren. hoe lekker en betrouwbaar het bergbeekje of waterstroompje er ook uitziet. Water zuiveren kan op verschillende manieren. Denk aan koken,  het gebruik van waterzuiveringstabletten of een waterfilter in je waterzak of drinkfles.. 

Water zuiveren tijdens je trektocht

Tijdens een trektocht is goed drinken belangrijk. Je bent de hele dag actief en bevind je vaak op grote hoogte waardoor extra vocht hard nodig is. Hoe krijg je op een duurzame en veilige manier voldoende vocht binnen?

Water koken tijdens een trekking

In grote steden zoals Kathmandu en Pokhara is er vaak wel een waterkoker te vinden op je hotelkamer. Veilig en genoeg drinken is hier dus geen probleem. In de bergen is dit een ander verhaal. Een tea house is een basic onderkomen waar je geen waterkokers treft. Als je geluk hebt, is er een kachel die ‘s avonds aanstaat waarop je water kunt koken. Maar niet ieder tea house heeft een kachel, dus hier wil je niet afhankelijk van zijn. 

Water zuiveren met waterzuiveringstabletten 

Het gebruik van waterzuiveringstabletten is een makkelijke en voordelige manier om je water te zuiveren. Voor elke liter water in je waterfles of waterzak voeg je één tabletje toe. Is het water sterk vervuild, dan kan je de daar twee van maken. Laat ze een half uur intrekken en je water is drinkbaar. In één verpakking zitten 50 tabletten. Reken op gemiddeld drie liter, dus drie tabletten, per dag. De meeste trektochten duren gemiddeld één tot drie weken. Met vijftig tabletten doe je gemiddeld zestien tot zeventien dagen. Aan één pakje heb je dus vaak al genoeg. Nadeel van zuiveringstabletten is dat er soms een chloorachtig smaakje aan je water kan zitten.

Waterzuiveringstabletten

Water filteren: universeel drinkfilter voor drinkflessen

Maak van jouw favoriete waterfles een krachtig zuiveringssysteem met het LifeStraw waterfilter. Dit universele 4-delig drinkfilterset past op verschillende waterflessen met zowel een grote en kleine schroefdop. Dus heb je al een mooie drinkfles die je graag gebruikt of heb je een nieuwe op het oog? Check of dit filter erop past en verban plastic voorgoed uit je leven. Thuis gebruik je de waterfles gewoon weer zonder filter. Duurzaam en retehandig! 

LifeStraw universeel waterfilter

Water zuiveren: drinkfles met waterfilter 

Met deze BPA-vrije Camelbak drinkfles hoef je nooit meer fleswater te kopen op reis. Door het geïntergreerde waterfilter van LifeStraw drink je altijd en overal veilig water. De fles bestaat voor 50% uit gerecycled materiaal en kan tegen een stootje (handig op reis!). Je drinkt heel eenvoudig door licht te bijten op het mondstuk (en sluit vanzelf). Doordat de fles transparant is, zie je snel hoeveel er nog in zit en dus hoeveel je gedronken hebt. Wel zo prettig! 

Beste drinkfles voor een trekking Camelbak met LifeStraw filter

Water filteren: drinkfilter voor waterzak

Gebruik je liever geen waterzuiveringstabletten, dan vind je een waterzak met LifeStraw filter misschien handig. Dit filter heeft twee filtratiefasen. Ten eerste verwijdert het 99,9 % bacteriën, parasieten en microplastics. Ten tweede vermindert het ionenfilter en het actieve koolstoffilter lood, slechte smaak en geur, chloor en andere chemicaliën. Houd je van duurzaamheid en gemak? Dan is de drinkzak met waterfilter dé idale keuze. 

Wanneer het ‘s morgens vriest in de bergen, bevriest het water in het slangetje van je waterzak. Drinken is dan onmogelijk. Neem naast een waterzak dus ook een normale drinkfles mee. Dit zijn de beste drinkflessen voor een trekking.

Beste waterzak voor een trekking Camelbak met LifeStraw water filter

De beste drinkfles voor een trekking

Een goede drinkfels is onmisbaar tijdens je trekking. Je hebt ze dan ook in allerlei soorten en maten. Er bestaan waterflessen van plastic, aluminum en RVS, Flessen met sportdop en schroefdop, lekvrije, isolerende, dubbelwandige, vaatwasbestendig, BPA-vrije en nog veel meer. Ben je benieuwd welke drinkfles geschikt is voor een trekking en welke het beste bij je past? Hier vind je de beste drinkfles voor een trekking.

De beste waterzak voor een bergtocht

Ga je voor gemak en comfort, dan is een waterzak helemaal jouw ding. Met een waterzak in je dagrugzak drink je constanter, vaker en meer. Dit komt omdat het relatief weinig inspannend kost. Het slangetje hangt de hele dag over je schouder, dus je kunt drinken waar en wanneer je wilt. Er zijn verschillende outdoormerken die goede drinksystemen bieden. Hier vind je de beste waterzak voor een trekking.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.