06/03/2014 tot 18/03/2014 De tijd vliegt! Het werken in China is inmiddels niet nieuw meer, maar nog elke dag verrassend. Er komt van alles op ons af. Nieuwe mensen, nieuwe omgeving, nieuwe cultuur, nieuwe gewoonten, nieuwe voeding, nieuw werk oftewel een compleet nieuw leven. Maar tot dusver weten we ons aardig te redden.

Hoe zien onze werkdagen er uit

In grote lijnen doet Mark het onderhoud en ik de organisatie. Rond 7:00 gaat de wekker en beginnen we de dag op kantoor. Ik start met de mail, verwerk de boekingen en reserveringen, maak schoonmaakroosters, regel pick-ups en maak check-in en check-out lijsten voor de receptie. Mark is ondertussen buiten zijn ronde aan het doen. Is het personeel aanwezig? Doen zij wat ze moeten doen? Zijn de kamers gereed en is alles technisch in orde? Er is altijd wel iets te doen.

Werken in China bij Giggling Tree

Werken in China bij Giggling Tree

Werken in China is nét even anders

Zwembadonderhoud, lekkages, verstopt riool, waterkwaliteit op pijl houden… er is altijd iets te doen. Niet zo ingewikkeld zou je denken… maar dat valt tegen. Naast de taalbarrière verschilt de Chinese cultuur behoorlijk van het onze. Hierdoor moeten we iedereen continu in de gaten houden. Zo kwam laatst de rioolman op z’n brommertje aanscheuren om het riool te ontstoppen. Klokslag 17:00 springt hij weer op z’n brommer omdat zijn werkdag er op zit. De ontstopping was gefixt maar hij liet wel een enorm groot (en gevaarlijk) gat in de weg achter. “Ik kwam toch voor de ontstopping?”, zegt de de beste man. Ja, in principe wel, maar zo werkt dat niet natuurlijk. Wij zijn gewend om ergens verantwoordelijkheid voor te nemen en dat ligt in China toch net even anders.

Nieuw stulpje binnen Giggling Tree

Nieuw stulpje binnen Giggling Tree

Lunchtime!

Rond 12:00 staat de lunch klaar. De koks koken voor de hele crew waarna we gezamenlijk eten. Persoonlijk vind ik dit altijd één van de leukere momenten van de dag én het is altijd weer een verrassing wat er op tafel staat. Vaak eten we erg lekker maar soms krijgen we ook ongebruikelijke gerechten voorgeschoteld. Chinezen eten eigenlijk alles maar zijn vooral dol op kluiven. Wat aan het einde van de maaltijd resulteert in een flinke stapel botten op tafel. Mark doet lekker mee maar ik sla beleefd over en word aankomend jaar vegetarisch. 😉

Lunchtime met de crew

Lunchtime met de crew

Rustige middagen

Na de pauze ben ik weer op kantoor te vinden. Mail, administratie, personeelsplanning, marketing- en communicatiewerkzaamheden liggen te wachten. Mark is ondertussen weer buiten bezig. Hierdoor heeft hij ook veel contact met de gasten. Hij probeert ze van alle gemakken te voorzien en adviseert waar mogelijk over bijvoorbeeld activiteiten en tours in de omgeving. Wanneer ik tijd heb ben ik ook buiten te vinden. Het gastcontact is belangrijk want een tevreden klant is het uiteindelijke doel. Omdat veel gasten op pad zijn overdag zijn de middagen vaak iets rustiger. Voor ons het moment om wat rust te pakken.

Kipje uit de tuin van Ayi

Kipje uit de tuin van Ayi

Helpen in de keuken

Wanneer het druk is helpen we tijdens het avondeten in de keuken en bediening. Zo niet dan eten we samen en nemen we de dag even door. Dan volgt de dagafsluiting. We tellen de kassa en maken de rekeningen op voor de gasten die de volgende dag vertrekken. Omdat de hele administratie nog op papier gaat is dit best tijdrovend. Tegen 24:00 ploffen we moe maar voldaan ons bedje in en denken we… er is nog zoveel te doen. Wanneer we in Nederland zulke lange dagen zouden maken waren we het snel zat maar hier voelt het eigenlijk niet als werken.

Vanavond eten we slang

Vanavond eten we slang

Het Chinese personeel

Met het personeel gaat het steeds leuker. We moesten erg aan elkaar wennen en het cultuurverschil is groot. We kunnen er nog niet precies de vinger op leggen maar daar proberen we ons de aankomende weken wat meer op te focussen. Tijdens de eerste weken werken in China hebben we voornamelijk onze energie gestoken in het kennismaken met Giggling Tree en de werkzaamheden.

Op dit moment zijn we voor vier dagen terug in het geweldige Hongkong. Geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen. Er zijn wat moeilijkheden met het aanvragen van onze werkvergunning en in Hong Kong moeten we een nieuw visum aanvragen. Aan het einde van de week hopen we weer in de Giggling Tree te zijn en pakken we de draad weer op.

To be continued…