10/04/2015 tot 22/04/2015 Hoewel we niet erg enthousiast waren over het eerste deel van onze reis door Myanmar, heeft de tweede week een hoop goed gemaakt. Voornamelijk het magische Bagan heeft een diepe indruk op ons achtergelaten. Bagan is verreweg het meest prachtige, authentieke en sprookjesachtige stukje Myanmar wat we hebben gezien. Onze favoriete bestemming zal Myanmar niet worden maar we zijn wel erg positief geworden. Gelukkig want elk land heeft z’n charme alleen we zagen het even niet.

Mandalay

Vanuit Yangon vertrekken we met de bus naar Mandalay in het noorden. Daar aangekomen krijgen we meteen een aangenaam gevoel. Mandalay is een prettige gewaarwording vergeleken met Yangon. Veel leefbaarder, rustiger en schoner. Bij zonsopkomst bezoeken we de U-Bein brug. Deze brug is gebouwd in 1850 en daarmee is het de oudste en langste (1,2km) teak-houten brug ter wereld. Lokale mensen en monnikken gebruiken de brug nog veelvuldig en daarmee is het ook een fotogeniek stukje Mandalay. Vervolgens beklimmen we Mandalay Hill (240 meter) met z’n vele religieuze plekken en zien hier de zon ondergaan boven de stad. Eigenlijk bestaan grotendeels alle activiteiten in Myanmar uit het kijken naar de zonsopgang en zonsondergang. Het verschil is alleen dat er iedere keer een andere tempel of pagoda voor staat. Erg divers dus. 😉 Met regelmaat rollen we dus vroeg ons bed uit, iets waar we dol op zijn!

Fort Mandalay

Fort Mandalay

Mandalay Hill

Mandalay Hill

Veld ploegen Myanmar

Veld ploegen Myanmar

Monks U-Bein Bridge Myanmar

Monks U-Bein Bridge Myanmar

Trekking rond Inle Lake

Vanuit Mandalay reizen we naar Inle Lake. Een meer van twintig bij vijf kilometer welke bekend staat om de drijvende tuinen, de huizen op palen en de vissers die zich op een bijzondere manier voortbewegen, de zogenaamde beenroeiers. De beenroeiers zijn een bijzonder verschijnsel, zo behendig en bekwaam alsof het niets is. Voor de rest vonden we Inle Lake een grote tourist trap. Je wordt van het ene fabriek naar het andere fabriek gevaren in de hoop dat je heel veel souvenirs koopt. Daar doen we dus niet aan mee. Wel hebben we nog een leuke trekking gemaakt rondom Inle Lake. Een aantal dagen heerlijk door de natuur gelopen en geslapen in een klein dorpje in de bergen. Dit zijn altijd de mooiste ervaringen op reis. Simple life, local life.

Beenroeier Inle Lake Myanmar

Beenroeier Inle Lake Myanmar

Local children Inle Lake

Local children Inle Lake

Village trekking Inle Lake

Village trekking Inle Lake

Inle Lake floating gardens

Inle Lake floating gardens

Waterfestival in Myanmar

13 tot 16 April is het Waterfestival in Myanmar. Dit is vergelijkbaar met Oud en Nieuw in Nederland in de zin dat iedereen vrij is, vakantie heeft en vrienden en familie bezoekt. En wat doen ze tijdens het Waterfestival? Precies! Iedereen natgooien met water. Heb je geen zin om nat te worden? Dan heb je pecht want eenmaal op straat heeft men no mercy! Iedereen doet mee en het gaat de hele dag door van zonsopgang tot zonsondergang. Eigenlijk was het een verademing om natgegooid te worden. In deze helse temperaturen is elke vorm van verkoeling welkom. Gooi mij maar nat!

Het grote nadeel van het Waterfestival is dat alles gesloten is. Het heeft nogal wat voeten in aarde om naar de volgende bestemming te reizen omdat er bijna geen vervoer mogelijk is. De enige optie is vliegen tussen Inle Lake en Bagan. Tijdens het boeken van deze vlucht komen we erachter dat buitenlanders twee tot drie keer zoveel betalen voor hetzelfde vliegticket dan lokale mensen. Dat we meer betalen als buitenlander dat weten we inmiddels wel. Dat was in China, Laos en Cambodja ook het geval maar de prijsverschillen in Myanmar zijn extreem. Voor dezelfde binnenlandse vlucht betaalt een lokaal iemand USD 49,- tegenover USD 142,- voor een buitenlander. Discriminiatie! Maar niemand lijkt zich hiervoor te schamen. Uiteindelijk weten we dit te omzeilen via een online boeking bij Golden Myanmar, de enige vliegmaatschappij die in hun online boekingssysteem geen optie gebruikt voor het aanvinken van national of foreign. Voor busvervoer geldt overigens hetzelfde. Er hangt zelfs een bordje aan de muur wanneer ze buitenlanders en lokalen hetzelfde berekenen. Moesten we in Nederland eens doen!;)

Water festival Myanmar

Water festival Myanmar

Schuilen tijden de trekking

Schuilen tijden de trekking

Myanmar's food

Myanmar’s food

Slapen bij locals Inle Lake

Slapen bij locals Inle Lake

Prachtig en magisch Bagan

Prachtig! Myanmar op z’n best! We vonden het noorden van Myanmar sowieso al veel mooier dan het zuiden maar we waren toch wel lichtelijk teleurgesteld totdat we in Bagan aankwamen. Bagan is oude en schitterende stad die van de 9de tot de 13de eeuw de hoofdstad van het Koninkrijk van Pagan was, waar het tegenwoordige Myanmar uit is ontstaan. Tijdens de 11de en de 13de eeuw zijn er meer dan 10.000 Boedhistische tempels, pagoda’s en kloosters gebouwd waarvan er tegenwoordig nog zo’n 2200 te zien zijn, varierend van 3 tot 50 meter hoog. Het is ontzettend warm en droog in Bagan, je zou het bijna woestijn noemen. Rode grond, weinig begroeiing en veel kaktussen. Het deed ons een beetje denken aan Outback Australië. We hebben twee dagen gefietst én (jaja!!) zonsopkomst en zonsondergang bekeken over dit prachtige landschap. Overal waar je kijkt zie je tempeltoppen. Verbazingwekkend mooi! Het heeft iets magisch. Vooral ’s morgens wanneer er nog een dikke laag mist over dit sprakeloos mooie sprookjeslandschap hangt.

Magisch Bagan Myanmar

Magisch Bagan Myanmar

Sunrise Bagan

Sunrise Bagan

Bagan shepard

Bagan shepard

Misty temples of Bagan

Misty temples of Bagan

Gok Teik viaduct

Als afsluiting maken we nog een mooie twaalf uur durende treintocht door het bergachtige landschap van Mandalay naar Hsipaw om het bekende Gok Teik viaduct te zien. Gok Teik is een bekend viaduct welke in 1900 gebouwd is door de Engelsen om meer invloed op het noordoosten van Myanmar te kunnen uitoefenen. In die tijd was het de hoogste spoorbrug ter wereld. Tegenwoordig is de treintocht een attractie op zich. Je ervaart het lokale leven en wordt getrakteerd op schitterende uitzichten. De trein is overigens net een wasmachine, ik denk dat je hem rennend nog zou kunnen bijhouden. Het grappige is dat de trein er zelfs twintig minuten overdoet om het viaduct over te steken. Omdat het zo oud is willen ze de krachten op de brug minimaliseren. Voldoende tijd om foto’s en video’s te maken dus.

Gok Teik viaduct train Myanmar

Gok Teik viaduct train Myanmar

Goats (medepassagiers) train Myanmar

Goats (medepassagiers) train Myanmar

Mark Gok Teik viaduct

Mark Gok Teik viaduct

Ons Myanmar

Een positief punt aan Myanmar vonden wij absoluut de bevolking. Je merkt dat de mensen het nog oprecht leuk vinden om met je te praten, ze zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Verder hebben ze nog een lange weg te gaan. Veel corruptie, slechte infrastructuur, de stroom die er continu afvalt, slechte internetverbinding. De mensen hebben het niet makkelijk. Op Bagan na vonden we Myanmar vrij gemiddeld. Geen verbazingwekkend mooie natuur maar dat kwam ook grotendeels door het seizoen, vrij prijzig, geen geweldige hospitality en geen uitmuntende keuken. Het was een mooie ervaring maar het zou geen land zijn waar we perse naar terug zouden willen, nog niet.

To be continued…