YIN YOGA EN MERIDIANEN

Yin yoga is een rustige en intense vorm van yoga die je leert ontspannen, zowel geestelijk als lichamelijk. De focus ligt op het herstellen en versoepelen van je diepe bindweefsel (fascia, gewrichten, gewrichtsbanden en pezen) zodat er meer flexibiliteit in je lichaam ontstaat. Doordat je langer in een houding blijft, vaak zo’n 3 tot 5 minuten, hebben je spieren tijd om zich te ontspannen en kan de stretch tot in je diepere bindweefsel doordringen. Tijdens een houding ga je met je aandacht naar binnen. Je focust op datgene wat jouw aandacht nodig heeft.

yin yoga en meridianen

Chi en meridianen

In je bindweefsel loopt een netwerk van energiebanen. Deze energiebanen worden in de Chinese geneeskunde meridianen genoemd en hier stroomt je chi (levensenergie) doorheen. Yin yoga heeft effect op deze meridianen en stimuleert de circulatie van chi in je lichaam. Een goede chi flow verbetert de werking van je organen, vermindert emotionele en fysieke blokkades en helpt afvalstoffen afvoeren.

Water in de rivier

Je kunt je lichaam en chi vergelijken met een stromende rivier. Je lichaam is de rivier en je chi is het water dat daar doorheen stroomt. Zolang de rivier vrij is van obstakels kan het water vrij stromen. Maar wanneer er bijvoorbeeld stenen, zand of takken in de rivier liggen, ontstaan blokkades. Het water, de chi, kan niet meer vrij stromen. Dit kan de basis vormen van emotionele of fysieke klachten.

Yoga does not ask you to be more then you are. But it does ask you to be all that you are.

In de praktijk

Wanneer je een houding langere tijd aanhoudt, stagneert je chi. Eenmaal uit de houding ontstaat ruimte en kan je chi weer vrij stromen. Die krachtige stroom kan blokkades voorkomen, verkleinen of zelfs helemaal opheffen. Terug naar de vergelijking. Tijdens een yin yoga pose bouw je als het ware een dam in de rivier zodat het water stagneert. Wanneer je de dam weer openzet, door uit je houding te komen, duwt de krachtige waterstroom de blokkade weg.

Functionele yoga

Ieder lichaam is anders dus ook iedere yogahouding. Wat voor de één werkt, kan voor een ander dus onmogelijk zijn. Daarom geef ik yogales volgens het functionele principe. Dat wil zeggen, vergeet het mooie plaatje en stop jezelf te vergelijken met een ander. Het gaat om wat jij voelt en wat de houding voor jou doet op dat moment.

7-weekse cursus yin yoga en meridianen

Op 2 en 3 februari 2021 start de 7-weekse cursus yin yoga en meridianen. bij de Boerderijopvang in Luttelgeest. In 7 weken/lessen maak je kennis met yin yoga en meridianen en ervaar je wat dit voor jou kan doen. Heb je interesse? Of wil je meer informatie? Ik vertel je graag meer.

Yoga helpt je lichaam versterken, je geest verbreden en je leven verrijken. Ik nodig je uit om samen op onderzoek uit te gaan en open te staan voor nieuwe ervaringen.