Het eerste yogaweekend zit erop. Mooi en intensief. Drie dagen op en neer omdat thuis een lief klein meisje nog steeds niet van de fles drinkt. Het is maar goed dat je van tevoren niet alles weet. 🙃 Met mezelf had ik afgesproken na ieder weekend een korte samenvatting te schrijven. Hierdoor neem ik de stof beter op en haal ik het maximale uit de opleiding. In dit blog mijn inzichten en leermomentjes. Doe er je voordeel mee. 😉

Waarom doen we yoga?

Waarom doen we yoga? Een goede vraag. Yoga is geen sport en je doet het ook niet om er lenig van te worden. Het laatstgenoemde is een leuke bijkomstigheid maar niet het uiteindelijke doel. We doen yoga om onze gezondheid te optimaliseren, beter te kunnen mediteren en de chi (energie) flow in ons lichaam te harmoniseren.

Eerste yogaweekend

De opleiding start met een opwarmer en voorstelrondje. Met 24 cursisten duurt dit even. Ik had de cursus kleinschaliger ingeschat dus ik moet even wennen. Tegelijkertijd besef ik dat dit ook voordelen heeft: meer mensen, meer inzichten. Na enkele asana (houdingen) en meditatie verdiepen we ons in de yogafilosofie. We praten over yin en yang en dat de tegenstellingen nietszeggend zijn zonder context. Ook hebben we het over samskara (gewoonten/beloften aan jezelf) en hoe ze ons kunnen beperken en/of verrijken. Wil je slechte gewoonten veranderen, dan moet je eerst patronen leren herkennen. Ik maak een belofte aan mezelf:

 

“Op mijn vrije dagen start ik de dag met een korte meditatie en drie zonnegroeten.”

We sluiten het eerste yogaweekend af met een college over de verschillende weefsels die zich in ons lichaam bevinden (bot, spieren, fascia/bindweefsel) en kijken naar de eerste segmenten van het menselijk skelet. Er valt veel te leren, dus ik denk dat ik het leuk ga vinden. Dat was één van de redenen waarom ik er aan begon. De voertaal is Engels. Even wennen voor wat betreft de anatomische begrippen, maar tegelijkertijd prettig. Zo geef ik straks gemakkelijker Engelstalige lessen.

St. Laurentiuskerk Weesp yin yoga opleiding

Your Body Your Yoga

Bij een opleiding hoort huiswerk. Een van de boeken die we gebruiken is Your Body Your Yoga (Clark, 2016). Clark (2016) benadrukt dat we uniek zijn en daarom ook onze yoga. Het is een illusie dat ieder lichaam hetzelfde is, een yogapose er op één bepaalde manier uit hoort te zien en iedereen dezelfde aanpassingen nodig heeft om dit te kunnen bewerkstelligen. In het boek staan twee intenties centraal:

Intentie 1

Inzicht in je uniciteit en wat dit betekent voor jou en jouw yoga. Wanneer je beseft dat je uniek bent, heeft dit, naast yoga, invloed op meer facetten in je leven. Hoeveel eten en drinken heb je bijvoorbeeld nodig? Hoeveel slaap? Hoeveel lichaamsbeweging past bij jou? En hoe kom je hierachter?

Intentie 2

Het antwoord op de vraag, wat stopt mij? De moderne Hatha-instructie zoekt haar fysieke antwoorden vooral in termen van spieren (korte, strakke of beperkende spieren). Your Body Your Yoga kijkt verder en gelooft dat het vooral spanning en compressie zijn die ons lichaam stoppen.

Your Body Your Yoga

  • laat zien dat je uniek bent binnen het kader van de menselijke variatie;
  • legt de principes uit van spanning en compressie;
  • geeft antwoord op de vraag, wat stopt mij?;
  • helpt je realiseren wat dit voor jouw yoga betekent.

Tot slot schrijft Clark (2016) dat wetenschap aan verandering onderhevig is. Wat we vandaag geloven, doen we morgen misschien niet meer. Daarom gaat het in eerste plaats om je intentie. Blijf bescheiden, blijf zoeken en ontdekken en luister bovenal naar je eigen lichaam.

Hoofdstuk 1: jij bent uniek, dus ook jouw yoga

Jij bent uniek, dus ook wat je nodig hebt om gezond te blijven. In de medische- en fitnesswereld (waaronder yoga valt) is dit lang ontkend. Maar zoals ons gebit van persoon tot persoon verschilt, zo verschilt ook onze botstructuur. Wat de een vanzelfsprekend kan, is voor een ander onmogelijk. We spreken dus niet van normaal of abnormaal maar van uniciteit. Die bepaalt waar je wel of niet toe in staat bent.

Menselijke variatie

Menselijke variatie doet zich onder andere voor in het aantal graden van de hoek van de dijbeenhals. Bij lenige baby’s is deze hoek zo’n 150 graden. De hoek wordt scherper, en het bereik kleiner, wanneer je leert lopen en er druk op je heup komt te staan. Vanaf de pubertijd blijft dit onveranderd. De hoek bepaalt in grote mate hoe ver je komt in bijvoorbeeld de driehoek pose (Trikonasana/Triangle pose).

Dijbeen-hoek

Menselijk variatie is dus een feit. Er bestaat geen een pose die iedereen kan en niet iedereen kan elke pose. Al ben je tijdens lessen omgeven door slimme of intellectuele mensen, blijf de kapitein van je eigen schip. Neem advies ter harte maar draag je eigen verantwoordelijkheid. Je volgt yogalessen voor je eigen plezier en niet die van je docent. Pijn is (vaak) niet goed.

Hoofdstuk 2: wat stopt me?

Het doel van ons leven is wijsheid in het herkennen van verschil. We moeten ons maximale bereik ontdekken, de kracht om zover te komen en de beperkingen die we onderweg tegenkomen. Belemmeringen kunnen een geestelijke, lichamelijk of emotionele oorzaak hebben.

Spanning

De weerstand die je weefsel biedt wanneer het wordt gestretcht en verdere beweging in de weg staat. Komt bijvoorbeeld voor in je huid, spieren, pezen en gewrichtskapsels. Je voelt dit vooral weg van de beweging.

Compressie

Wanneer een lichaamsdeel in contact komt met een ander lichaamsdeel, zodat verder gaan onmogelijk is. Je voelt dit vooral in de richting van de beweging.
  • Lichte compressie: vlees tegen vlees
  • Middelmatige compressie: botten tegen vlees
  • Harde compressie: bot tegen bot
In het begin zal vooral spanning je stoppen, later compressie. Eerst komt spanning vooral voor in de huid (oppervlakte spanning), dan in het oppervlakkige bindweefsel en het dieperliggende bindweefsel, spieren en pezen. Wanneer deze zijn opgerekt, stoppen gewrichtsbanden en gewrichtskapsels je. Uiteraard zijn er ook andere factoren die onze mobiliteit in de weg kunnen staan. Denk aan verklevingen door bijvoorbeeld littekenweefsel of een contractuur in het bindweefsel.
Spanning-en-compressie-yoga

Ervaren van spanning en compressie

Soms voel je duidelijk wat je stopt en soms niet. Als yogadocent leer je studenten hierop te attenderen zodat ze voor zichzelf kunnen onderzoeken en bepalen wat ze stopt. Wanneer je weet wat het is, onderzoek je het type. Wordt je gestopt door spanning, dan voel je weinig tot geen sensaties van compressie. Stopt compressie je? Dan voel je ook sensaties van spanning. Een belangrijk onderdeel van yoga is het ontwikkelen van bewustzijn. Leef in het nu en voel wat er speelt. Pijn ontstaat soms niet direct in of na een pose, maar een aantal dagen later. Onderzoek dit. Een kleine aanpassing in je pose kan dit al verhelpen.

Fuctioneel versus esthetisch

Er zijn twee redenen waarom je yoga doet: 1.) om gezonder te worden 2.) om poses onder de knie te krijgen. Functionele yoga doe je vooral in het eerste geval. Esthetiek is belangrijk wanneer het visuele aspect een rol speelt, bijvoorbeeld als je danst of turnt. In de functionele benadering staan drie pijlers centraal:

1.) Ken je doelgebied
2.) Stel vast wat je voelt in het doelgebied tijdens de poses
3.) Voel je de pose niet in het doelgebied, verander je houding en zoek naar de juiste sensaties

Een doelgebied hoeft niet fysiek te zijn. Denk aan het verplaatsen van energie, het voelen van sensaties of het verfijnen van je meditatie. Door je yoga op deze manier te benaderen is het vanzelfsprekend functioneel. De intentie achter een pose is niet achteloos een pose aan te nemen maar het genereren van een effect in het lichaam.

 

“We don’t use the body to get into the pose. We use the pose to get into the body.“

Het maakt dus niet uit hoe iets eruit ziet, het gaat erom of je het voelt. Door de functionele benadering aan te nemen ben je eerder in staat om je gezondheid te optimaliseren zonder risico’s of blessures. Je zult je realiseren dat jouw lichaam yoga nodig heeft.

Bron: Clark, B. (2016) Your Body Your Yoga (1e editie) Vancouver, Canada, Wild Strawberry Productions.

Yin opleiding St. Laurentiuskerk Weesp

Meer weten over yoga ? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.