LIFESTYLE | Yin yoga opleiding: tweede yogaweekend

Het tweede yogaweekend begint met een korte herhaling. Deze week besteden we aandacht aan de segmenten van ons menselijk skelet, de myofasciale groepen, chakras en chakrameditatie. Ook behandelen we de houdingen binnen de Shoelace groep.

Lichaamssegmenten en myofasciale groepen

Het doel van yoga is het harmoniseren van de chi (energie) in ons lichaam. Dit doen we door veertien lichaamssegmenten (tenen, enkels, onderbeen, bovenbeen, heup, lumbale wervels, thoracale wervels, cervicale wervels, vingers, pols, onderarm, bovenarm, sleutelbeen, schouderblad) en tien myofsciale groepen (adductoren, bilspieren en IT-band, hamstrings, rugspieren, nekspieren, buikspieren, schuine buikspieren, bovenlichaam) te activeren.

Wanneer je het menselijk lichaam ziet als veertien skeletsegmenten die je kan verplaatsen door tien myofasciale groepen, dan kan je de zeven stereotype houdingen binnen de yin yoga (Shoelace, Saddle, Caterpillar, Dragonfly, Twist, Dog, Dragon) aanpassen aan elke cursist. Een perfecte houding bestaat niet. Iedereen is anders dus ook iedere pose. Het gaat erom dat jij een stretch voelt in het vooraf bepaalde doelgebied.

Menselijk skelet (bron: Wikipedia)

Kennismaking met chakras

Net als vorig weekend spreken we over het ontstaan van samskara, de mentale en emotionele patronen waaraan je gehecht kunt raken. Ook wanneer ze slecht voor je zijn. Om ze te veranderen, moet je ze eerst onderzoeken. Volgens de yogafilosofie kunnen samskara heel oud zijn en zelfs relateren aan gebeurtenissen in vorige levens. Ze bevinden zich in het gerelateerde energiecentrum: de chakras.

We hebben zeven chakras en deze bevinden zich in onze hersens (twee) en ruggengraat (vijf). Ze beïnvloeden onze emoties, gedachten en ons fysieke lichaam. Deze week behandelen we de eerste twee: Muladhara (wortelchakra) en Svadhistana (heiligbeenchakra).

Muladhara en Svadhisthana

Tijdens deze yogaopleiding gaat veel aandacht uit naar chakras en chakrameditatie. Bij de meditatie richten we ons op het energiekanaal waarin de chakras zich bevinden: sushumna. Deze loopt door onze ruggengraat en verbindt ons wortelchakra met ons kruinchakra. Door te mediteren proberen we hier de chi (energie) te laten stromen om zo blokkades (samskara/slechte gewoontes) op te lossen.

Muladhara (wortelchakra)

Muladhara betekent wortel in het Sanskriet en wordt daarom ook wel root chakra of wortelchakra genoemd. Het chakra bevindt zich in onze bekkenbodem, tussen de anus en de genitaliën. Het ligt bij ons staartbeen (tailbone), het uiteinde van onze wervelkolom. Dit chakra ligt dus letterlijk bij onze wortels. Muladhara is, anders dan de andere chakras, naar de aarde gericht. (Element: aarde)

Svadhisthana (heiligbeenhakra)

Svadhisthana betekent letterlijk vertaalt uit het Sanskriet ‘Sva’ (iemand) en ‘Disthana (huis/zetel). Volgens de yogafilosofie woont in dit chakra onze levensenergie (prana). Svadhistana wordt ook sacraal chakra genoemd omdat het bij ons sacrum ligt, ons heiligbeen. (Element: water)

De Shoelace groep

Ook behandelen we tijdens het tweede yogaweekend de houdingen binnen de Shoelace groep. Deze poses activeren je bilspieren en IT-band. Om de beurt zitten acht cursisten op de mat in dezelfde Shoelace houding. De overige groepsleden observeren de variatie binnen de groep. De theorie uit het eerste weekend is goed zichtbaar: iedereen is anders. Daarom is het als docent belangrijk om je cursisten altijd minimaal twee houdingen voor het doelgebied aan te bieden. Want wat voor de een eenvoudig is, is voor een ander onmogelijk.

Vanwege het Coronavirus komen we de aankomende tijd niet fysiek samen voor de yogaopleiding. Daarnaast werk ik privé vooral vanuit huis. Thuiswerken in combinatie met lieve Lotje vraagt meer tijd dan gebruikelijk, met onvoldoende schrijftijd tot gevolg. Ik kies er daarom voor de yogablogs voor nu te laten voor wat het is. Family first! 😉

To be continued…

Meer weten over de yin yoga opleiding? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Een gedachte aan “LIFESTYLE | Yin yoga opleiding: tweede yogaweekend

  1. Pingback: LIFESTYLE | Yin yoga opleiding: eerste yogaweekend | Wanderworld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: