Hoe bevalt het leven als reisbegeleidster? Deze vraag heb ik de afgelopen weken vaak gekregen en daarnaast was ik zelf natuurlijk ook erg nieuwsgierig hoe het me zou bevallen. Na de eerste reis kon ik hierover nog geen zinvolle uitspraken doen want ik had nog geen vergelijkingsmateriaal. Maar nu m’n tweede reis bijna ten einde is, kan ik vol overtuiging zeggen: Het leven als reisbegeleidster is geweldig!

Fans Pingyao

Fans Pingyao

Groepsfoto CHJK170716

Groepsfoto China Junior 18 dagen

Aalscholvers Yangshuo

Aalscholvers Yangshuo

Hoe het leven als reisbegeleidster begon

Ik moet eerlijk bekennen dat de eerste dagen niet vanzelf gingen. Het voelde best onwennig en ik was behoorlijk gespannen. Maar toen ik een weekje onderweg was, kreeg ik het vermoeden dat dit niet m’n laatste reis als reisbegeleidster zou zijn. In zoverre dat ik het inmiddels helemaal te gek vind. Na een hoop lieve woorden en mooie complimenten van een fijne eerste groep stond ik met zoveel meer vertrouwen voor de tweede en kon ik me echt bezighouden met datgene wat me ligt: plannen en organiseren. Wanneer je gasten vervolgens met een big smile terugkomen van het programma dat jij hebt samengesteld dan word je gewoon heel blij.

Terracotta Army Xi'an

Terracotta Army Xi’an

Laojunshan National Park

Laojunshan National Park

Yi minority

Yi minority

(Groeps)gedrag

Daarnaast ben ik na twee reizen al zoveel wijzer op gebied van (groeps)gedrag. Bescheiden mensen, gasten die meer mogen dan hun groepsgenoten, laatkomers, treuzelaars, koopverslaafden, vragenstellers, goede en slechte luisteraars, zorgzame gasten, positievelingen en sfeermakers… ze zijn er allemaal. Wat doet het met mij? Hoe ga ik er mee om? Wat doet het met de groep? Een grote leerschool. Superleuk! Het heeft me vooral erg bewust gemaakt van mijn eigen gedrag. Opeens begrijp ik de diepe zucht van mijn lieve moedertje wanneer we op punt van vertrek stonden en ik toch nog even wat van m’n spaapkamer moest ophalen. Slechte gewoontes waar je je vaak niet bewust van bent. 😉 Maar… ik moet toegeven dat ik het enorm heb getroffen met twee super positieve en gezellige groepen. Erg fijn.

Groepsfoto CHJL020816

Groepsfoto China Junior 24 dagen

Panda Chengdu

Panda Chengdu

Leven als reisbegeleidster, Stone Forest Kunming

Stone Forest Kunming

Stuur mij maar weg

Naast dat ik gasten heb begeleid en er een hoop van heb geleerd, was het ook te gek om weer onderweg te zijn. Op het merendeel van de plekken was ik al geweest maar ieder bezoek brengt weer nieuwe ervaringen en herinneringen met zich mee. Ik heb een hoop mooie gesprekken gehad en superleuke en lieve mensen ontmoet. Zowel Djoser collega’s als gasten, lokalen en Chinezen. Het was een geweldige zomer! Jammer dat het er alweer op zit. En ja… stuur mij maar weer weg volgend jaar. 🙂