Het geven van fooien in Nepal is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Vooral voor mensen die werken met toeristen zijn fooien een  aanvulling op hun vaak lage basissalaris. Hoeveel fooi je wilt geven, is altijd aan jezelf. In dit blog richtlijnen voor het geven van fooien in Nepal. Wil je meer weten of geldzaken in het algemeen, lees dan het blog: Geldzaken in Nepal: dit moet je weten.

Fooien in Nepal: wie geef je en hoeveel?

Fooi (taxi)chauffeurs in Nepal

Als een chauffeur je langere tijd rondrijdt is het gebruikelijk hem naderhand een beetje fooi te geven. Richtlijn voor het geven van fooi aan chauffeurs in Nepal is zo’n €3,- tot €5,- per dag, mits hij zijn werk goed gedaan heeft natuurlijk. Een taxichauffeur die je van en naar de vluchthaven brengt geef je in principe geen fooi. Je kunt wel het bedrag naar boven afronden, maar extra fooi geven is niet nodig. Voel je uiteraard vrij om dit wel te doen als je dat graag wilt. 

Fooien hotels in Nepal

Kofferjongens die je bagage dragen verwachten daar een kleine vergoeding voor. Wanneer je wat losse munten of kleingeld geeft is dat prima. Richtlijn is wat kleingeld tot een €1,-. Kijk wat er is gedaan. Soms dragen ze je koffer twee meter en dat slaat natuurlijk nergens op. Voor hotelmedewerkers kan je een fooi achterlaten in de fooienpot bij de receptie. Richtlijn ongeveer een €1,- per nacht.

Fooien restaurants in Nepal

In veel restaurants in Nepal is de fooi al inbegrepen. Vaak is dit zichtbaar op de menukaart of rekening. Over het standaard bedrag rekenen zij 13% VAT en 10% fooi. Kijk dus niet op wanneer de rekening ineens een stuk hoger uitvalt dan je van tevoren dacht. Fooi geven is dus niet perse nodig, maar wordt wel gewaardeerd.

Mijn advies voor het geven van fooi: kijk hoe iemand zich heeft ingezet, wat je ervoor over hebt en wees onderaan de streep een beetje gul. Het gaat vaak maar om kleine bedragen en ze zijn er erg blij mee. 

Blije man in lokaal restaurant bergen Nepal

Fooien in Nepal tijdens bergtrekking

Hoeveel fooi geef je een gids in Nepal?

Een gids tijdens je bergtrekking in Nepal geef je ongeveer €8,- tot €10,- per dag. Dit is een richtlijn en hier mag je zeker van afwijken. Bepaal  voor jezelf hoe hij zijn werk gedaan heeft. Was hij van meerwaarde voor jou trektocht? Wat heb je ervoor over? En wat gun je hem? Er zijn mensen die niets geven, maar er zijn ook mensen die € 1.000,- geven. Doe waar je je goed bij voelt en wees oprecht. 

Hoeveel fooi geef je een drager in Nepal?

Ook dragers verwachten een fooi na afloop van een trektocht door de Himalaya. Wat je de drager geeft is afhankelijk van wat je ervoor over hebt. Een bedrag tussen de €3,- en €5,- per dag is een goede richtlijn. Vaak doen dragers meer dan je denkt. Zo helpen ze met het (voor)bereiden van maaltijden, sprokkelen soms hout voor het vuur, dragen drinkwater om te zorgen dat het jou aan niets ontbreekt. 

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.