Tsum Valley trekking

Verbreed je horizon en verleg je grenzen door reizen, yoga en outdoor

Duur

13 dagen/12 nachten

Trekstijl

Trekking

Groepsgrootte

2 +

Zwaarte

Gemiddeld

Locatie

Manaslu regio

Beginpunt

Jagat

Eindpunt

Jagat

Hoogste punt

3.700m

Maaltijden

Ontbijt/lunch/diner

Accommodatie

Kathmandu hotel/tea house & klooster trekking

Vervoer

Lokale bus /privé vervoer

Vertrek vanaf

Kathmandu

Tsum Valley trektocht

Tsum Valley is een prachtige vallei waarin het Tibetaans boeddhisme volop leeft. Een prachtige en gevarieerde hike door ongerept en puur gebied.

Tsum Valley opende in 2008 voor trekking en is alleen bereikbaar via de Manaslu trail. Mede hierom is deze vallei nog vrij onontdekt en rustig. Het is de plek waar je het geluid van de stilte nog kunt horen. Een trekking door de Tsum vallei is een fantastische mix tussen natuur, cultuur en spiritualiteit. Witte pieken, spectaculaire vergezichten, harige yaks, kleurrijke gebedsvlaggetjes, kloosters, manimuren en stupa’s. Tsum Valley is veelzijdig, authentiek en ongerept! Onderweg ontmoet je de gastvrije bewoners van deze regio en maak je kennis met hun cultuur en levensstijl.

Tsum Valley is een toegankelijke trekking die het hele jaar door te lopen is. Een goede keuze voor beginners, trekkers die op zoek zijn naar spiritualiteit of wanneer je niet meteen naar extreme hoogtes wilt.

Tsum Valley trekking Nepal

Hoogtepunten Manaslu Tsum Valley bergtocht

Afwisselende trektocht door puur en ongerept gebied

Startpunt is bereikbaar per jeep, dus vliegen niet nodig

Hike door de authentieke boeddhistische Tsum vallei

Maak kennis met de Tibetaanse bewoners, hun cultuur en levensstijl

Bezoek diverse kloosters: Rachen Gumpa, Dephyo Doma en Mu Gumpa

Programma 

Dag 1 | Aankomst in Nepal

Aankomst op Tribhuwan International Airport. Onze taxi staat voor je klaar en brengt je naar het hotel. Overnachting in hotel, inclusief ontbijt.

Dag 2 | Kathmandu

Na het ontbijt informeert de gids je over de trekking. Daarna kan je enkele hoogtepunten in de stad bezoeken. Beroemde UNESCO-werelderfgoedlocaties zoals Boudhanath, één van de grootste stupa’s ter wereld: Swayambhunath, de beroemde apentempel en/of Pashupatinath, een heilig hindoeïstisch tempelcomplex. Ook tref je de eerste voorbereidingen voor de trekking. Overnachting in hotel, inclusief ontbijt.

Dag 3 | Kathmandu naar Jagat

Na het ontbijt rijd je van Kathmandu (1.400m) naar Jagat (1.410m). Een lange maar mooie rit. Onderweg rijd je door traditionele Nepalese dorpjes en subtropische landschappen waar je het lokale leven aanschouwt. Dit alles met een schitterend bergdecor op de achtergrond. Langzaam komt de prachtige Himalaya dichterbij. Onderweg stop je een aantal keer. Ook stop je voor lunch. Overnachting in tea house, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: afstand 180 km, 8 tot 9 uur rijden

Dag 4 | Jagat naar Lokpa

Je verlaat Jagat (1.410m) langs de Budhi Gandaki rivier. De vallei opent zich steeds meer. Je steekt een traditionele Nepalese hangbrug over en klimt via kleine dorpjes naar het welvarende Gurungdorp Philim (1.570m). Vanaf Philim wandel je over een smalle bergkam richting Chisopani. Vervolgens loop je de schilderachtige Tsum Valley binnen. Een vallei waar zo’n 4000 mensen wonen in 18 dorpjes. Bij het betreden van de vallei verandert het landschap meteen. Langzaam klim je omhoog. Onderweg wandel je langs kleurrijke graan-, aardappel en bonenvelden naar Lokpa (2.240m). Onderweg zijn de eerste tekenen Tibetaans boeddhisme zichtbaar. Overnachting in tea house, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: afstand 15 km, 6 tot 7 uur lopen

Dag 5 | Lokpa naar Chumling

Vandaag wandel je vanuit Lokpa (2.240m) naar Chumling (2.886m), een prachtig boeddhistisch dorpje dat gesierd wordt door kleurrijke gebedsvlaggetjes en uit steen gehouwen rotsen met mantra’s. Vanaf Chumling heb je een geweldig uitzicht op de Himalaya. Het pad gaat vandaag al zigzaggend op en neer, met de nadruk op ‘op’. Overnachting in tea house, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: afstand 9 km, 5 tot 6 uur lopen

Dag 6 | Chumling naar Lamagaun

Wanneer je Chumling (2.386m) verlaat klim je stroomopwaarts langs de Shyar Khola (rivier). Geniet van een beeldschoon uitzicht op Ganesh Himal. Het pad leidt je langs traditionele nederzettingen in Tibetaanse stijl richting de dorpen Ripchet en Rainjam. Klim vervolgens stroomopwaarts langs de Serpu Khola naar Chhokamparo (3.030m) en Lamagaun (3.205m), de eindbestemming van vandaag. Overnachting in tea house, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: afstand 15 km, 6 tot 7 uur lopen

Dag 7 | Lamagaun naar Mu Gumpa

Vanuit Lamagaun (3.205m) loop je naar Nile (3.360m) en Mu Gumpa (3.700m). Onderweg is er veel te ontdekken op de brede en vlakke dalbodem aan weerszijden van de Tsum vallei. Je ziet authentieke Tibetaanse stupa’s (chorten), het nonnenklooster ‘Ranchen gompa’ aan de overkant van de rivier en de Milerpa grot op de helling van Langju Himal (gebergte). Het eindpunt van vandaag is Mu Gumpa op 3.700m. Overnachting in gompa, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: afstand 12 km, 6 tot 7 uur lopen

Dag 8 | Rustdag Mu Gumpa

Je kan vandaag een rustdag nemen in Mu Gumpa (3.700m) of een optionele hike maken naar het Dephyo Doma klooster (4.000m), zo’n 1,5 uur verderop, of de Nguladhojyang Pass (5.093m). Deze pas ligt op de handelsroute van Nepal naar Tibet en geeft je een prachtig uitzicht over het Tibetplateau. Over deze hike doe je ongeveer 8 tot 9 uur, dus zorg dat je een lunchpakketje meeneemt. Overnachting in gompa, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Dag 9 | Mu Gompa naar Chhokumparo

Je wandelt van Mu Gompa (3.700m) naar Chhokumparo (3.030m). Je daalt af via hetzelfde pad waar je ook omhoog bent geklommen. Bij Phurbe steek je de brug over naar de andere kant van de rivier voor een bezoek aan via Ranchen Gompa (3.240m), een vrouwenklooster. Daarna daal je verder af naar het eindpunt van vandaag: Chhokumparo (3.030m). Overnachting in tea house, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: 16 km, 5 tot 6 uur lopen

Dag 10 | Chhokamparo naar Lokpa

Van Chhokamparo (3.030m) loop je naar Lokpa (2.240m). Onderweg zie je velden met gerst, maïs, boekweit en aardappelen. Wanneer je hogere Tsum vallei verlaat, heb je een prachtig uitzicht op Ganesh Himal en Baudha Peak. Omringd door deze prachtige witte pieken daal je af, steek je hangbruggen over en passeer je diverse dorpjes voordat je Lokpa (2.240m) bereikt, de eindbestemming van vandaag. Overnachting in tea house, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: 18 km, 6 tot 7 uur lopen

Dag 11 | Lokpa naar Jagat

De laatste wandeldag staat voor de deur. Na het ontbijt daal je verder af langs de Budhi Gandhaki rivier van Lokpa (2.240m) naar Jagat (1.400m). Overnachting in tea house, inclusief ontbijt/lunch/diner.

Totaal: 14 km, 5 tot 6 uur lopen

Dag 12 | Jagat naar Kathmandu

Na het ontbijt rijd je van Jagat (1.410m) naar Kathmandu (1.400m). Een lange maar mooie rit. Onderweg rijd je door traditionele Nepalese bergdorpjes en subtropische landschappen waar je het lokale leven aanschouwt. Dit alles met een schitterend bergdecor op de achtergrond. Langzaam verdwijnen de prachtige himalayalandschappen uit beeld. Onderweg pauzeer je een aantal keer. Ook stop je voor lunch. Overnachting in hotel, inclusief ontbijt.

Totaal: afstand 180 km, 8 tot 9 uur rijden

 

Dag 13 | Terugreis

Geniet van je laatste dag in Kathmandu (1.400m). Shop de laatste souvenirs, drink een lekkere Nepali Milk tea in een van de leuke restaurantjes of neem een ontspannende en welverdiende massage. Doe je liever iets anders? Boek dan een fijne yogales of klankschaalsessie, verdwaal in de smalle straatjes van de wijk Thamel of strijk neer in de Garden of Dreams met een goed boek. De keuze is reuze. 🙂 Afhankelijk van je vluchttijd brengen we je naar de luchthaven. Een goede reis!

Prijs € 1470,-

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 10, Chumling tot Deng, sterke vrouwen

Inclusief

 • Pick-up en drop-off luchthaven
 • 4-sterren hotel in Kathmandu (o.b.v. twin) met ontbijt
 • Sightseeing in Kathmandu o.l.v. een ervaren gids
 • Accommodatie tijdens trekking (tea house/guesthouse/homestay)
 • Alle maaltijden tijdens de trekking (ontbijt/lunch/diner)
 • Vervoer ter plekke (lokale bus/privé vervoer)
 • Engelssprekende gids tijdens trekking
 • Verzekering gids (en drager)
 • Manaslu Restricted Region Permit (MRAP-vergunning)
 • Manaslu Conservation Area Permit (MCAP-vergunning)
 • Tsum Valley Restricted Area Permit (TRAP-vergunning)
 • TIMS-card (trekking vergunning)
 • EHBO-kit gedragen door de gids
 • Alle papierwerk, administratie- en servicekosten en overheidsbelastingen
 • Happy Hiker: voorbereidingsprogramma (3 maanden) dat je fysiek en mentaal klaarstoomt voor je trekking.

  Optioneel

  • Drager (kosten: 20 USD per dag, draagt maximaal 15 tot 20 kg). Accommodatie, transport en maaltijden worden betaald.
  • Donsjas, 4-seizoenen slaapzak en duffelbag (terug te geven na de trektocht).

  Exclusief

  • Internationale vlucht
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht) die (helikopter) noodevacuatie tot 3.700+m dekt
  • Fooi voor gids (en drager)
  • Lunch/diner in Kathmandu
  • Extra overnachting in Kathmandu in geval van vroege aankomst, laat vertrek en vroegere terugkeer van de berg (om welke reden dan ook) anders dan de geplande route
  • Drankjes en andere faciliteiten zoals warme douche, opladen van telefoon etc.
  • Alle andere uitgaven die niet vermeld staan bij ‘Inclusief’ 

   Reviews

   Ervaringen van andere deelnemers

   “Onvergetelijk! Wil je iets unieks beleven en voelen dat je leeft. Een reis naar Nepal is écht een aanrader. Zeker in zo’n klein en leuk gezelschap.”

   “Door letterlijk en figuurlijk buiten je comfort zone te stappen, word je rijkelijk beloond door een overweldigende natuur en prachtige vergezichten.”

   “De combinatie bergen en back to basic was voor mij de ultieme vorm van opladen. Je leert telkens weer inzien dat er weinig nodig is om blij van te worden.”

   Zwaarte

   Tsum Valley trekking is goed te doen voor de geoefende wandelaar. Dagelijks loop je zo’n 4 tot 8 uur. Je kunt je eigen rugzak dragen of gebruik maken van een drager. Tsum Valley is een relatief eenvoudige trektocht doordat je naar maximaal 3.700m gaat. Toch kan je last krijgen van de hoogte/ijle lucht. Om hieraan te wennen hebben we bij het samenstellen van de route rekening gehouden met het aantal meters dat je stijgt per dag. Heb je meer tijd nodig onderweg, dan kan dat. Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert en je eigen tempo volgt.

   Tips voorbereiding Tsum Valley

   Je wilt de Tsum Valley trekking doen? Deze tips helpen je verder.

   Plan je reis

   • Boek je vliegticket, bijvoorbeeld via Skyscanner, Qatar Airways of KLM.
   • Vraag je visum op tijd aan.
   • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
   • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie tot 3.700+m dekt.
   • Ga na of je vaccinaties nodig hebt: bijvoorbeeld via Vaccinaties op Reis en plan direct je afspraak online. Handig!
   • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee.
   • Lees het blog: Voorbereiding Manaslu Tsum Valley trekking voor meer info.

   Paklijst trekking Nepal

   Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog dé volledige Paklijst trekking Nepal.

   Boeken & meer info

   Plan een voorpretgesprek met me in of boek je reis

   Boek deze reis

   Een onvergetelijke ervaring voor € 1.470,-. Dompel jezelf onder in puur, authentiek en ongerept Nepal tijdens de Tsum Valley trekking

   Plan een één-op-ééngesprek

   Ben je benieuwd of de Tsum Valley trekking bij je past? In een voorpretgesprek beantwoord ik al je vragen. Effectief en efficiënt.

   Heb je een vraag?

   Of wil je meer informatie over de reis?

   Neem dan contact met me op via:

   06-42241143

   6 + 7 =