In december en januari liepen we de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. In dit blog alles over dit nog niet platgelopen traject. We zijn om welgeteld één andere toerist tegengekomen. Fantastisch! Welke route lopen we? Wel of geen gids of drager en waarom? Wat is de beste reistijd? Wat eten en drinken we onderweg? En welke spullen nemen we mee? In dit blog alles over de voorbereiding Manaslu Tsum Valley.

Over Manaslu Tsum Valley trekking

Het Manaslu bergmassief ligt genesteld tussen het Annapurna bergmassief en de Langtang vallei. Tijdens Manaslu Tsum Valley sta je oog in oog met de 8e hoogste berg ter wereld: Manaslu (8.163m). Wat Annapurna dertig jaar geleden was, is Manaslu nu. Een trekking in deze regio betekent een trekking door ongerept gebied: besneeuwde bergen, rijke bossen, groene weiden bloeiende rododendrons (voorjaar) en enorme hangbruggen over diepe kloven. Manaslu is sensationeel. Tsum Valley is een nog vrij onontdekte vallei en alleen bereikbaar via de Manaslu trail. Je loopt langs stupa’s, manimuren en kloosters. Een verlaten gebied waar het Tibetaans boeddhisme volop leeft. 

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Hangbruggen Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

Voorbereiding Manaslu Tsum en Valley: route

Onze reis start in Soti Khola, naast de bulderende Budha Gandaki rivier. Vanuit daar trekken we langzaam omhoog richting Jagat. In Jagat verlaten we de Manaslu trail en slaan we het zijpad richting Tsum Valley in. Je waant je direct in een andere wereld: begroeide bossen, groene varens, stupa’s en manimuren. Het boeddhisme leeft. Na 7 dagen Tsum Valley, 5 dagen omhoog, 2 dagen naar beneden, zetten we weer voet op het Manaslu traject. Na een week trekken in de Manaslu regio, vervolgen we de route op het Annapurna Circuit. De reisroute is als volgt:

  • Dag 1. Kathmandu, bus naar Aarkhet, naar Soti Khola (715m) 
  • Dag 2. Soti Khola naar Machhekhola (930m) 
  • Dag 3. Machekhola naar Jagat  (1.300m) 
  • Dag 4. Jagat naar Lokpa (2.240m) 
  • Dag 5. Lokpa naar Chhumling (2.386m) 
  • Dag 6. Chhumling naar Chhakam Paro (3.031m) 
  • Dag 7. Chahkam Paro naar Nile (3.361m) 
  • Dag 8. Nile acclimatisatiedag, bezoek Aani Gumpa
  • Dag 9. Nile, via Rajen Gompa (3.240m) naar Chhakang Paro (3.031m)
  • Dag 10. Chhakang Paro naar Lokpa (2.240m), 
  • Dag 11. Lokpa naar Ghap (2.397m)
  • Dag 12. Ghap  naar Syala (3.500m) 
  • Dag 13. Syala, via Pung Gyen Monastery naar Samagaon (3.520m) 
  • Dag 14. Samagaon acclimatiesatiedag, (bezoek MBC (4.400m) en Birendra Tal) 
  • Dag 15. Samagaon naar Dharmasala (4.460m) 
  • Dag 16. Dharmasala, via Larkya La pass 5160m) naar, Bhimtang (3.720m) 
  • Dag 17. Bimthang naar Goa (2.515m)

  • Dag 18. Goa naar Tal (1.700m) 

  • Dag 19. Tal naar Ghermuphat (1.130m) 

  • Dag 20. Ghermuphat naar Bhulbhule (840m) 

  • Dag 21. Bhulbhule naar Besisahar, bus naar Kathmandu 

  Manaslu Tsum Valley: tea house trekking

  Manaslu Tsum Valley staat synoniem voor home stays en tea houses. De laatstgenoemden zijn eenvoudige blokhutten waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douche en elektriciteit. Verwacht geen luxe. De kamers op de Manaslu Tsum Valley trail zijn niet meer dan houten hutjes met bedden door dunne schotten van elkaar gescheiden. Een douche is niet overal aanwezig, maar stromend water wel. Ook ontbreken dekens en een open haard of kachel op veel plekken. Vergeet dus geen warme slaapzak mee te nemen.

  Bihendra Lake Manaslu trekking

  Kosten Manaslu Tsum Valley trekking

  De kosten voor de Manaslu Tsum Valley trekking zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trektocht organiseert. Er zijn er twee smaakjes:

  1.) Zelfstandig met gids en/of drager
  2.) Met een groep 

  Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, volg dan Happy Hiker. Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige groepsreizen met trekking op verschillende niveau’s (BeginnerNext Level en Ultimate). Lees hier het verschil tussen de trektochten.

  Ben je nieuwsgierig of de Manaslu Tsum Valley trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

  Manaslu Base Camp

  Wel of geen gids of drager?

  Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van gidsen voor trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moesten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

  Beste reistijd Manaslu Tsum Valley trekking

  Het beste seizoen om een trekking te maken naar Manaslu en Tsum Valley zijn de maanden maart/april en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De zomermaanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. Maart en december behoren ook tot de opties. Het is dan kouder maar ook rustiger. Wij hebben de trekking gemaakt in december en januari. Het was toen erg koud.

  Ben je benieuwd welke trektochten je nog meer kunt lopen in het Manaslu berggebied? Dit zijn de mooiste trekkingen in de Manaslu regio. De mooiste Annapurna, Dhaulagiri, Everest, Langtang en Mustang trekkingen vind je hier.

  Manaslu en Tsum Valley uitzicht MBC

  Eten en drinken Manaslu Tsum Valley

  Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, momo’s etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een rolletje toiletpapier. Die kost boven op de berg drie keer zoveel.

  Eten, drinken en hoogteziekte

  Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Manaslu Tsum Valley trekking veel water (4 tot 5  liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

  Brug bouwen Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

  Meeneemlijst Manaslu Tsum Valley trekking

  Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

  Reisfilm Manaslu Tsum Valley bergtocht

  De Manalsu Tsum Valley trekking is een schitterende mix tussen natuur, cultuur en spiritualiteit. Ben je nieuwsgierig hoe het is om deze trektocht te lopen? Deze korte reisvideo geeft een mooi beeld van dit bijzondere wandelavontuur: 19 dagen in 7 minuten. Enjoy!

  Tips voorbereiding Manaslu en Tsum Valley trekking

  Wil je de Manaslu Tsum Valley trekking maken? Deze tips helpen je verder.

  Plan je reis

  • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner, Qatar Airways of KLM.
  • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen
  • Vraag je visum op tijd aan.
  • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
  • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie (tot 5.106+m) dekt.
  • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt.
  • All you need is less: neem zo min mogelijk spullen mee.
  Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

  Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

  Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een goede wandelkaart vind je op de website van De Zwerver.

  Wil jij op reis naar Nepal?

  Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

  Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.

  Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.