In december en januari liepen we de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal. In dit blog alles over dit nog niet platgelopen traject. We zijn om precies te zijn maar één andere toerist tegengekomen onderweg. Heerlijk! Welke route lopen we? Wel of geen gids of drager en waarom? Wat is de beste reistijd? Wat eten en drinken we onderweg? En welke spullen nemen we mee? In dit blog alles over de voorbereiding Manaslu en Tsum Valley.

Over Manaslu en Tsum Valley trekking

Het Manaslu bergmassief ligt genesteld tussen het Annapurna bergmassief en de Langtang vallei. Tijdens deze trekking sta je oog in oog met de 8.163m hoge Manaslu (8e hoogste berg ter wereld). Wat Annapurna dertig jaar geleden was, is Manaslu nu. Een trekking in deze regio betekent een trekking door ongerept gebied: besneeuwde bergen, rijke bossen, groene weiden bloeiende rododendrons (voorjaar) en enorme hangbruggen over diepe kloven. Manaslu is sensationeel. Tsum Valley is een nog vrij onontdekt en alleen bereikbaar via de Manaslu trail. Je loopt langs stupa’s, manimuren en kloosters. Een verlaten vallei waar het Tibetaans boeddhisme volop leeft. 

Hangbruggen Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

Voorbereiding Manaslu en Tsum Valley: route

De reis start in Soti Khola, naast de bulderende Budha Gandaki rivier. Vanuit daar trekken we langzaam omhoog richting Jagat. In Jagat verlaten we de Manaslu trail en slaan we het zijpad richting Tsum Valley in. Je waant je direct in een andere wereld: begroeide bossen, groene varens, stupa’s en manimuren. Het boeddhisme leeft. Na zeven dagen Tsum Valley, vijf dagen omhoog, twee dagen naar beneden, zetten we weer voet op het Manaslu traject. Na een week trekken in de Manaslu regio, vervolgen we de route op het Annapurna Circuit. De reisroute is als volgt:

  • Dag 1. Kathmandu, bus naar Aarkhet, naar Soti Khola (715m) 
  • Dag 2. Soti Khola naar Machhekhola (930m) 
  • Dag 3. Machekhola naar Jagat  (1.300m) 
  • Dag 4. Jagat naar Lokpa (2.240m) 
  • Dag 5. Lokpa naar Chhumling (2.386m) 
  • Dag 6. Chhumling naar Chhakam Paro (3.031m) 
  • Dag 7. Chahkam Paro naar Nile (3.361m) 
  • Dag 8. Nile acclimatisatiedag, (bezoek Aani Gumpa) 
  • Dag 9. Nile, via Rajen Gompa (3.240m) naar Chhakang Paro (3.031m)
  • Dag 10. Chhakang Paro naar Lokpa (2.240m), 
  • Dag 11. Lokpa naar (Jungle Hotel) Ghap (2.397m)
  • Dag 12. Ghap (Jungle Hotel) naar Syala (3.500m) 
  • Dag 13. Syala, via Pung Gyen Monastery naar Samagao (3.520m) 
  • Dag 14. Samagao acclimatiesatiedag, (bezoek MBC (4.400m) en Birendra Tal) 
  • Dag 15. Samagao naar Dharmasala (4.460m) 
  • Dag 16. Dharmasala (via Larkya La pass 5160m) naar Bhimtang (3.720m) 
  • Dag 17. Bimthang naar Goa (2.515m)

  • Dag 18. Goa naar Tal (1.700m) 

  • Dag 19. Tal naar Ghermuphat (1.130m) 

  • Dag 20. Ghermuphat naar Bhulbhule (840m) 

  • Dag 21. Bhulbhule naar Besisahar, bus naar Kathmandu 

  Manaslu en Tsum Valley: tea house trekking

  De Manaslu en Tsum Valley trekking staat synoniem voor home stays en tea houses. De laatstgenoemden zijn eenvoudige blokhutten waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douche en elektriciteit. Verwacht geen luxe. De kamers op de Manaslu en Tusm Valley trail zijn niet meer dan houten hutjes met bedden door dunne schotten van elkaar gescheiden. Een douche is niet overal aanwezig, maar stromend water wel. Ook ontbreken dekens en een open haard of kachel op veel plekken. Vergeet dus geen warme slaapzak mee te nemen.

  Bihendra Lake Manaslu trekking

  Kosten Manaslu en Tsum Valley trekking

  De kosten voor de Manaslu en Tsum Valley trekking zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trektocht organiseert. Er zijn er twee smaakjes:

  1.) Zelfstandig met gids en/of drager
  2.) Met een groep 

  Wil je goed voorbereid op pad met een gids en drager die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dan kan je gebruik maken van Happy Hiker . Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest.😄Jaarlijks organiseer ik kleinschalige (yoga)trektochten op verschillende niveau’s (Beginner, Advanced en Pro)

  Ben je nieuwsgierig of de Manaslu en Tsum Valley trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

  Manaslu Base Camp

  Wel of geen gids of drager?

  Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van gidsen voor trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moeten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

  Beste reistijd Manaslu en Tsum Valley trekking

  Het beste seizoen om een trekking te maken naar Manaslu en Tsum Valley zijn de maanden maart/april en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De zomermaanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. Maart en december behoren ook tot de opties. Het is dan kouder maar ook rustiger. Wij hebben de trekking gemaakt in december en januari. Het was toen erg koud.

  Manaslu en Tsum Valley uitzicht MBC

  Eten en drinken in Manaslu en Tsum Valley

  Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, momo’s etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een rolletje toiletpapier. Die kost boven op de berg drie keer zoveel.

  Eten, drinken en hoogteziekte

  Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Manaslu en Tsum Valley trekking veel water (4 tot 5  liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

  Brug bouwen Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

  Meeneemlijst Manaslu en Tsum Valley trekking

  Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

  Tips voorbereiding bergtrekking

  Wil je de Manaslu en/of Tsum Valley trekking maken? Deze tips helpen je verder.

  Plan je reis

  • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner
  • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen
  • Sluit een goede reisverzekering. Bijvoorbeeld Allianz Global Assistence, waarbij bergwandelen tot 7.000m over de gebaande paden is inbegrepen.
  • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie tot en met 5.000+m dekt.
  • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
  • All you need is less: neem zo min mogelijk spullen mee
  Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

  Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

  Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een goede wandelkaart vind je op de website van De Zwerver.

  Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.