In december en januari liepen we de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal. In dit blog alles over dit nog niet platgelopen traject. We zijn om precies te zijn maar één andere toerist tegengekomen onderweg. Heerlijk! Welke route lopen we? Wel of geen gids of drager en waarom? Wat is de beste reistijd? Wat eten en drinken we onderweg? En welke spullen nemen we mee? In dit blog alles over de voorbereiding Manaslu en Tsum Valley.

Over Manaslu en Tsum Valley

Het Manaslu bergmassief ligt genesteld tussen het Annapurna bergmassief en de Langtang vallei. Tijdens deze trekking sta je oog in oog met de 8.163m hoge Manaslu (8e hoogste berg ter wereld). Wat Annapurna dertig jaar geleden was, is Manaslu nu. Een trekking in deze regio betekent een trekking door ongerept gebied: besneeuwde bergen, rijke bossen, groene weiden bloeiende rododendrons (voorjaar) en enorme hangbruggen over diepe kloven. Manaslu is sensationeel. Tsum Valley is een nog vrij onontdekt en alleen bereikbaar via de Manaslu trail. Je loopt langs stupa’s, manimuren en kloosters. Een verlaten vallei waar het Tibetaans boeddhisme volop leeft. 

Hangbruggen Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

Voorbereiding Manaslu en Tsum Valley: route

De reis start in Soti Khola, naast de bulderende Budha Gandaki rivier. Vanuit daar trekken we langzaam omhoog richting Jagat. In Jagat verlaten we de Manaslu trail en slaan we het zijpad richting Tsum Valley in. Je waant je direct in een andere wereld: begroeide bossen, groene varens, stupa’s en manimuren. Het boeddhisme leeft. Na zeven dagen Tsum Valley, vijf dagen omhoog, twee dagen naar beneden, zetten we weer voet op het Manaslu traject. Na een week trekken in de Manaslu regio, vervolgen we de route op het Annapurna Circuit. De reisroute is als volgt:

  • Dag 1. Kathmandu, bus naar Aarkhet, naar Soti Khola (715m) – 7 tot 8 uur bus
  • Dag 2. Soti Khola naar Machhekhola (930m) – 5 uur
  • Dag 3. Machekhola naar Jagat (checkpoint) (1.300m) (1e nacht Tsum Valley) – 5 tot 6 uur
  • Dag 4. Jagat naar Lokpa (2.240m) (Tsum Valley) – 6 uur
  • Dag 5. Lokpa naar Chhumling (2.386m) (Tsum Valley) – 8 uur
  • Dag 6. Chhumling naar Chhakam Paro (3.031m) (Tsum Valley) – 6 uur
  • Dag 7. Chahkam Paro naar Nile (3.361m) (Tsum Valley) – 6 tot 7 uur   
  • Dag 8. Nile acclimatisatiedag, (bezoek Aani Gumpa), (Tsum Valley) – optioneel 
  • Dag 9. Nile naar Chhakang Paro (3.031m), (bezoek Rajen Gompa 3.240m) (Tsum Valley) – 7 uur
  • Dag 10. Chhakang Paro naar Lokpa (2.240m), (Tsum Valley) 5 tot 6 uur
  • Dag 11. Lokpa naar (Jungle Hotel) Ghap (2.397m), (einde Tsum Valley, start Manaslu) – 6 tot 7 uur
  • Dag 12. Ghap (Jungle Hotel) naar Syala (3.500m.) (Manaslu) 5 tot 6 uur
  • Dag 13. Syala naar Samagao (3.520m) 3 tot 4 uur (Manaslu) – (via Pung Gyen Monastery) 8 tot 9 uur
  • Dag 14. Samagao acclimatiesatiedag, (bezoek Manaslu Base Camp (4.400m) en Birendra Tal) (Manaslu) – 6 tot 7 uur
  • Dag 15. Samagao naar Dharmasala (4.460m) (Manaslu) – 5 uur
  • Dag 16. Dharmasala (via Larkya La pass 5160m) naar Bhimtang (3.720m) (Manaslu) – 6 tot 7 uur
  • Dag 17. Bimthang naar Goa (2.515m) (Manaslu) – 5 uur

  • Dag 18. Goa naar Tal (1.700m) (Annapurna) – 5 uur 

  • Dag 19. Tal naar Ghermuphat (1.130m) (Annapurna) – 5 tot 6 uur

  • Dag 20. Ghermuphat naar Bhulbhule (840m) (Annapurna)  – 5 uur

  • Dag 21. Bhulbhule naar Besisahar, bus naar Kathmandu  – 8 tot 9 uur

  Manaslu en Tsum Valley: tea house trekking

  De Manaslu en Tsum Valley trekking staat synoniem voor home stays en tea houses. De laatstgenoemden zijn eenvoudige blokhutten waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douche en elektriciteit. Verwacht geen luxe. De kamers op de Manaslu en Tusm Valley trail zijn niet meer dan houten hutjes met bedden door dunne schotten van elkaar gescheiden. Een douche is niet overal aanwezig, maar stromend water wel. Ook ontbreken dekens en een open haard of kachel op veel plekken. Vergeet dus geen warme slaapzak mee te nemen.

  Bihendra Lake Manaslu trekking

  Kosten Manaslu en Tsum Valley trekking

  De Manaslu en Tsum Valley trekking kan je technisch gezien alleen met groep (minmaal twee personen) en vergezeld door een gids maken. Sinds kort is het zo dat je ook een vergunning kunt kopen voor een fictief tweede persoon. De kosten voor deze trektocht in Nepal zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trekking organiseert. Er zijn er twee opties: 

  1.) Georganiseerd met gids en/of drager
  2.) Met een reisorganisatie

  Ga je bij voorkeur met je eigen clubje op pad, dan maken we een samen een planning op maat. Je gaat op pad met een betrouwbare gids (en/of drager) die de Manaslu regio op zijn duimpje kent. Lijkt het je leuker om bij een groep aan te sluiten? Ga dan mee met de georganiseerde trekking. Er is een Beginner en Advanced versie. En wil je onderweg vervelende verrassingen voorkomen? Misschien is Happy Hiker iets voor je. Dit voorbereidingsprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze wandelreis.

  Ben je nieuwsgierig welke trektocht het beste aansluit op jouw wensen? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

  Manaslu Base Camp

  Wel of geen gids of drager?

  Tijdens de Manaslu en Tsum Vally trekking is een gids verplicht (2018). Wel of geen drager is aan jezelf. Als je een beetje getraind bent, is een drager niet perse nodig, maar het maakt je reis wel letterlijk iets lichter, waardoor je meer oog hebt voor de omgeving en bijvoorbeeld het maken van foto’s. Daarnaast steun je zo de lokale bevolking. Wij liepen met gids en drager. Het financieel steunen van de lokale bevolking was hier de voornaamste reden voor.

  Beste reistijd Manaslu en Tsum Valley trekking

  Het beste seizoen om een trekking te maken naar Manaslu en Tsum Valley zijn de maanden maart/april en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De zomermaanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. Maart en december behoren ook tot de opties. Het is dan kouder maar ook rustiger. Wij hebben de trekking gemaakt in december en januari. Het was toen erg koud.

  Manaslu en Tsum Valley uitzicht MBC

  Eten en drinken in Manaslu en Tsum Valley

  Een overnachting kost in verhouding vrij weinig. Daarom wordt verwacht dat je eet en drinkt op de plek waar je slaapt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, yoghurt en muesli etc. De prijzen ervan stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt niet alleen voor eten maar ook voor andere benodigdheden.

  Eten, drinken en hoogteziekte

  Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens de  Manaslu en Tsum Valley trekking veel water (4 tot 5 liter per dag is niet overbodig). Wij zuiveren water met zuiveringstabletten. Dit betekent dat we geen flessen water hoeven te kopen en plastic achterlaten. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plasticoverschot. Dit is een groot probleem, dus erg belangrijk.

  Brug bouwen Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

  Meeneemlijst Manaslu en Tsum Valley trekking

  Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Daarnaast weet ik inmiddels dat je voor iedere trektocht in Nepal praktisch dezelfde spullen inpakt. In dit blog mijn ultieme meeneemlijst voor een trektocht in Nepal: Paklijst trekking Nepal: dit neem je mee op trektocht.

  Tips voorbereiding bergtrekking

  Wil je de Manaslu en/of Tsum Valley trekking maken? Deze tips helpen je verder.

  Plan je reis

  • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner
  • Ga je liever georganiseerd? Boek je Bergtrekking op Maat Wanderworld
  • Sluit een goede reisverzekering. Bijvoorbeeld Allianz Global Assistence, waarbij bergwandelen tot 7.000m over de gebaande paden is inbegrepen.
  • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie tot en met 5.000+m dekt.
  • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
  • All you need is less: neem zo min mogelijk spullen mee
  Manaslu en Tsum Valley trekking Nepal

  Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

  Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een goede wandelkaart vind je op de website van De Zwerver.

  Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner, Advanced en Pro) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.