In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 10: Chumling naar Deng.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 10, Chumling tot Deng, sterke vrouwen

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 10 

Chumling tot Deng (1.860m)

Na de lunch bereiken we het beginpunt van Tsum Valley en zetten we onze hike voort op de Manaslu trail. Iedereen is een beetje op zichzelf vandaag en geniet op z’n eigen manier. Soms loopt Maurice een stukje voorop, dan Jacobyn en dan JP of ik. Maurice is wel ons berggeitje hoor. Hij moet zich volgens mij altijd een beetje inhouden. Lijkt me heerlijk om zo fit te zijn.👌Met dat we overgaan op het Manaslu traject is er meteen weer leven in de brouwerij. Waar Tsum Valley echt verlaten was, komen we nu weer in de bewoonde wereld. We zien weer mensen en ezels.

Hoogtepunt van de dag

In Deng is de tuna egg springroll een aangename afwisseling na praktisch iedere dag twee keer dal bhat. Tijdens ons rituele kaartspeelavondje bestellen we er een paar extra. ‘Kleine’ dingen als eten zijn tijdens zo’n primitieve trekking ineens noemenswaardige hoogtepunten. Iedere dag kijk je weer uit naar ‘de maaltijd’. Even genieten zonder ergens moeite voor te hoeven doen. Ook weleens lekker.

Ochtendrituelen

Aan het einde van de avond kan het personeel in de lodge ons wel wegkijken. Ze willen slapen en dat gebeurt in de gezamenlijke ruimte waar wij ons bevinden. In de hoek staat een eenvoudig houten bed waar al een man ligt te slapen. De rest slaapt op de grond. Ze rollen een matje uit of slapen op een houten bankje. Privacy of ruimte om je terug te trekken, kennen ze hier niet en wanneer ze wakker worden, staan ze ‘aan’. Ook kennen ze geen ochtendrituelen zoals wij deze kennen. Ze slapen in de kleding die ze overdag dragen, wrijven de slaap een paar keer uit hun ogen en gaan weer aan de slag.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 10, Chumling tot Deng, ezel drinken

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.