Nepal is een prachtig land dat bekend staat om de hoogste bergen ter wereld. Niet verrassend dat je er de meest fantastische trektochten kan maken. De beste trekkingregio’s van West naar Oost: Far West, Rara National Park, Dolpo, Dhaulagiri, Annapurna, Upper Mustang, Manaslu, Langtang, Everest (Khumbu) en Kanchenjunga. In dit blog de mooiste Manaslu trektochten.

Beste Manaslu trekkingen in Nepal

Mooiste trektochten in Manaslu regio

Manaslu is de achtste hoogste berg ter wereld en de trektochten in dit gebied hebben het allemaal. Mystieke valleien, verborgen gompa’s (kloosters), authentieke bergdorpen, enorme gletsjers, turquoise bergmeren, reusachtige bergen en een rijke Tibetaanse cultuur, De trails in deze regio zijn nog niet platgelopen. Het ‘alleen op de wereld gevoel’ wordt dan ook flink aangewakkerd tijdens een trektocht in Manaslu regio. Manaslu is pas sinds 1991 opengesteld voor toerisme, en Tsum Valley zelfs in 2008. Het gebied is dus nog heel authentiek. Het zal je dan niet verbazen dat dit één van de meest spirituele trektochten is die ik ooit maakte. De mooiste trektochten in Manaslu regio zijn Manaslu Circuit, Tsum Valley en Rupina La.

Ben je benieuwd welke trekkingregio’s er nog meer zijn in Nepal? Hier vind je de mooiste trektochten in Annapurna, Everest, Dhaulagiri, Langtang en Upper Mustang regio.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Mooiste Manaslu trektochten, Manaslu Circuit Birendra Lake

Manaslu Circuit trekking

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Aantal dagen: 14 tot 18 (afhankelijk van hoeveel tijd je neemt voor acclimatisatie en uitstapjes)
 • Maximale hoogte: 5.160m.
 • Accommodatie: eenvoudige tea houses
 • Start-/stoppunt: Arughat of Soti Khola/Dharapani of Besi Sahar
Sinds Manaslu in 1991 is geopend voor toerisme was het gebied meteen populair. Deze trektocht heeft letterlijk alles wat je van een trekking velangt. Schitterende bergpaden, een uitdagende pas en authentieke dorpen waar het leven stilgestaan lijkt te hebben. Daarbij sta je ook nog eens oog in oog met één van de hoogste bergen ter wereld: Manaslu (8.163m). Er wordt weleens gezegd dat Manaslu (8.163m) het nieuwe Annapurna is. Dit schept hoge verwachtingen want Annapurna werd lange tijd gezien als één van de mooiste trektochten ter wereld. Tot nu toe heeft Manaslu haar gasten niet teleurgesteld. Twee weken word je getrakteerd op een afwisselend en geleidelijk veranderd landschap: heuvels worden bergen en tarwevelden worden dennenbossen, gletsjers en woestijnen. Kortom, een veelzijdige en authentieke trektocht.

Houd er rekening mee dat je tijdens het Manaslu circuit de Larkya Pass (5.160m) oversteekt. Hoewel deze pas qua hoogte vergelijkbaar lijkt met de Thorong La pass (Annapurna) is deze pas een stuk uitdagender is. Ook de voorzieningen onderweg zijn veel primitiever in vergelijking met de trektochten in Annapurna en Khumbu (Everest) regio. Verwacht onderweg ook geen fancy bakkertjes of een home made cappuchino. De voorzieningen zijn schaars.

De voorzieningen onderweg zijn basic. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu en elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera. Maar een houtkachel, douche en Wi-Fi is vaker niet aanwezig dan wel. Wanneer je tijd hebt, voeg dan zeker Tsum Valley aan je trektocht toe of kies ervoor je route te vervolgen op het Annapurna Circuit.
Plan altijd een aantal extra dagen in je reisschema. Zo kom je niet meteen voor verrassingen te staan wanneer je ziek wordt, een extra uitstapje wilt maken of een aardverschuiving de route onbegaanbaar heeft gemaakt.

Mooiste Manaslu trektochten, Manaslu Circuit Samdo

Tsum Valley trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Aantal dagen: 7 tot 17 dagen (afhankelijk van je route)
 • Maximale hoogte: 3.709m voor de reguliere route 4.200m voor de uitstapjes.
 • Accommodatie: eenvoudige tea houses/homestays
 • Start-/stoppunt: Lokpa
Verscholen in het noordoosten van Manaslu regio ligt Tsum Valley. Een beeldschone verlaten vallei die niets dan spiritualiteit ademt. Het Tibetaans boeddhisme is dan ook overal zichtbaar in de vorm van prachtige stupa’s, schitterende manimuren en traditioneel geklede Tibetanen. De basisroute duurt zo’n 7 dagen, maar het is de moeite waard om een aantal extra dagen uit te trekken voor extra uitstapjes vanuit Mu Gumpa, een bezoek aan de Milarepa grot, Lungdang Gompa (klooster) en/of het basiskamp van Ganesh Himal (3.747m). Rust en kalmte is kenmerkend voor Tsum Valley, Haast je dus niet en neem voldoende tijd om deze onontdekte parel te ontdekken.
Tsum Valley is alleen bereikbaar via de hoofdroute van het Manaslu Circuit. Bij het dorpje Lokpa neem je een de afslag naar Tsum Valley. Houd er rekening mee dat je zo’n 2 tot 3 dagen moet lopen voordat je bij Lokpa bent. Ook wanneer je Tsum Valley verlaat loop je nog een aantal dagen over het Manaslu Circuit terug naar Arughat of Soti Khola.
De voorzieningen onderweg zijn basic. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel en stromend water aanwezig. Elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera en Wi-Fi ontbreken soms. Je kunt de route vervolgen door het Manaslu Circuit te lopen.

Wil je meer weten?

over de Manaslu en Tsum Valley trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding, het uitgebreide reisverslag (inclusief foto’s) en de reisfilm van onze Manaslu en Tsum Valley trektocht in Nepal. Wij maakten de trekking in de wintermaanden, december en januari.

Mooiste Manaslu trektochten, Tsum Valley

Rupina La trekking

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Aantal dagen: 4 tot 6 dagen
 • Maximale hoogte: 4.720m
 • Accommodatie: kamperen
 • Start-/stoppunt: Chanaute of Barpak/Lokpa
Voor de avonturiers die van échte wildernis houden, is de Rupina La trekking een leuk alternatief voor het eerste deel van het Manaslu Circuit. Je wandelt door de woestenij en leegte en bent volledig afgezonderd van de wereld. Als je geluk hebt, tref je zo nu en dan een herder met zijn yaks. Onderweg heb je uitzicht op prachtig berglandschappen waaronder Boudha Himal (6.672m), Hiunchuli (6.441m), Annapurna (8.091m) en Manaslu (8.163m).
Tijdens de Rupina La trekking zijn geen voorzieningen onderweg, wat betekent dat je iedere nacht in een tent doorbrengt. Het oversteken van Rupina La pass (4.720m) is mogelijk van april tot november. Na de pas kom je uit bij het dorp Lokpa. Daar kan je je weg vervolgen op het Manaslu Circuit, richting Tsum Valley of naar Arughat/Soti Khola, het begin- of eindpunt van de Manaslu Circuit trekking.
Mooiste Manaslu trektochten, Rupina La trek

Mooiste Manaslu trekkingen: hoogtepunten

Welke bergtrekking je ook besluit te maken, ze zijn allemaal schitterend. Elke trektocht kent zijn eigen schoonheid en charme. De hoogtepunten van de mooiste Manaslu trektochten voor je op een rijtje:

Larkya Pass

Larkya Pass (5.160m) is één van de langste, meest uitdagende en belonende passen in Nepal. De klim ernaartoe is pittig, maar het uitzicht is werkelijk adembenemend. Met een grandioos uitzicht over tientallen bergen en bergtoppen in de omgeving ben je de vermoeidheid snel weer vergeten.

Tsum Valley

Tsum Valley is pas sinds 2008 geopend voor toerisme en nog steeds een verborgen parel van de Himalaya. Zodra je het Manaslu Circuit verlaat en de vallei inloopt, waan je je direct in een compleet andere wereld. Gompa’s (kloosters), manimuren en traditionele dorpen, het Tibetaans boeddhisme is overal zichtbaar in de vallei.

Fantastische uitstapjes

Een trekking door Manaslu regio kent veel fantastische uitstapjes naar onder andere de hoge passen aan de grens met Tibet, het adembenemende turquoise Birendra Lake, indrukwekkende gompa’s en Manaslu (en Ganesh Himal) Base Camp.

Traditioneel leven

Doordat Manaslu nog niet zo’n heel oud traject is, zie je tijdens trektochten in dit gebied nog veel authentiek lokaal dorpsleven waar het hoeden van yaks en kleinschalige landbouw nog belangrijker zijn dan toerisme. Dit maakt een trekking in Manaslu regio één van de mooiere ervaringen.
Mooiste Manaslu trektochten, Manaslu & Tsum Valley

Manaslu trekking informatie

Beste reistijd Manaslu

De beste reistijd voor bovengenoemde Manaslu trektochten is maart tot mei en oktober tot november. Tijdens de wintermaanden is het vanwege sneeuwval vaak niet mogelijk de Larkya Pass en de Rupina La Pass over te steken. In het regenseizoen van mei tot september kan je het gebied beter links laten liggen.

Tsum Valley ligt deels in de regenschaduw van de Himalaya. Het is hier dus mogelijk om van maart tot november te trekken. Tijdens het natste deel van de moesson, juni tot augustus, zijn de luchten vaak zo bewolkt dat het uitzicht beduidend minder is. April, mei en oktober zijn de beste maanden voor een trektocht in Tsum Valley

Vergunningen/permits Manaslu

Voor alle bovengenoemde trektochten heb je een Manaslu Conservarion Area Permit, een TIMS en een Restricted Area Permit nodig. 7 dagen, van september tot november $70,- (extra dagen $10,-), december tot augustus $50,- (extra dagen $7,-).

Voor de Tsum Valley heb je bovenstaande vergunningen nodig plus een Tsum Valley Restricted Area Permit. Voor 7 dagen in september tot november zijn de kosten $35,-. Extra dagen zijn $3,50. Van december tot augustus betaal je $25,- en zijn extra dagen $2,50.

Technisch gezien kan je deze trektochten alleen met een groep maken vergezeld door een gids. Sinds kort is het daarentegen ook mogelijk te betalen voor een fictieve tweede vergunning.

Heb je vragen? Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Of wil je graag één van de mooiste Manaslu trektochten maken? Ik help je graag verder. Check Bergtrekking op Maat of plan alvast een voorpretgesprek.

Manaslu Tsum Valley trekking Nepal, Samagaun, stupa

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.