Wanneer je een trekking gaat maken in Nepal is de kans groot dat je in een tea house overnacht. Tijdens de meeste populaire trektochten in de Everest, Langtang, Manaslu en Annapurna regio vind je deze accommodaties langs de route. Wanneer je na een lange wandeldag de overnachtingsplek ziet verschijnen, kan je dag niet meer stuk. Maar wat is een tea house precies? Hoe ziet het eruit? En wat kan je verwachten? In dit blog alles over je tea house trekking in Nepal.

Wat is een tea house?

Nepalese versie van een blokhut

Langs alle bekende trekking routes in Nepal vind je tea houses, de Nepalese versie van een blokhut. In deze eenvoudige accommodatie kan je terecht voor het broodnodige: eten, drinken, douchen en slapen. Vaak wordt een tea house gerund door een lokale familie. In sommige gebieden wordt erop toegezien dat accommodaties aan bepaalde voorwaarden voldoen (vaste kamerprijzen, menu’s, maximaal aantal tea houses langs de route etc.). In lager gelegen gebieden hebben de berghutten vaak meer voorzieningen dan in hoger gelegen gebieden.

Tea house trekking in Nepal porters bij lodge
Tea house trekking in Nepal, dit moet je weten
Tea house trekking in Nepal, basic slaapkamer
Tea house trekking in Nepal, dit moet je weten

Hoe ziet een tea house eruit?

Gemeenschappelijke ruimte

Ieder tea house in Nepal beschikt over een gemeenschappelijke ruimte. In het midden van deze ruimte staat meestal een grote houtkachel die de ruimte verwarmt en waar iedereen zich omheen verzamelt. Maar er bestaan ook trektochten waarbij de houtkachel helemaal ontbreekt. (Tijdens onze Manaslu trekking was er slechts één avond een houdkachel en daalde het kwik tot -20). Vaak is deze gezamenlijke ruimte een gezellige plek waar je andere reizigers ontmoet, zonsondergang kijkt, jezelf opwarmt, thee drinkt en verhalen uitwisselt. 

Indeling tea house

De meeste tea houses hebben dezelfde indeling. Je slaapt op een eenvoudig kamer met dunne houten wandjes. Oordopjes zijn dus geen overbodige luxe.😉 Vaak staat er twee of drie bedden. Dit is niet meer dan een plank met een dun matrasje erop. Aan het plafond hangt een gloeilamp die het vaak doet.🙃 Je sluit de kamer af met een slot die je krijgt bij het inchecken. In de meeste gevallen is er een kussen en deken aanwezig. Neem wel altijd een slaapzak mee voor het geval dit niet zo is. Wanneer je het koud krijgt, ben je echt niet blij. In een tea house heb je niet zoveel te kiezen. Je deelt je kamer altijd met een ander. 

Douche en toilet

Alle tea houses hebben een gemeenschappelijke douche en toilet. Als er zonnepanelen zijn kan je vaak warm douchen, maar dit is niet altijd het geval. Mocht dat wel het geval zijn, dan spreken we af wie eerst doucht en houden we het kort, zodat iedereen een beetje warm water heeft. Een alternatief is de bucket shower. Bestel een thermosfles met heet water, vraag een emmer en was je bij de emmer. In tea houses zijn Westerse toiletten (zittoiletten) en hurktoiletten te vinden. Het vaakste kom je de hurktoilet tegen. Zeker hoog in de bergen. Inlegkruisjes en vochtige doekjes zijn je beste vrienden.

Tijdens een tea house trekking in Nepal ga je back to basics. Je wordt je heel bewust van de Westerse ‘luxe’ die voor ons heel gewoon is en gaat dat ook enorm waarderen.

Tea house trekking in Nepal ontbijt met uitzicht
Tea house trekking in Nepal, kleurrijke kamer
Tea house trekking in Nepal, gemeenschappelijke ruimte
Tea house trekking in Nepal, nieuwe douche en toilet

Voorzieningen in een tea house

Zonne-energie in de bergen

De meeste tea houses draaien op zonne-energie. Een schone en duurzame manier om de boel draaiende te houden. Als het overdag bewolkt is geweest, kan het zijn dat de verlichting later aangaat of de stroom er zo nu en dan uitvalt. Ook kan slecht weer of harde wind een oorzaak zijn voor stroomuitval. Je apparatuur kan je tegen een kleine vergoeding (vaak een paar dollar) opladen. Maar garantie dat er stroom is, heb je nooit. Wil je zekerheid, breng dan zelf een powerbank of zonnecel mee. De volledige paklijst trekking Nepal vind je hier.

Thee, thee, thee en eten

Zoals de naam al doet vermoeden kan je in een theehuis terecht voor thee. Vaak drink je de hele dag door thee. En dat is goed, want je moet goed blijven drinken op hoogte. Dit helpt bij het voorkomen van hoogteziekte. Daarnaast kan je ook een eenvoudige maaltijd krijgen in een tea house. Iedere lodge biedt ongeveer dezelfde gerechten aan. Op een typische Nepalese menukaart in de bergen vind je vaak de volgende gerechten:

Ontbijt in tea house tijdens trektocht

 1. Thee/koffie (en soms juice)
 2. Havermoutpap met appel
 3. Tibetaans brood
 4. Pannenkoek
 5. Omelet/ei
 6. Toast met jam/honing
 7. Hash brown (aardappel)

Lunch/diner in tea house bergtrekking Nepal

 1. Dal bhat
 2. Spaghetti
 3. Spring rolls (loempia)
 4. Momo’s
 5. Omelet
 6. Fried noodles
 7. Noodle soup
 8. Aardappels
 9. Frietjes
Tea house trekking in Nepal, lunch bereiden in de keuken
Eten in Nepal dal bhat
Tea house trekking in Nepal, maaltijdsoep
Tea house trekking in Nepal warme douche
Tea house trekking in Nepal klein winkeltje
Tea house trekking in Nepal apparatuur opladen

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.