Je telefoon is altijd leeg op het moment dat het niet uitkomt. Zeker op reis! Een powerbank is dan superhandig. Even laten weten dat je veilig bent aangekomen, een foto maken op dat ene mooie uitzichtpunt of lekker doorlezen op je e-reader tijdens die lange vlucht of busrit, het kan allemaal met een draagbare oplader. In dit blog de beste powerbank voor op reis.  

Wat is een powerbank?

Een powerbank is een draagbare oplader of reservebatterij die je oplaadt in een stopcontact. Via een kabeltje laadt de powerbank op zijn beurt je smartphone, smartwatch, hoofdlampje, ear pods, e-reader en andere elektrische apparatuur op. Superhandig! Niet alleen op reis, maar ook tijdens een festival of een trektocht door de bergen waar elektriciteit niet vanzelfsprekend is.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 8, Shree Kharka naar Tilicho Base Camp, mooie paden

Waarom een powerbank op reis onmisbaar is

Altijd en overal toegang tot elektrische apparatuur

Wanneer ik op reis ga, zit er standaard een powerbank in mijn tas (…en soms zelfs twee). Tijdens een trekking, weet je vaak niet waar je slaapt en het is altijd de vraag of er elektriciteit aanwezig is, en als het er is, of het werkt. 😉 Met een powerbank kom je nooit in de problemen. Deze reservebatterij levert stroom op het moment dat je het nodig hebt. De voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen powerbank

 • Altijd en overal foto’s maken met je smartphone
 • Hulptroepen kunnen inschakelen in een noodgeval
 • Veiligheid: je locatie kunnen delen met het thuisfront 
 • Navigeren: altijd weten waar je bent en waar je naartoe gaat
 • Boeken lezen en muziek luisteren waar en wanneer je wilt
 • Mobiel: online hotels en/of tickets reserveren en boeken
 • Altijd je hoofdlampje opgeladen tijdens een trektocht
 • Onbeperkt hikes tracken met je smartwatch
 • Geen stress

Nadelen powerbank

 • Extra gewicht
 • Weer iets om kwijt te raken/rekening mee te houden
 • Laad (vaak) minder snel op dan via stopcontact

Stop je powerbank tijdens een vlucht altijd in je handbagage. Wanneer je een draagbare oplader incheckt in je ruimbagage bestaat de kans dat je naderhand terug moet naar de incheckbalie om hem eruit te halen.

Beste powerbank

Waarop letten bij kopen powerbank

Wanneer je een powerbank, draagbare oplader of reservebatterij of voor op reis koopt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De belangrijkste zet ik voor je op een rijtje.

Laadcapaciteit

De laadcapaciteit van een powerbank is essentieel en wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Dit geeft aan hoeveel en hoe vaak een powerbank stroom kan geven aan het apparaat dat je wilt opladen. Ga vooraf dus goed na wat je wilt opladen en hoe vaak. Heb je meerdere apparaten op te laden voor meerdere dagen, dan heb je een powerbank nodig met een hogere capaciteit. 

Hoeveel capaciteit heb je nodig?

Het vermogen van batterijen in smartphones, tablets en powerbanks wordt uitgedrukt in wordt mAh (milliampère-uur). Dit vindt je online in de gebruiksaanwijzing van je toestel. Ter voorbeeld het vermogen van een paar bekende smartphones:

 • iPhone 15 Pro Max: 4422 mAh
 • Samsung S24 Ultra: 6500 mAh
 • Xiaomi 12: 4500 mAh

Een powerbank van 10.000 mAh kan een smartphone met een batterij van 4500 mAh twee keer opladen. Wil je een Samsung S24 Ultra twee keer opladen, dan heb je een draagbare oplader van 20.000 mAh nodig (6500 * 3 = 19.500 mAh). Bij laptops wordt de batterijcapaciteit vaak in Watt of Wattuur uitgedrukt. Met deze handige online rekentool reken je dat eenvoudig om naar mAh.

Powerbank met snellaadfunctie

Let bij aanschaf van een powerbank op de outputspecificaties. Een reservebatterij met een hoge output (gemeten in ampère) laadt je smartphone, tablet of hoofdlampje sneller op. Handig wanneer je na een lange wandel- of fietsdag laat binnen bent en weinig tijd hebt.

Welke poorten heeft de powerbank

Check bij het kopen van een draagbare oplader of deze over de juiste poorten (USB, USB-C of micro-USB) voor jouw apparaten beschikt. Sommige powerbanks hebben ingangen voor verschillende poorten. Handig, want zo kan je met dezelfde powerbank apparaten met verschillende toegangspoorten opladen.

Aantal uitgangen

Naast de juiste poorten voor het opladen van je apparatuur (USB, USB-C of micro-USB) is het ook handig om te kijken hoeveel over uitgangen de powerbank beschikt. Met meerdere uitgangen laad je meerdere apparaten tegelijk op. 

Gewicht powerbank

Less is more. Dat geldt zeker voor bagage tijdens trektochten, fietsvakanties of wereldreizen waarbij je alles zelf moet meesjouwen. Hoe meer gewicht in je rugzak of fietstas, hoe zwaarder het wordt. Vergeet bij de aanschaf van een goede powerbank dus niet op het gewicht te letten. 

Volume draagbare oplader

Wanneer je minimalistisch reist of weinig ruimte in je backpack, koffer of fietstas overhebt, kan het volume van je powerbank belangrijk zijn. Hoe kleiner de draagbare oplader, hoe eenvoudiger je hem wegstopt. Let bij aankoop van een powerbank dus ook op het formaat.

Duurzaamheid draagbare oplader

Vaak geldt, goedkoop is duurkoop. De beste powerbank voor op reis is een powerbank die schokbestendig, waterdicht en stootvast is. Op reis heeft zo’n draagbare oplader vaak veel te verduren. Wanneer hij tegen een stootje kan, heb je er langer plezier van. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om duurzaam te reizen? Deze tips helpen je op weg.

Powerbank op zonne-energie

Last but not least, draagbare opladers op zonne-energie. Sommige powerbanks hebben een ingebouwd solar panel waarmee je je apparatuur met zonne-energie kunt opladen. Wees je ervan bewust dat deze milieurvriendelijke manier van opladen vaak een stukje trager gaat. 

Naast powerbanks met ingebouwde solar panels bestaan er ook losse solar panels waarmee je je apparatuur altijd en overal kan opladen. Zelf gebruik ik al jaren met plezier het opvouwbare Xtorm solar panel.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath, op weg naar Thorong La pass

Beste powerbank voor op reis

Er zijn ontzettend veel powerbanks op de markt. Wat de beste powerbank is, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Wat wil je opladen? Hoe vaak wil je iets opladen? Hecht je waarde aan het gewicht of volume? Wil je meerdere apparaten tegelijk kunnen opladen en welke poorten heb je nodig? Voor mij is het belangrijk dat een powerbank veel capaciteit heeft, over meerdere ingangen en poorten beschikt en tegen een stootje kan. 

Beste allround powerbank voor een trektocht

Met de Anker PowerCore powerbank heb je een goede krachtige powerbank in handen voor een zacht prijsje. Met een capaciteit van 26.800 mAh en gewicht van 494 gram laad je de meeste elektrische apparaten met gemak op en levert daarbij niet meteen in op het gewicht. De draagbare oplader komt met meerdere 3 usb-a aansluitingen (output), 2 usb-c aansluitingen (input) en een snellaadfunctie. Deze powerbank is geschikt voor het opladen van je e-reader, smartphone en tablet en je beste vriend in het vliegtuig, tijdens een lange busrit of een trektocht door de bergen.

 • Capaciteit: 26.800 mAh 
 • Afmetingen: 2,3 x 8,1 x 1,8 cm
 • Gewicht: 494 gram
 • USB: 3 x usb-a / 2 x usb-c
 • Snelladen: ja
 • Prijs € 64,99 (bol.com)
Beste allround powerbank voor

Beste goedkope powerbank voor op reis

De nieuwe Xiaomi Redmi powerbank heeft een capaciteit van 20.000 mAh 18W Fast Charge is een uitstekende optie wanneer je niet teveel geld wilt uitgeven, maar toch een krachtige degelijke draagbare oplader wilt. De powerbank ik voorzien van een dubbele usb-a aansluiting waardoor je 2 apparaten tegelijk kunt opladen. De mobiele oplader komt met 2 usb-c aansluiting (output) en 1 x usb-c aansluiting (input). De Xiaomi Redmi is absoluut een goede keuze voor een vriendelijk prijsje.

 • 1 x Capaciteit: 20.000 mAh
 • Afmetingen: 17,2 x 10,3 x 3,6 cm
 • Gewicht: 358 gram
 • USB: 2 x usb-a / usb-c
 • Snelladen: ja
 • Prijs € 30,99 (bol.com)
Beste goedkope powerbank voor op reis

Beste compacte draagbare lader voor een trekking

Deze compacte Mojogear powerbank is de ideale reisgenoot grammenjagers die niet willen inleveren op kwaliteit. De draagbare lader ondersteunt Quickcharge 3.0 en USB-Power Delivery voor extra snel opladen. Met een capaciteit van 20.000 mAh kan je je smartphone, smartwatch, ear pods, tablet, action cam en/of e-reader zonder problemen voorzien van voldoende stroom wanneer het nodig is. De powerbank is getest tegen overladen en komt met 2 jaar garantie. Ook beschikbaar in 10.000 mAh.

 • Capaciteit: 20.000 mAh
 • Afmetingen: 10,3 x 7,9 x 2,5 cm
 • Gewicht: 334 gram
 • USB: 1 x usb-a / 2 x usb-c
 • Snelladen: ja
 • Prijs € 37,99 (bol.com)
Beste compacte powerbank voor op reis

Beste robuuste powerbank voor een bergtrekking

Deze hufterproof Xtorm Rugged powerbank is je beste vriend op elk outdooravontuur. De powerbank is compact, stevig, niet te zwaar en kan tegen stootje. Daarnaast is de powerbank voorzien van een veilige sluiting waardoor hij water-, stof- en zanddicht is. Dit alles maakt deze draagbare lader je ideale reisgenoot. Tot slot is de powerbank voorzien van een zaklampje. Handig in het donker of tijdens het kamperen. Nadeel van deze stootvaste Xtorm Rugged powerbank is dat hij niet beschikbaar is in 20.000 mAh.

 • Capaciteit: 10.400 mAh
 • Afmetingen: 1,4 x 8,9 x 2,5 cm
 • Gewicht: 285 gram
 • USB: 2 x usb-a, 1 x usb-c
 • Snelladen: nee
 • Prijs: € 69,95 (Bever en Bol.com)
beste robuuste powerbank voor op reis

Beste krachtige powerbank voor op vakantie

De Anker Prime powerbank is dé krachtpatser onder de powerbanks en laad zonder problemen je laptop, tablet, smartphone, e-readers en vele andere apparaten. Uitgerust met de nieuwste Power Delivery 3.1 en bi-directionele technologie laadt deze draagbare lader supersnel op en biedt hij een 250W krachtige lading. In het digitale display is de geschatte tijd tot volledige opladen zichtbaar en het uitgangs- en ingangsvermogen. Deze powerbank heeft temperatuurbewaking en komt met 24 maanden garantie. Nadeel van deze powerbank is het formaat en gewicht, maar daar krijg je wel een zeer krachtige lader voor terug.

 • Capaciteit: 27.650 mAh
 • Afmetingen: 18 x 12 x 6 cm
 • Gewicht: 983 gram
 • USB: 1 x usb-a / 2 x usb-c
 • Snelladen: ja
 • Prijs € 189,-
Beste krachtige powerbank

Beste solar powerbank voor op reis

De GØDLY® solar powerbank de ideale draagbare lader wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. Deze robuuste powerbank is schokbestendig, waterdicht, stofdicht en voorzien van zaklamp, wat hem ideaal voor op reis maakt. De draagbare oplader is uitgerust met 2 usb-a poorten en 1 usb-c en 1 micro-usb poort en beschikt over een draadloze snellaadfuncties (18W), Dit betekent dat je letterlijk bijna elk apparaat ermee kan opladen. Kortom, een zeer krachtige, duurzame en bruikbare powerbank! Let op, check of de powerbank mee mag in het vliegtuig vanwege hoge capaciteit.

 • Capaciteit: 33.300 mAh
 • Afmetingen: 17,4 x 8,5 x 3 cm
 • Gewicht: 530 gram
 • USB: 2 x usb-a / 1 x usb-c / 1 x micro-usb
 • Snelladen: ja
 • Prijs €59,95
Beste solar powerbank

In het vliegtuig mag je maximaal 2 powerbanks meenemen met een totale capcaciteit van 27.000 mAh (100Wh). Soms mag je een powerbank tussen 27.000 en 43.000 mAh meenemen, check hiervoor de regels bij de luchtvaartmaatschappij. Meer dan 43.000 mAh mag nooit mee! 

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 14, vliegveld Jomsom

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.