Een onmisbaar item tijdens je bergtrekking in Nepal: het hoofdlampje. Als je niet eerder een trektocht hebt gemaakt, zie je het nut er waarschijnlijk nog niet van in. Maar geloof me, een hoofdlampje is retehandig als je ‘s avonds een boek wilt lezen in bed, naar het toilet moet of in het pikkedonker de berg op moet voor de mooie zonsopkomst. Maar wat is het beste hoofdlampje en waar moet je op letten bij aankoop.

Beste hoofdlampje: let hierop bij aankoop

Wanneer je een hoofdlampje gebruikt voor een bergtrekking in Nepal dan zijn een aantal dingen belangrijk. Waar kan je op letten wanneer je een hoofdlampje koopt:

Reikwijdte licht

Het is fijn om het pad voor je goed te kunnen zien zodat je weet waar je loopt en niet minder belangrijk, waar je naar toe gaat. Wanneer je wandelt in de bergen heb je een reikwijdte van zo’n 50 tot 100 meter nodig. Dit komt neer op een lichtsterkte van 150 tot 300 lumen.

Lichtstand

Hoofdlampen kennen verschillende lichtstanden. Een spotlight gebruik je om ver weg te kunnen kijken en een floodlight is handig voor dichtbij. Aan rood licht hoeven je ogen zich minder aan te passen. Ook schrikt dit licht dieren minder af.

Batterij of accu

Er zijn hoofdlampen verkrijgbaar die werken op accu, op batterij en beide. Voorkeur is persoonlijk. Een batterij vervang je snel waardoor je direct weer goed licht hebt, maar weegt vaak meer. Een accu moet je vooraf goed opladen, maar is uiteindelijk duurzamer.
Everest Base Camp dag 1 Kathmandu tot Monjo, lopen Dudh Koshi rivier

Batterij-/accuduur

Het is fijn om te weten hoelang je kunt doen met je batterij of accu. Want niets is vervelender dan onderweg je lichtstraal steeds zwakker zien worden en uiteindelijk weinig meer zien. Check dus hoelang je kunt doen met je accu of batterij op de stand waarop je hem gebruikt.

Waterdicht

Er bestaan waterdichte en waterbestendige hoofdlampjes. Waterdichte hoofdlampjes laten geen water door, ook niet wanneer je in een fikse regenbui terechtkomt. Waterbestendige producten zijn waterafstotend maar kunnen water in extreme weersomstandigheden niet buitenlaten.

Gewicht

Hoe minder gewicht je meesleept de berg op hoe beter. Een lichtgewicht lampje scheelt grammen, maar moet niet ten koste gaan van het draagcomfort. Bovenal moet het hoofdlampje prettig zitten.

Vormgeving

Hoe je hoofdlampje eruit ziet, maakt niet uit, want je ziet hem toch niet in het donker.😉 Daarnaast draag je hem op je hoofd, dus je hoeft er zelf niet tegenaan te kijken. Mocht je toch een ‘mooi’ exemplaar willen? Ga dan voor het hoofdlampje waar jij je het beste bij voelt.

Prijs

Het duurste hoofdlampje hoeft niet altijd het beste lampje te zijn. Kijk wat je wensen zijn, wat je nodig hebt en kies het lampje dat daar het beste bij past. Vaak geldt, hoe hoger de prijs, hoe langer de batterij-/accuduur en hoe sterker de lichtstraal
Everest Base Camp dag 1 Kathmandu tot Monjo, lopen Dudh Koshi rivier

Beste hoofdlampen voor een trekking

1. Beste hoofdlamp allround

De Black Diamond spot 400 is een uitstekende allround waterdichte hoofdlamp. Met een reikwijdte van 86 meter en een lichtopbrengst van 400 lumen is deze hoofdlamp goed voor nachtelijke klimtochten. De hoofdlamp kent diverse lichtstanden, waaronder dichtbij, ver weg en rood licht. Hij weegt 86 gram en de batterij (AAA) gaat, afhankelijk van de lichtstand, zo’n 4 tot 120 uur mee
Beste hoofdlamp allround Black Diamond spot 400

2. Beste hoofdlamp lichtgewicht

Deze led hoofdlamp weegt 35 gram en is daarmee superlichtgewicht. Het licht heeft een reikwijdte van 36 meter, kan tot 200 lumen licht geven en is voorzien van zes lichtopties waaronder roodlicht. In de zwakste lichtstand gaat de accu zo’n 50 uur mee. Ervaring leert dat je deze stand niet vaak gebruikt, dus de werkelijke accutijd ligt iets lager. Oplaadbaar met micro-usb kabel.
Beste hoofdlamp Petzl Bindi

3. Beste voordelige hoofdlamp

Deze scherp geprijsde hoofdlamp met led verlichting weegt 90 gram en de accu gaat zo’n 30 uur mee. Opladen doe je via een usb aansluiting. De hoofdlamp kent 5 standen: rood, spaar, gemiddeld, krachtig en knipperen. De krachtigste stand is 200 lumen. Reikwijdte van het licht is maar liefst 60 meter.
Beste hoofdlamp Forclaz MH500

4. Beste hoofdlamp trektocht

De Petzl Actik is een met 450 lumen een geschikte hoofdlamp voor je trektocht in de bergen. De hoofdlamp kent verschillende helderheidsniveaus, roodlicht en is oplaadbaar met meegeleverde AAA batterijen en accu. Afhankelijk van de lichtstand gaat de Petzl Actic 2 tot 130 uur mee. Hij weegt 75 gram. De hoofdband is afneembaar en uitwasbaar.
Beste hoofdlamp Forclaz MH500
Uitzicht Poonhill Annapurna trekking Nepal

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.