Spullen kosten energie. Het neemt ruimte in beslag, je denkt erover na en je moet het meeslepen. Denk aan al die mensen op luchthavens met enorme koffers en tassen vol ‘spullen’… en iedereen die er druk mee is om deze op de plek van bestemming te krijgen. Zoals minimalistisch leven een way of living is, is minimalistisch reizen een way of traveling. Een reisstijl die je veel lichtheid en plezier oplevert. In dit blog de voordelen van licht reizen en tips voor reizen met alleen handbagage.

Voordelen van licht reizen

Reizen met alleen handbagage. Heb je het al eens geprobeerd? Voor een city trip misschien, maar ook voor een backpackreis of langere vakantie? Naast dat het hebben van maar één tas gewoon retehandig is, kent licht reizen oftewel light traveling nog veel meer voordelen. De belangrijkste op een rijtje:

1.) Licht reizen bespaart geld

Wanneer je een vliegticket boekt, betaal je tegenwoordig vaak extra voor ruimbagage. Reizen met alleen handbagage bespaart je dus letterlijk euro’s. Wie wil dat nu niet?

2.) Licht reizen scheelt tijd

Reizen met alleen handbagage scheelt niet alleen inpaktijd, maar ook tijd op, van en naar de luchthaven. Hoe fijn is het dat je meteen kunt doorlopen, achterop een scooter of in een volle bus kunt springen en het in- en uitpakken van je tas zo gepiept is?

3.) Reizen met handbagage betekent minder stress

Minder bagage betekent minder stress. Je hebt vooraf de inhoud van je rugtas bewust en weloverwogen gekozen, weet precies wat je bij je hebt en waar je het kan vinden. Vroeg opstaan of een onverwachte wijziging in het programma is voor jou dus geen probleem.

Rhodondendrons bergtrekking Nepal Langtang

4.) Ruimte in je hoofd met één tas reizen

Minder spullen betekent minder keuzestress. Wanneer je alleen gebruikt wat je nodig hebt, creëer je ruimte in je hoofd. Je verspilt geen nutteloze energie meer aan nadenken over je spullen of waar ze verstopt zitten. Je bent volledig in het moment.

5.) Licht reizen, meer energie

Spullen kosten energie. Fysiek en mentaal. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Als je licht reist en alleen gebruikt wat je nodig hebt, bespaar je onnodige energie. Je hebt extra tijd voor dat leuke gesprek, die toffe activiteit of dat momentje van bezinning. Hoe fijn!

6.) Reizen met handbagage: comfortabel

Reizen met weinig bagage is gewoon makkelijk. Geen rugzak van 20kg die je van slaapplek naar slaapplek moet slepen in de brandende zon of ijzige kou, geen ingewikkelde constructies als je ‘even’ achterop een taxiscooter moet springen en geen zware rugzak die je op het dak van de bus moet hijsen. Gewoon jij en wat je nodig hebt. Heerlijk toch!?

Langtang Circuit trekking dag 9 Shin Gompa naar Gosaikunda, backpack en ganesh

Reizen met alleen handbagage: tips

Licht reizen is handig, maar ook een beetje spannend. Straks vergeet je iets belangrijks. Geloof me, wanneer je eenmaal de stap hebt durven zetten om de meeste spullen thuis te laten, gaat er letterlijk een wereld voor je open. Je gaat deze way of traveling omarmen. Het maakt je reis letterlijk en figuurlijk lichter.

1.) Kies een kleine backpack

Hoe groter je tas, hoe meer je meesleept. De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren een rugzak >40 liter als handbagage. In deze mini-backpack kan je behoorlijk veel kwijt. Zeker wanneer je slim inpakt en je je kleed volgens het 3-lagen systeem.

2.) Licht reizen: laat (de meeste) kleding thuis

Ach, dat shirtje weegt bijna niets dus die kan ook nog wel mee. Nééééé stop! Bepaal heel bewust wat je nodig hebt en zorg dat je dingen combineert. Twijfel je? Laat het thuis. Pak alleen dingen in waar je écht blij van wordt.

3.) Reizen met alleen handbagage: laat boeken thuis

Laat reisgidsen en/of boeken thuis tijdens je trekking. Een Lonely Planet is superhandig en staat leuk in de boekenkast, maar op reis zijn die dingen natuurlijk veel te zwaar. Gebruik een goede reisgids Nepal vooral bij de voorbereiding van je reis of ga voor e-book versie. Kan je écht niet zonder lezen overweeg dan een e-reader.

Met een Kobo Plus abonnement kun je onbeperkt e-books lezen en luisteren voor iets meer dan een tientje per maand. Gewoon op je telefoon (of e-reader). Handig tijdens een wandeling en op reis!

Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, Femke en Raj

4.) Light traveling: pak je rugzak slim in

Je rugzak handig inpakken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door je kleding op te rollen, gebruik te maken van compressiezakken of packing cubes. Dit zijn de beste packing cubes. Ze zorgen voor overzicht in je tas.

5.) Draag grote items in het vliegtuig

Wanneer je een bergtrekking gaat maken, neem je stevige bergschoenen mee, een warme fleecetrui en een goede regenjas. Over het algemeen zijn die niet de kleinste items. Wanneer je deze alvast draagt in het vliegtuig past alles ruimschoots in je tas.

6.) Laat ‘just in case’ spullen thuis

Sorteer je spullen voor vertrek. Wat heb je écht nodig en gebruik je sowieso? Dat leg je apart. De overige ‘just in case’ spullen laat je thuis. Het leven in de bergen is basic en simpel. Een ‘leuk’ shirtje voor ’s avonds is echt onnodig, net als die extra broek, dat haarmasker of dat ene geurtje. Keep it simple!

Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, manimuren Langtang Valley

Licht- of zwaargewicht reizen?

Ben jij een light traveler of hoor je meer tot de categorie zwaargewichten als het gaat om reizen? Ik ben benieuwd naar de inhoud van je backpack en jouw ervaring daarmee. Durf jij te reizen met alleen handbagage of doe je dit misschien al? En hoe bevalt deze way of traveling?

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.