Tijdens mijn eerste backpacktrip naar Thailand ben ik van alles kwijtgeraakt. Mijn tas was één grote chaos. Een grabbelzak. Precies om deze reden ben ik tijdens mijn daaropvolgende trips packing cubes gaan gebruiken. Inmiddels gebruik ik ze al twintig jaar met plezier. Bij praktisch iedere Groepsreis met trekking, Bergtrekking op Maat, fietsvakantie en city trip komen ze van pas. Door de jaren heen heb ik verschillende geprobeerd. Dit zijn de beste packing cubes.

Wat zijn packing cubes?

Mocht je niet eerder van packing cubes gehoord hebben, dit zijn rechthoekige tasjes met een rits waarmee je je backpack of koffer inpakt. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar en komen vaak in setjes van drie. Voor elke categorie (kleding, elektronica, ondergoed, toiletspullen etc.) is er een passend formaat. Alles is geordend en je weet precies wat waar te vinden. Nu hoor ik je denken, maar dan kan ik toch ook gewoon plastic zakken gebruiken? Ja, dat kan. Maar deze gaan sneller stuk en ook hier blijf je eindeloos in graaien.

Waarom packing cubes zo handig zijn

1.) Packing cubes zorgen voor overzicht in je tas

Misschien wel het belangrijkste voordeel van packing cubes. Overzicht in je tas. Je weet precies wat je waar hebt ingestopt, dus verdoet geen onnodige tijd aan spullen zoeken. Je weet precies waar je je sokken, ondergoed of telefoonoplader. Tenminste, als je alles netjes op de plek terugstopt. Wanneer je werkt met verschillende kleurtjes of formaten werkt dit nog beter.

2.) Met packing cubes altijd kreukvrije schone kleding

Je kunt je kleding in de packing cubes eenvoudig en strak oprollen, waardoor je kleding kreukvrij en schoon blijft. Aan de hand van de hoeveelheid kleding die je meeneemt, kies je een passend formaat tasje waarin alles netjes en strak opgerold precies inpast. Zo komt je kleding altijd kreukvrij en schoon over. Wel zo handig!

3.) Je tas compact ingepakt met packing cubes

Allereerst kun je spullen compact opbergen in packing cubes. Daarnaast kan je de cubes eenvoudig stapelen, als een soort van Tetris spelletje in je tas. De zwaarste spullen onderin en daar boven op stapel je de andere cubes totdat je backpack gevuld is.

4.) Snel inpakken met packing cubes

Wanneer je een rommelige kamergenoot hebt of de elektriciteit is uitgevallen, kan het een heel karwei zijn om je tas op tijd in te pakken of er zeker van te zijn dat je alles hebt ingepakt. Met packing cubes is alles gecategoriseerd en je hoeft maar een paar cubes in je backpack te stoppen en je bent klaar voor vertrek.

5.) Multifunctioneel: packing cubes als kussen

Als ik ga kamperen gebruik ik mijn packing cube met kleding vaak als kussen. Multifunctioneel. Als de grammen écht een rol spelen, zoals bij een Bergtrekking op Maat, backpacktrip of fietsvakantie, dan is dat natuurlijk superhandig. Na een dag lang fietsen of wandelen wil ik ze ook weleens in mijn slaapzak aan het voeteneinde leggen, zodat deze een beetje omhoog komen. Goed voor de doorbloeding. En iets waar je niet direct aan denkt, ze doen ook dienst als ondersteuning tijdens yin yoga sessies tijdens de Groepsreizen in Nepal met trekking.

6.) Iedereen een eigen kleur

Reis je met kinderen, dan kan je werken met verschillende kleuren. Zo weet je precies wiens spullen in welke cube(s) zitten. Daarnaast vinden kinderen het ook vaak leuk om een eigen kleur packing cube te hebben.
Beste Packing Cubes Sunflake

Hoe pak je packing cubes in?

Ik pak mijn packing cubes in per categorie. Het ligt er een beetje aan wat is ga doen en hoeveel ik bij me heb. Sokken/ondergoed gaat meestal in het kleinste formaat, toiletspullen inclusief sneldrogende handdoek in de middelste en kleding in de grootste. Dat is globaal. Als ik een trekking in Nepal maak, stof ik de buff, handschoenen en muts vaak bij mijn sokken en ondergoed in en kies ik voor een groter formaat. Kleding rol ik meestal op zodat het lekker compact is en niet kreukt.

Beste packing cubes kiezen

Er zit behoorlijk wat kwaliteitsverschil tussen de packing cubes die op de markt zijn. Ik zou niet voor de goedkoopste, want die gaan vaak snel stuk, vooral bij de rits en het eventuele netje. Ook zou ik niet voor te zwaar materiaal gaan, Tijdens een trekking, wandel- of fietsreis wil je zo min mogelijk gewicht meesjouwen. Hieronder de beste packing cubes voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee.

Beste lichtgewicht packing cubes: Eagle Creek 

Al jaren gebruik ik de superlichtgewicht (63 gram per 3 stuks!!!) Eagle Creek packing cubes met plezier. De onderlinge maten verschillen dusdanig zodat er altijd een geschikte formaat cube is. Het middelste formaat pas exact onderin je voorste fietstas. Het grootste formaat past precies onderin je backpack. Vanaf daar kan je stapelen. Ideaal. Rits is fijn en loopt soepel. Nog nooit is er stof van kleding of sokken tussengekomen en supersterk materiaal. Prijs per set € 49,95, formaat:
  • 1 x groot: 36 x 25,5 x 8
  • 1 x middel: 26 x 17,5 x 7
  • 1 x klein: 20 x 12,5 x 6
Beste packing cubes Eagle Creek

Beste allround packing cubes: Sunflake 

De packing cubes van Sunflake zijn sterk, niet duur en verkrijgbaar in diverse kleuren (rood, geel, blauw, roze, paars). Het laatste is superhandig wanneer je extra wilt ordenen of wanneer je met een gezin op reis gaat. Ze wegen iets meer dan de Eagle Creek en Forclaz packing cubes, maar zijn alsnog niet zwaar te noemen (350 gram per 3 stuks). Handige netstof laat direct de inhoud van de cube zien. Prijs per set € 27,99, formaat:

  • 1 x groot: 45 x 32 x 8
  • 1 x middel: 35 x 26 x 6.5
  • 1 x klein: 27 x 18 x 6.5
Beste Packing cube Sunflake roze
Beste Packing cube Sunflake roze
Beste Packing cube Sunflake roze
Beste Packing cube Sunflake grijs
Beste Packing Cubes Sunflake
Beste Packing Cubes Sunflake

Beste voordelige packing cubes: Forclaz 

Wanneer je op zoek bent naar cubes van een groter formaat, dan zijn de Forclaz packing cubes van Decathlon een prima keuze. De set bestaat uit één grote en twee ‘kleine’ cubes. Handig wanneer je vrij veel of dikke kleding meeneemt. Een kleine formaat ontbreekt. De opening van netstof laat zien wat er in de cube zit. Set is niet zwaar (200 gram per 3 stuks) en komt met twee jaar garantie. Prijs per set € 9,99, formaat:
  • 1 x groot: 39 x 20 x 9
  • 2 x klein: 39 x 31 x 10
Beste Packing cubes set Forclaz Decathlon

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.