Wanneer je in Nepal bent, kom je er niet onderuit: Dal Bhat Tarkari. Een overheerlijke groentecurry die de Nepalezen zelf traditiegetrouw 365 dagen per jaar eten. Vaak twee keer per dag. Het is een vegetarisch gerecht gemaakt van peulvruchten, groenten, kruiden en specerijen. De peulvruchten worden samen met de kruiden en specerijen tot een soep gekookt. Vaak zit er kurkuma in verwerkt. Dat zorgt voor kleur en smaak. In dit blog een lekker recept Nepalese Dal Bhat Tarkari. Leuk om thuis te maken. Voor of na je reis.
Recept Nepalese Dal Bhat Tarkari (2p)
Varieer met groenten voor je Dal Bhat
Nepalese Dal Bhat Tarkari is een linzencurry (dal = linzen, bhat = rijst en tarkari = groentecurry). Bij deze curry kan je naar hartenlust variëren met groente. Zo blijft kan je het vaker eten en blijft het lekker. Qua groente kan je kiezen voor bijvoorbeeld wortelen, pastinaak, pompoen, spinazie, bloemkool, courgette, aubergine, doperwten of sperziebonen en aardappelen, of een combinatie.
Ingrediënten Dal
Ingrediënten Bhat
- 160 gram rijst naar keuze
Ingrediënten Tarkari
Ben je ook benieuwd naar het lekkerste Nepalese drankje? Probeer dan dit recept van de overheerlijke Masala Milk tea eens. De meeste Nepalezen drinken dit traditiegetrouw iedere ochtend. Heel eerlijk… ik begrijp dat wel!

Bereiding Nepalese Dal Bhat Tarkari
Bereiding Dal
- Verhit olie in een steelpan en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak 3 minuten op laag vuur.
- Voeg de kurkuma, cayennepeper, korianderzaad en komijnzaad toe. Bak de 1 minuut mee.
- Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg dan de gewassen linzen toe en laat de curry afgedekt zo’n of 15 a 20 minuten zachtjes koken. Is de curry dik, voeg dan water toe. Is het te dun, laat dan nog even onafgedekt koken zodat het dikker wordt.
- Breng op smaak met garam masala, zout en peper.
Bereiding Bhat
- Kook de rijst volgens de verpakking.
Bereiding Tarkari
- Verhit een scheutje olie in een de pan. Voeg de gesnipperde ui, gember en knoflook toe. Roerbak 3 minuten
- Voeg het komijnzaad, korianderzaad, de chilipoeder en kurkuma toe. Bak deze 1 minuut mee.
- Voeg de tomaten of tomatenblokjes toe en roer goed. Voeg ook de wortelen en aardappelen toe en roerbak goed door de kruiden en specerijen. Voeg tot slot het water toe zodat de groente net onder water staat. Meng goed en breng curry aan de kook.
- Laat curry 10 minuten afgedekt en zachtjes koken totdat de aardappelen en wortelen gaar zijn. Voeg de spinazi toe en laat slinken.
- Breng de curry op smaak met wat garam masala, peper en zout. Is de curry te dun, laat hem dan nog even onafgedekt koken zodat hij dikker wordt. Is het te dik, voeg dan water toe.
Ben je een liefhebber van koriander? Of ben je een echte kokosaddict (zoals ik)? Voeg dan optioneel verse koriander of kokosrasp toe aan je dal bhat tarkari. Erg lekker! Dus het proberen waard.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.