Nepal is een prachtig land dat bekend staat om de hoogste bergen ter wereld. Niet verrassend dat je er de meest fantastische trektochten kan maken. De beste trekkingregio’s van West naar Oost: Far West, Rara National Park, Dolpo, Dhaulagiri, Annapurna, Mustang, Manaslu, Langtang, Everest (Khumbu) en Kanchenjunga. In dit blog de mooiste Annapurna trektochten.

Mooiste Annapurna trektochten in Nepal

Wanneer je wandelt door Annapurna regio ben je gegarandeerd onder de indruk. Trektochten in dit gebied zijn een mix tussen cultuur, natuur en spiritualiteit. Besneeuwde bergtoppen, mistige valleien, teruggetrokken dorpjes, afgelegen kloosters en een onderdompeling in ‘s werelds mooiste natuur. Je ontdekt tradities van inheemse volken en duikt in een spectaculaire bergwildernis. Op sommige trektochten in de Annapurna regio bereik je hoogten boven de 5.000m. De mooiste trektochten in het Annapurna bergmassief zijn Ghorepani Poon Hill, Annapurna Base Camp (Sanctuary), Mardi Himal, Annapurna Circuit, Tilicho Lake en Nar Phu Valley.

Ben je benieuwd welke trekkingregio’s er nog meer zijn in Nepal? Hier vind je de mooiste trektochten in Everest, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Upper Mustang regio.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Annapurna Base Camp trekking, Machhapuchhre on fire

Ghorepani Poon Hill trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
 • Aantal dagen: 3 tot 5 dagen
 • Maximale hoogte: 3.210m
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Nayapul/Phedi
Betoverende dorpjes, prachtige bossen en mooie berglandschappen aan de horizon. Dat is de Ghorepani Poon Hill trekking. Een relatief makkelijke bergtrekking waarbij je in korte tijd kennismaakt met al het mooie dat Nepal te bieden heeft. Ideaal voor gezinnen, mensen die weinig tijd hebben of wanneer je eerst wilt ‘proeven’ van een trektocht door de Himalaya. In ongeveer drie tot vijf dagen loop je naar Poon Hill 3.210m, het hoogste punt van de trekking, en terug. Poon Hill staat bekend om de magische zonsopkomsten. Met uitzicht op onder andere Dhaulagiri I (8,167m), Annapurna South (8,091m) and Nilgri (6,940m).
Omdat het een vrij toeristisch gebied is met uiteenlopende dorpen, paden en routes, kan je de Ghorepani Poon Hilll trekking op verschillende manieren vormgeven. De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een warme douche en Wi-Fi. Deze trekking is gemakkelijk uit te breiden met een bezoek aan Annapurna Base Camp.

Wil je meer weten?

over de Ghorepani Poon Hill trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding van deze mooie bergtrekking voor beginners. Wij liepen deze bergtocht eind september.

Mooiste Annapurna trektochten Annapurna Nepal, Ghorepani Poon Hill trekking najaar

Annapurna Base Camp (Sanctuary) trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
 • Aantal dagen: 8 tot 10 dagen
 • Maximale hoogte: 4.130m
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Nayapul/Kande/Dampus/Phedi
Wil je meer uitdaging, maar nog steeds een toegankelijke trektocht, dan is Annapurna Base Camp trekking misschien iets voor je. Deze trekking is ook bekend onder de naam Annapurna Sanctuary trekking en leidt je naar het basiskamp van de Annapurna I, de plek waar de échte bergbeklimmers hun weg omhoog starten. Deze legendarische berg van 8.091m wordt beschouwd als één van de moeilijkste te beklimmen bergen ter wereld. Het hele Annapurna bergmassief bestaat uit dertien pieken boven de 7.000m. Op Annapurna Base Camp sta je letterlijk tussen deze witte kanjers. Een onbeschrijfelijke ervaring. Mede daarom behoort Annapurna Base Camp tot de mooiste Annapurna trektochten.

Omdat het een vrij toeristisch gebied is met diverse dorpen, paden en routes, kan je de Annapurna Base Camp trekking op verschillende manieren aanvliegen en bijvoorbeeld combineren met Ghorepani Poon Hill of Mardi Himal. De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een warme douche en Wi-Fi. Houtkachels zijn in deze regio niet toegestaan, dus zorg voor warme kleding.

De meeste trektochten in Annapurna regio zijn vrij toegankelijk. Paden begaanbaar en bewegwijzering en voorzieningen goed. Wil je ‘proeven’ van een trekking door de Himalaya, dan is Annapurna regio een aanrader.

Wil je meer weten?

over de Annapurna Base Camp trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding, het reisblog (inclusief foto’s) en de reisfilm van Annapurna Base Camp trektocht in Nepal. Wij liepen de bergtocht begin december.

Annapurna Base Camp trekking dag 6, MBC naar Annapurna Base Camp, Prem

Mardi Himal trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
 • Aantal dagen: 4 tot 6 dagen
 • Maximale hoogte: 4.500m
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Kande/Lumre

Zoek je een mooie, toegankelijke en veelzijdige trektocht, maar heb je weinig tijd, dan past de Mardi Himal trekking wellicht bij je. Deze trekking laat je in relatief korte tijd kennismaken met het mooiste dat de Himalaya te bieden heeft: fantastische rodondendronbossen, weelderige junglelandschappen en rauwe hoogvlaktes waar je oog in oog staat met de machtige reuzen. Het einddoel van deze tretocht is Mardi Himal Base Camp op 4.500m. Je ziet Annapurna South, Hiunchuli, Machhapuchhre en naturlijk Mardi Himal. Deze trekking is voor jou als je wilt proeven van de Himalaya, niet zoveel tijd hebt en/of de meer populaire trails zoals Poon Hill en Annapurna Base Camp uit de weg wilt gaan.

De Mardi Himal trekking start in een vrij bewoond gebied met diverse dorpen, paden en routes. Om deze reden kan je de route op diverse manieren aanvliegen. De trail eindigt in één enkel pad. Voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een warme douche en Wi-Fi beschikbaar. Ook is er ‘s avonds een warme kachel om je aan op te warmen.

Wil je meer weten?

over de Mardi Himal trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding van deze prachtige trektocht door de Annapurna Regio. Wij liepen de bergtocht in december.

Voorbereiding Mardi Himal trekking, mooie bossen

Annapurna Circuit trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: 12 tot 18 dagen
 • Maximale hoogte: 5.416m
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Besi Sahar of Bhulebule/Jomsom of Naya Pul

Afwisselende landschappen en culturele diversiteit maken Annapurna Circuit één van de mooiste trektochten in Nepal. Onderweg kom je letterlijk het hele scala aan landschappen tegen. Je wandelt van tropische valleien met bananenbomen en bulderende bergrivieren door weelderige groene bossen, uitgestrekte alpenweiden en sprookjesachtige naaldbossen naar hoger gelegen rots- en ijswoestijnen. Het hoogste punt met een sensationeel uitzicht is Thorong La Pass (5.416m.) Hierna zak je af naar het hindoeïstische en boeddhistische bedevaartsoord Muktinath, om vervolgens verder af te dalen door woestijnachtig landschap naar Kagbeni en Jomsom. Hier vind je geërodeerde rivierkloven, weelderige oases en kasteelachtige kloosters.

De faciliteiten langs het Annapurna Circuit zijn uitstekend. De meeste tea houses hebben een gevarieerd menu, een (hout)kachel, elektriciteit, warme douches en Wi-Fi. In het hoogseizoen is het druk en kan een slaapplekje vinden lastig zijn. De afgelopen jaren heeft de aanleg van nieuwe wegen grote delen van het oorspronkelijke circuit weggesnoept, maar op veel plekken zijn de nieuwe paden soms nog mooier. Het beste loop je Annapurna Circuit tegen de klok in, zodat je beter geacclimatiseerd bent bij het oversteken van de Thorong La pass (5.416m), Ook is de pas vanaf het deze kant minder steil. De meeste mensen eindigen het circuit in Jomsom (dagelijks vertrekken hier jeeps, bussen en vluchten naar Pokhara). Maar je kunt ook verder afzakken en naar Ghorepani Poon Hill en/of Annapurna Base Camp.

Wil je meer weten?

over de Annapurna Circuit trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding, het reisblog (inclusief foto’s) en de reisfilm van het Annapurna Circuit in Nepal. Wij liepen de bergtocht eind november.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 11, High Camp naar Muktinath, op weg naar Thorong La pass

Tilicho Lake trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: 4 tot 5 dagen
 • Maximale hoogte: 5.005m
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Manang/Manang of Yak Kharka
Tilicho Lake (4.920m) is één van de hoogstgelegen meren ter wereld. De wandeling ernaartoe is kort, uitdagend en bijzonder indrukwekkend. Vanaf het hoofdpad van het Annapurna Circuit loop je de route in vier tot vijf dagen. Beginnend bij Manang wandel je omhoog door dennebos en over puinhellingen voor een laatste klim naar een pas (5.005m) met uitzicht op Tilicho Lake. Het meer grenst aan het Annapurna gebergte en gletsjers komen er in neer. Maandenlang is het bevroren, donker en grauw, maar wanneer er geen ijs ligt (rond juni tot november), kleurt Tilicho turquoise. Dit in combinatie met de donkere bergwand en de witte gletsjers maakt het uitzicht verbazingwekkend.
Voor een hike naar Tilicho Lake moet je niet bang aangelegd zijn of hoogtevrees hebben. Vanuit Manang loopt het pad steil omhoog door gebied waar dagelijks rotspartijen en lawines naar beneden komen. Het zal je dus niet verbazen dat dit gevaarlijk kan zijn. Wanneer je het meer hebt bereikt, kan je het beste via een short cut terug naar Yak Kharka in plaats van helemaal terug te lopen naar Manang.

Plan altijd een aantal extra dagen in je reisschema. Zo kom je niet meteen in tijdnood wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt, een extra uitstapje wilt maken of een aardverschuiving de route onbegaanbaar heeft gemaakt.

Wil je meer weten?

over de Tilicho Lake trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding, het reisblog (inclusief foto’s) en de reisfilm van de Tilicho Lake trekking in Nepal. Wij liepen de bergtocht eind november.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 8, Shree Kharka naar Tilicho Base Camp, Tilicho Lake

Nar Phu Valley trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: 7 tot 9 dagen
 • Maximale hoogte: 5.320m
 • Accommodatie: tea houses en kamperen
 • Start-/stoppunt: Koto/Ngawal
Bij het dorp Koto op het Annapurna Circuit loopt een pad oostwaarts naar de verscholen Nar Phu Valley. Tot 2002 was deze vallei gesloten. Wat je er tegenwoordig ontdekt zijn authentieke dorpjes, smalle kloven en hoge bergen. Allemaal rijkelijk versierd met de bekende gebedsvlaggetjes. Bewoners van dit gebied werken als yak herder of leven van de handel met Tibet.
Vanuit Koto loop je via een diepe donkere kloof naar het dorp Phu. Via een toegangspoort wandel je het dorp binnen. Daar bevinden zich roodgeschilderde kloosters, lemen hutjes en houten huizen opgestapeld tegen een heuvel. Plan zeker een aantal dagen om deze vallei verder te ontdekken. Voor een bezoek aan Nar loop je terug en sla je halverwege westwaarts richting Nar Valley. Via een route door yak weiden kom je uiteindelijk in Nar, een traditioneel dorp met vier grote gompa’s (kloosters) die het bezoeken waard zijn.

Er zijn weinig mensen die de Nar Phu trekking lopen. Het is een trekking door ongerept gebied. Via de Kang La Pass (5.306m) hike je naar Ngawal op het Annapurna Circuit. Nar Phu Valley trekking is een fantastische aanvulling op het Annapurna Circuit. Echte avonturiers kunnen via de zeer uitdagende Teri La pass (5.595m) naar Upper Mustang

Wil je meer weten?

over de Nar Phu Valley trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding het reisblog (inclusief foto’s) en de reisfilm van de Nar Phu Valley trekking in Nepal. Wij liepen de bergtocht in oktober.

Dame Nar Phu Valley

Beste trektochten Annapurna: hoogtepunten

Welke trekking je ook gaat maken, het wordt een onvergetelijke tijd. Alle bergtrekking kent zijn eigen schoonheid en hoogtepunten. De hoogtepunten van de mooiste Annapurna trektochten zijn:

Thorong La Pass

De Thorong La Pass bevindt zich op 5.416m en biedt een waanzinnig uitzicht van wapperende gebedsvlaggen en besneeuwde bergtoppen. Op de pas besef je dat deze ervaring de elke stap meer dan waard is. En dan komt de prachtige afdaling door een woestijnachtig landschap nog.

Sprookjesachtig bergdecor

Je kan niet anders dan je laten overweldigen door de natuur wanneer je wordt omringd door witte toppen op Annapurna Base Camp. Dit prachtige bergdecor staat gegarandeerd op je netvlies gebrand. Verbazingwekkend en onvergetelijk. Je zult niet de eerste zijn die een traantje wegpinkt.

Magische zonsopkomst

Hoewel je niet de enige zult zijn die de zonsopkomst vanaf Poon Hill wil aanschouwen, blijft het één van de mooiste zonsopkomsten die er is. In relatief weinig wandeldagen vang je toch een glimp op van de machtige reuzen in de Himalaya.

Oog in oog met Fish Tail

Sta tijdens de Mardi Himal trekking sta je oog in oog met de heilige Machhapuchhre (Fish Tail), die zijn naam dankt aan zijn uitgesproken vorm. De dubbele top lijkt op de staart van een vis. Deze voor Nepalezen heilige berg is nog nooit beklommen. 

Tilicho Lake

Met knikkende knieën en ingehouden adem loop je over de lawinegevoelige leisteenhelling richting Tilicho Lake. Maar het uitzicht bij het meer doet je angst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je kunt alleen maar happen naar adem van dit panorama dat normaal gesproken alleen voor echte bergbeklimmers is weggelegd.

Nar Phu Valley

Een schitterende en verborgen vallei waar nog niet zoveel mensen zijn geweest. Het leven in Nar Phu Valley is sterk boeddhistisch en nog zeer traditioneel en authentiek. Ontdek een voor de buitenwereld verborgen wereld waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben.
Reisfilm hiking Annapurna Base Camp trekking

Annapurna trekking informatie

Beste reistijd

Voor alle bovengenoemde Annapurna trektochten uitgezonderd Nar Phu Valley is de beste reistijd het voor- en najaar. De maanden maart/april en oktober/november zijn het meest populair. In de winter is het koud en zijn hooggelegen gebieden zoals de Torong La pass en Tilicho Lake vaak onbegaanbaar vanwege sneeuwval. Ook zijn tea houses in deze periode vaak verlaten. In de zomermaanden juni tot begin september is het regenseizoen.
Nar Phu Valley ligt in de regenschaduw van de Himalaya. Dit betekent dat je hier tijdens het regenseizoen kan wandelen. Hoewel de luchten in deze periode niet helemaal helder zijn, is een trektocht wel mogelijk. In de winter, van november tot maart, trekking bewoners naar lagere en warmere gebieden waardoor veel tea houses dicht zijn. Ook is de kans groot dat de Kang La pass gesloten is vanwege een dikke laag sneeuw. Het beste seizoen om een trekking te maken in Nar Phu Valley is dan ook april/mei of september/oktober.

Vergunningen/permits

Voor alle trektochten in Annapurna regio heb je een Annapurna Conservation Area Permit (ACAP) en een TIMS (Trekkers Information Management System) nodig. Voor de Nar Phu Valley trekking komt hier nog een Restricted Area Permit bij. Voor 7 dagen van september tot november zijn de kosten $100,-, van december tot augustus $75,-. Extra dagen kosten $15/10,-. Je kan de Nar Phu Valley trekking alleen maken met een groep vergezeld door een gids. Een groep bestaat uit minimaal twee personen.

Heb je vragen? Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Of wil je graag één van de mooiste Annapurna trektochten maken? Ik help je graag verder. Check Bergtrekking op Maat of plan een voorpretgesprek.
Annapurna Base Camp winter trekking

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.