Nepal is een prachtig land dat bekend staat om de hoogste bergen ter wereld. Niet verrassend dat je er de meest fantastische trektochten kan maken. De beste trekkingregio’s van West naar Oost: Far West, Rara National Park, Dolpo, Dhaulagiri, Annapurna, Mustang, Manaslu, Langtang, Everest (Khumbu) en Kanchenjunga. In dit blog de mooiste Annapurna trektochten.

Mooiste Annapurna trektochten in Nepal

Wanneer je wandelt door Annapurna regio ben je gegarandeerd onder de indruk. Trektochten in dit gebied zijn een mix tussen cultuur, natuur en spiritualiteit. Besneeuwde bergtoppen, mistige valleien, teruggetrokken dorpjes, afgelegen kloosters en een onderdompeling in ‘s werelds mooiste natuur. Je ontdekt tradities van inheemse volken en duikt in een spectaculaire bergwildernis. Op sommige trektochten in de Annapurna regio bereik je hoogten boven de 5.000m. De mooiste trektochten in het Annapurna bergmassief zijn Ghorepani Poon Hill, Annapurna Base Camp (Sanctuary)Annapurna Circuit en Tilicho Lake.

Mooiste Annapurna trektochten Annapurna Nepal, Ghorepani Poon Hill trekking najaar

Ghorepani Poon Hill trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
 • Aantal dagen: 3 tot 5 dagen
 • Maximale hoogte: 3.210m.
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Nayapul/Phedi

Betoverende dorpjes, prachtige bossen en mooie berglandschappen aan de horizon. Dat is de Ghorepani Poon Hill trekking. Een relatief makkelijke bergtrekking waarbij je in korte tijd kennismaakt met al het mooie dat Nepal te bieden heeft. Ideaal voor gezinnen, mensen die weinig tijd hebben of wanneer je eerst wilt ‘proeven’ van een trektocht door de Himalaya. In ongeveer drie tot vijf dagen loop je naar Poon Hill 3.210m, het hoogste punt van de trekking, en terug. Poon Hill staat bekend om de magische zonsopkomsten. Met uitzicht op onder andere Dhaulagiri I (8,167m), South Annapurna (8,091m) and Nilgri (6,940m).

Omdat het een vrij toeristisch gebied is met uiteenlopende dorpen, paden en routes, kan je de Ghorepani Poon Hilll trekking op verschillende manieren vormgeven. De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een warme douche en Wi-Fi. Deze trekking is gemakkelijk uit te breiden met een bezoek aan Annapurna Base Camp.

Mooiste Annapurna trektochten Nepal, zonsopkomst Ghorepani Poon Hill trekking Nepal

Annapurna Base Camp (Sanctuary) trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
 • Aantal dagen: 8 tot 10 dagen
 • Maximale hoogte: 4.130m.
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Nayapul/Kande/Dampus/Phedi

Wil je meer uitdaging, maar nog steeds een toegankelijke trektocht, dan is Annapurna Base Camp trekking misschien iets voor je. Deze trekking is ook bekend onder de naam Annapurna Sanctuary trekking en leidt je naar het basiskamp van de Annapurna I, de plek waar de échte bergbeklimmers hun weg omhoog starten. Deze legendarische berg van 8.091m wordt beschouwd als één van de moeilijkste te beklimmen bergen ter wereld. Het hele Annapurna bergmassief bestaat uit dertien pieken boven de 7.000m. Op Annapurna Base Camp sta je letterlijk tussen deze witte kanjers. Een onbeschrijfelijke ervaring. Mede daarom behoort Annapurna Base Camp tot de mooiste Annapurna trektochten. 

Omdat het een vrij toeristisch gebied is met diverse dorpen, paden en routes, kan je de Annapurna Base Camp trekking op verschillende manieren vormgeven, bijvoorbeeld in combinatie met Ghorepani Poon Hill. De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een warme douche en Wi-Fi. 

De meeste trektochten in Annapurna regio zijn vrij toegankelijk. Paden begaanbaar en bewegwijzering en voorzieningen goed. Wil je ‘proeven’ van een trekking door de Himalaya, dan is Annapurna regio een aanrader. 

Mooiste Annapurna trektochten Nepal, Annapurna Base Camp trekking

Annapurna Circuit trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: 12 tot 18 dagen
 • Maximale hoogte: 5.416m.
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Besi Sahar of Bhulebule/Jomsom of Naya Pul

Afwisselende landschappen en culturele diversiteit maken Annapurna Circuit één van de mooiste trektochten in Nepal, en misschien zelfs ter wereld. Onderweg kom je letterlijk het hele scala aan landschappen tegen. Je wandelt van tropische valleien met bananenbomen en bulderende bergrivieren door weelderige groene bossen, uitgestrekte alpenweiden en sprookjesachtige naaldbossen naar hoger gelegen rots- en ijswoestijnen. Het hoogste punt met een sensationeel uitzicht is Thorong La pass (5.416m.) Hierna zak je af naar het hindoeïstische en boeddhistische bedevaartsoord Muktinath, om vervolgens verder af te dalen door woestijnachtig landschap naar Kagbeni en Jomsom. Hier vind je geërodeerde rivierkloven, weelderige oases en kasteelachtige kloosters. 

De faciliteiten langs het Annapurna Circuit zijn uitstekend. De meeste tea houses hebben een gevarieerd menu, een (hout)kachel, elektriciteit, warme douches en Wi-Fi. In het hoogseizoen is het druk en kan een slaapplekje vinden lastig zijn. De afgelopen jaren heeft de aanleg van nieuwe wegen grote delen van het oorspronkelijke circuit weggesnoept, maar op veel plekken zijn nieuwe paden aangelegd die soms mooier zijn dan de oorspronkelijke. Het beste loop je Annapurna Circuit tegen de klok in, zodat je beter kunt acclimatiseren voor het oversteken van de Thorong La pass (5.416m), Ook is de pas vanaf het deze kant minder steil. De meeste mensen eindigen het circuit in Jomson (dagelijks vertrek jeeps, bussen en vluchten naar Pokhara). Maar je kunt ook verder afzakken en naar Ghorepani Poon Hill en/of Annapurna Base Camp.

Mooiste Annapurna trektochten Annapurna Nepal, Annapurna Circuit Thoroung La pass

Tilicho Lake trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: 4 tot 5 dagen
 • Maximale hoogte: 5.005m.
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Manang/Manang of Yak Kharka

Tilicho Lake (4.920m) is één van de hoogstgelegen meren ter wereld. De wandeling ernaartoe is kort, uitdagend en bijzonder indrukwekkend. Vanaf het hoofdpad van het Annapurna Circuit loop je de route in vier tot vijf dagen. Beginnend bij Manang wandel je omhoog door dennebos en over puinhellingen voor een laatste klim naar een pas op 5.005m. Hier heb je uitzicht op Tilicho Lake. Het meer grenst aan het Annapurnagebergte en gletsjers komen er in neer. Maandenlang is het bevroren, donker en grauw, maar wanneer er geen ijs ligt (rond juni tot november), kleurt Tilicho Lake turquoise. Dit in combinatie met de donkere bergwand en de witte gletsjers maakt het uitzicht verbazingwekkend. 

Voor een hike naar Tilicho Lake moet je niet bang aangelegd zijn of hoogtevrees hebben. Vanuit Manang loopt het pad steil omhoog door gebied waar dagelijks rotspartijen en lawines naar beneden komen. Het zal je dus niet verbazen dat dit gevaarlijk kan zijn. Wanneer je het meer hebt bereikt, kan je het beste via een short cut terug naar Yak Kharka in plaats van helemaal terug te lopen naar Manang.

Plan altijd een aantal extra dagen in je reisschema. Zo kom je niet meteen van de koude kermis thuis wanneer je bijvoorbeeld hoogteziekte krijgt, een extra uitstapje wilt maken of een aardverschuiving de route onbegaanbaar heeft gemaakt.

Mooiste Annapurna trektochten Nepal, Tilicho Lake trekking

Beste trektochten Annapurna: hoogtepunten

Welke trekking je ook gaat maken, het wordt een onvergetelijke tijd. Alle bergtrekking kent zijn eigen schoonheid en hoogtepunten. De hoogtepunten van de mooiste Annapurna trektochten zijn:

Thorung La pass

De Thorung La pass bevindt zich op 5.416m en biedt een waanzinnig uitzicht van wapperende gebedsvlaggen en besneeuwde bergtoppen. Op de pas besef je dat deze ervaring de elke stap meer dan waard is. En dan komt de prachtige afdaling door een woestijnachtig landschap nog. 

Sprookjesachtig bergdecor

Je kan niet anders dan je laten overweldigen door de natuur wanneer je wordt omringd door witte toppen op Annapurna Base Camp. Dit prachtige bergdecor staat gegarandeerd op je netvlies gebrand. Verbazingwekkend en onvergetelijk. Je zult niet de eerste zijn die een traantje wegpinkt.

Magische zonsopkomst

Hoewel je niet de enige zult zijn die de zonsopkomst vanaf Poon Hill wil aanschouwen, blijft het één van de mooiste zonsopkomsten die er is. In relatief weinig wandeldagen vang je toch een glimp op van de machtige reuzen in de Himalaya. 

Tilicho Lake

Met knikkende knieën en ingehouden adem loop je over de lawinegevoelige leisteenhelling richting Tilicho Lake. Maar het uitzicht bij het meer doet je angst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je kunt alleen maar happen naar adem van dit panorama dat normaal gesproken alleen voor echte bergbeklimmers is weggelegd.

Mooiste Annapurna trektochten Nepal, Ghorepani Poon Hill trekking waslijn met uitzicht

Annapurna trekking informatie

Beste reistijd

Voor alle bovengenoemde Annapurna trektochten is de beste reistijd het voor- en najaar. De maanden maart en april en ook oktober en november zijn populair. In de winter is het koud en zijn hooggelegen gebieden zoals de Torong La pass en Tilicho Lake vaak onbegaanbaar vanwege sneeuwval. Ook zijn tea houses in deze periode vaak verlaten. In de zomermaanden juni tot begin september is het regenseizoen.

Vergunningen/permits

Voor alle trektochten in Annapurna regio heb je een ACAP (Annapurna Conservation Area Permit) en een TIMS (Trekkers Information Management System) nodig. Heb je vragen? Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Of wil je graag één van de mooiste Annapurna trektochten maken? Ik help je graag verder. Check Bergtrekking op Maat of plan een voorpretgesprek.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.