In december liepen wij de Annapurna Base Camp trekking in Nepal. Een prachtige trektocht naar de voet van Annapurna I (8.091m). Deze trekking is een fanastische mix van natuur, cultuur en spiritualiteit. In dit blog onze voorbereiding Annapurna Base Camp trekking. Welke route lopen we? Wat kost een trekking naar Annapurna Base Camp? Neem je wel of geen gids/drager mee? Wat is de beste reistijd? Wat eet en drink je onderweg? En welke spullen mag je niet vergeten? 

Over Annapurna Base Camp trekking

De Annapurna Base Camp trekking, ook bekend onder naam Annapurna Sanctuary trekking, staat bekend om de mooie, veelzijdige en afwisselende landschappen. Je loopt van dorp naar dorp door prachtig groene rijstterassen, schitterende subtropische rodondendronbossen en fantastisch uitgestrekte hooggebergtelandschappen om uitendelijk bij Annapurna Base Camp (4.130m) uit te komen, de plek van waaruit bergbeklimmers hun weg naar de top starten. De Annapurna Base Camp trekking is een mooie en toegankelijke trekking voor beginners.

Trekking Annapurna Base Camp Nepal

Annapurna Base Camp trekking: reisroute

Annapurna Base Camp is via meerdere routes te bereiken. Afhankelijk van de start- en stoppunt doe je gemiddeld tussen de 7 tot 12 dagen over deze trekking. Wij starten onze bergwandeling in Kande en liepen in 97km naar Annapurna Base Camp en terug. Heb je meer tijd, dan kan je Annapurna Base Camp ook combineren met de Ghorepani Poon Hill trekking die bekend staat om de prachtige zonsopkomst bij Poon Hill. Onze reisroute was als volgt:

 • Dag 01: Kathmandu naar Pokhara (822m)
 • Dag 02: Pokhara naar Tolka (1.700m)
 • Dag 03: Tolka naar Chhomrong (2.170m)
 • Dag 04: Chhomrong naar Himalaya (2.920m)
 • Dag 05: Himalaya naar Machhapuchhre Base Camp (3.700m)
 • Dag 06: Maccapuchhre Base Camp naar Annapurna Base Camp (4.130m)
 • Dag 07: Annapurna Base Camp naar Bamboo (2.310m)
 • Dag 08: Bamboo naar Jhinu Danda (1.780m)
 • Dag 09: Jhinu Danda naar Pokhara (822m)

Annapurna Sactuary trekking: tea house trekking

De Annapurna Base Camp/Annapurna Sanctuary trekking, staat synoniem voor tea houses. Dit zijn eenvoudige accommodaties waar je voor het broodnodige terecht kan: eten/drinken, slapen, een douche en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je vaak extra). Verwacht geen luxe. Kamers zijn niet meer dan houten hokjes die door dunne schotten van elkaar gescheiden zijn. Ook het bed is niet meer dan een houten plank met een schuimrubberen matrasje. Dekens zijn vaak aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden.😉 De douche en toilet deel je met anderen. Omdat er geen kachels zijn toegestaan in dit gebied, kan het ‘s avonds koud zijn. Kleding volgens het 3-lagen systeem is dus aan te raden.

Voorbereiding Annapurna Base Camp trekking Nepal, MBC naar ABC

Kosten Annapurna Base Camp trekking

Wat de Annapurna Base Camp trekking kost, is afhankelijk van je wensen én hoe je de trektocht organiseert. Er zijn twee smaakjes:

1.) Zelfstandig met gids en/of drager
2.) Met een groep 

Wil je goed voorbereid op pad met een gids en drager die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dan kan je gebruik maken van Happy Hiker . Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest.😄Jaarlijks organiseer ik kleinschalige (yoga)trektochten op verschillende niveau’s (BeginnerAdvanced en Pro)

Wil je weten of de Annapurna Base Camp trekking bij je past? Of heb je nog geen idee welke wandeling je wilt maken, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we welke trektocht aansluit op jouw wensen. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

Annapurna Base Camp trekking groepsreis waterval

Wel of geen gids of drager?

Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van gidsen voor trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moeten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

Beste reistijd Annapurna Sanctuary trekking

Het beste seizoen de Annapurna Base Camp trektocht is maart/april en oktober/november. Dit zijn ook de drukste periodes van het jaar. De maanden juni tot september zijn niet ideaal vanwege de moesson. December en februari zijn ook prima maanden, het is dan kouder en rustiger. Wij liepen de Annapurna Sanctuary trektocht in december. Overdag was het t-shirtjes weer, in de avond moesten we een dikke jas aan.

Voorbereiding Annapurna Base Camp trekking Nepal

Annapurna Base Camp trekking: eten en drinken

Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, yoghurt en muesli etc. De prijs van eten en drinken stijgt met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden, zoals toiletpapier, rekverband etc. Deze kosten boven op de berg drie keer zoveel als normaal.

Eten, drinken en hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Annapurna Base Camp trekking veel water, zo’n 3 liter per dag is niet overbodig. Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

Weg naar Annapurna Base Camp, route bewegwijzering

Meeneemlijst ABC-trekking

Of je het nu inpaklijst, paklijst of meeneemlijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Denk van tevoren dus goed na over wat je wel of niet meeneemt. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

Tips voorbereiding Annapurna Base Camp trekking

Wil je je optimaal voorbereiden voor de Annapurna Base Camp trekking/Annapurna Sanctuary trekking? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

 • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner
 • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons ga op pad met de beste gidsen
 • Sluit een goede reisverzekering: Allianz Global Assistence biedt verzekeringen waarbij bergwandelen tot 7.000m over de gebaande paden is inbegrepen.
 • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie (tot 5.000+m) dekt.
 • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
 • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee
Wandelreis Nepal bergtrekking Annapurna Base Camp

Wil je meer weten over de Annapurna Base Camp/Annapurna Sanctuary trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Annapurna Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.