In december trokken we naar Annapurna Base Camp in Nepal op 4.130m. Een fantastische tocht langs groene rijstterrassen, door sprookjesachtige rodondendronbossen en over uitgestrekte hooggebergtelandschappen, Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk… hoe ging het? In dit blog Annapurna Base Camp trekking dag 3: Tolka naar Chhomrong.

Dag 3: Tolka naar Chhomrong

Annapurna Base Camp trekking

  • Van: Tolka (1.700m) naar Chhomrong (2.150m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start- en stoptijd: 08:30 tot 16:30 uur
  • Afstand: 16 km
  • Stijgen: 1.002m
  • Dalen: 598m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Annapurna Base Camp trekking dag 3, Tolka naar Chhomrong, mooie dorpjes
Annapurna Base Camp trekking dag 3, Tolka naar Chhomrong, prachtig huisje
Annapurna Base Camp trekking, dag 3, Tolka naar Chhomrong, waterval
Annapurna Base Camp trekking dag 3, Tolka naar Chhomrong, Prem en Paula

Reisverslag Annapurna Base Camp trekking dag 3: Tolka naar Chhomrong 

Weer een prachtige dag

Vroeg uit de veren voor een yogalesje met uitzicht. Dat is fijn wakker worden. Daarna terug naar de kamer om onze tas in te pakken en ons klaar te maken voor het ontbijt. Er staat weer een lekker gevuld havermoutpapje op het menu, maar dan wel omdat we de ingrediënten zelf toevoegen. Het Nepalese bergvoer is vaak sober, maar door het zelf op te vrolijken met nootjes, kokosrasp, rozijntjes en cacaopoeder, is het toch iedere ochtend weer een feestje. En, de goede voedingsstoffen helpen je de dag door.

Tolka naar Chhomrong: lopen in stilte

We beginnen de dag in stilte. Stilte is zo fijn, maar hoe vaak ben je echt stil? Hoe vaak denk je dat je moet praten of word je afgeleid door omgevingsgeluiden of je eigen gedachten. Door de dag in stilte te starten, geef je jezelf rust en ruimte. Een fijner begin van de dag is er dus eigenlijk niet en zo neem je ook de omgeving veel bewuster in je op. Voor sommigen is dit even wennen, maar de meesten ervaren het als een cadeautje om de dag zo te starten. 

In het paradijs

Het eerste deel van de dag start vrij vlak, dan even omhoog en naar beneden via een klein dorpje en dan steken we de eerste grote Nepalese hangbrug over. De natuur is vandaag ongelofelijk mooi. Op iedere hoek, na ieder pad en over iedere brug verbazen we ons over de schoonheid van de natuur. Zoals Ingeloes het zo mooi zegt: ‘Na iedere bocht denk ik, kan het nog mooier? Nou, ja dus!’ Het is gewoon verbazingwekkend. Bananenbomen afgewisseld door groene bossen, mooie dorpjes, geitjes, ezels, paardjes, watervallen en hangbruggen. En dat alles met witbesneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Het paradijs!?

Vroege lunch, lange middag

Omdat we hard genieten, zijn we niet zo snel.😉 Dat betekent lunch in Nayapul in plaats van Chimnu, want te ver doorlopen op een lege maag, maakt iedereen nog langzamer. Dit betekent wel dat de middag langer duurt, maar dat nemen we voor lief. Na de lunch staan ons nog een flinke klim en veel trappen te wachten. De meesten zijn toch wel een beetje moe, maar dat hoort erbij.🙈Na 8 uur bereiken we Chhomrong. Koude douche, dal bhat, bed.😃

Annapurna Base Camp trekking dag 3, lunch Nayapul New Bridge
Annapurna Base Camp trekking, bergschoenen
Annapurna Base Camp trekking dag 3, Tolka naar Chhomrong, hiking ABC trekking

Wil je meer weten over de Annapurna Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Annapurna Base Camp trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.