Nepal is een prachtig land dat bekend staat om de hoogste bergen ter wereld. Niet verrassend dat je er de meest fantastische trektochten kan maken. De beste trekkingregio’s van West naar Oost: Far West, Rara National Park, Dolpo, Dhaulagiri, Annapurna, Upper Mustang, Manaslu, Langtang, Everest (Khumbu) en Kanchenjunga. In dit blog de mooiste Langtang trektochten.

Beste Langtang trekkingen in Nepal

De mooiste trektochten in Langtang regio

Van alle trektochtgebieden in Nepal, ligt Langtang regio het dichtste bij Kathmandu. Het Langtang National Park, onder welke naam het gebied ook bekend is, ligt zo’n 60km boven Kathmandu. In relatief korte tijd sta je dus oog in oog met het beste dat de Himalaya te bieden heeft. Ook sereniteit is een reden om te kiezen voor een trekking in Langtang regio. De hoogste berg in het Langtang bergmassief is Langtang Lirung (7.234m), gevolgd door Langtang Ri (7.205m), Dorje Lakpa (6.966m) en Loenpo Gang (6.979m. De mooiste trektochten in Langtang zijn Langtang Valley, Gosaikunda, HelambuTamang Heritage, Ganja La en Ganesh Himal.

Mooiste Langtang trektochten, Langtang Valley trekking

Langtang Valley trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld 
 • Aantal dagen: 6 dagen (2 tot 4 dagen extra voor eventuele hikes vanuit Kyanjin Gompa)
 • Maximale hoogte: 3.860m
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Syabrubensi

Voor de aardbeving in 2015 was de Langtang Valley trekking één van de populairste trektochten in Nepal. Ondanks dat de schade nog niet volledig hersteld is, is de Langtang Valley trekking nog steeds een heerlijke trekking. Toch is het toerisme na de aardbeving nooit meer helemaal op gang gekomen in deze regio en zijn de paden, in vergelijking met Everest en Annapurna, rustig. Vanaf Kathmandu kost het je 8 dagen om deze trektocht te voltooien. Wil je nog een aantal mooie uitstapjes maken vanuit Kyanjin Gompa, trek dan nog 2 tot 4 extra dagen uit.

Vanuit Syabrubensi loop je letterlijk langs de bulderende Langtang rivier omhoog. Eerst door een nauwe vallei in subtropisch bosgebied, later door een steeds breder wordende vallei waarin ook de vegetatie verandert. Voor je het weet bevind je je boven de boomgrens. In Kyanjin Gompa (3.870m) kan je een aantal mooie uitstapjes maken naar Kyanjin Ri (4.773m) en Tjerko Ri (5.033m), Lamgshisha Kharka (4.285m), Ganja La High Camp 4.930m) of Yala Peak (5.500m). Deze uitzichtpunten zijn de inspanningen meer dan waard. Trek dus voldoende tijd uit om de omgeving vanuit Kyanjin Gompa te verkennen.

De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een douche en Wi-Fi. De meeste mensen keren via dezelfde route terug of vervolgen hun weg via Gosaikunda en Helambu. Je loopt dan het Langtang Circuit.

Kies je voor de Langtang Valley trekking, plan dan voldoende tijd in om de omgeving vanuit Kyanjin Gompa te verkennen. Uitstapjes naar Kyanjin Ri, Tjerko Ri, Lamgshisha Kharka, Ganja La High Camp en Yala Peak zijn de moeite waard.

Mooiste Langtang trektochten, Langtang Valley trekking

Gosaikunda Lake trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Aantal dagen: minimaal 8 dagen (afhankelijk van je route)
 • Maximale hoogte: 4.610m.
 • Accommodatie: eenvoudige tea houses
 • Start-/stoppunt: Syabrubensi/Dunche of Sundarijal

Gosaikunda is mooie korte trektocht én een trektocht die je eenvoudig kan toevoegen aan een andere trekking, bijvoorbeeld Langtang Valley of Helambu. Hoewel je tijdens de Gosaikunda trekking niet direct oog in oog komt te staan met de grootste witte reuzen, heb je wel een prachtig uitzicht op het Langtang en Ganesh gebergte. Andere hoogtepunten van deze trektocht zijn de heilige Gosaikunda Lakes en het oversteken van de Laurebinayak pass (4.610m).

Je kunt Gosaikunda op diverse manieren aanvliegen. Als je goed wilt acclimatiseren kan je het beste eerst de Langtang Valley trekking doen. Op de terugweg loop je niet helemaal door naar Syabrubensi maar sla je vlakbij Doban af richting Gosaikunda. Na de meren vervolg je je weg via de Laurebinayak pass naar Helambu. Begin je in Dunche, dan stijg je vrij veel in korte tijd waardoor de kans op hoogteziekte aanwezig is. Starten in Helambu (Sundarijal), aan de andere kant van de pass, betekent een lange klim bergopwaarts die ook hoogteproblemen met zich mee kan brengen.

De voorzieningen onderweg zijn basic. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel en stromend water aanwezig. Elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera en Wi-Fi ontbreekt soms. De meeste mensen vervolgen hun route via Langtang Valley of Helambu.

Tijdens het Janai Purnima festival, dat jaarlijks wordt gehouden tijdens de volle maan in augustus, trekken hindoes van overal ter wereld naar de heilige Gosaikunda meren om zich daar te wassen in het water.

Mooiste Langtang trektochten, Gosaikunda

Helambu trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Aantal dagen: 3 tot 7 dagen (afhankelijk van je route)
 • Maximale hoogte: 3.640m
 • Accommodatie: tea house en homestay
 • Start-/stoppunt: Sundarijal

Heb je weinig tijd, wil je niet naar extreme hoogte maar wil je toch proeven van een trekking door de Himalaya, dan is Helambu een optie. Het startpunt van de trektocht ligt in het noorden van Kathmandu en is daarmee het dichtstbijzijnde startpunt voor een trektocht. Je wandelt over terrassen, langs akkertjes, door bossen en dorpjes met uitzicht op de bergen. Het hoogste punt is 3.640m wat deze trekking ook geschikt maakt voor de winter. Je kunt een circuit lopen van ongeveer een week of de route gebruiken als in- en uitreisroute naar Gosaikunda en Langtang Valley. De aanleg van wegen heeft ervoor gezorgd dat de route op sommige stukken zijn charme een beetje verliest. Wel kan je hierdoor gemakkelijk je route inkorten door de bus te nemen en ben je flexibeler in het in- en uitreizen van en naar Kathmandu. 

Gebruik je Helambu als inlooproute naar Gosaikunda of Langtang Valley, wees je er dan van bewust dat je de Laurebinayak pass (4.610m) of de vaak besneeuwde en soms gevaarlijke Ganja La pass (5.106m) over moet. Grote hoogteverschillen en steile beklimmingen horen hierbij, waardoor de kans op hoogteziekte aanwezig is.

De voorzieningen onderweg zijn basic. In bijna iedere tea house of home stay is een gevarieerd menu, (hout)kachel en stromend water, Elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera en Wi-Fi ontbreekt soms. Je kunt de route vervolgen naar Gosaikunda of Langtang Valley. Je loopt dan het Langtang Circuit.

Wil je meer weten?

over de Langtang Circuit trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding, het uitgebreide reisverslag (inclusief foto’s) en de reisfilm van onze Langtang Valley, Gosaikunda en Helambu trektocht in Nepal. Wij liepen de trekking in april en mei.

Mooiste Langtang trektochten, Helambu

Tamang Heritage trekking

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Aantal dagen: 5 tot 6 dagen (afhankelijk van je route)
 • Maximale hoogte: 3.300m
 • Accommodatie: tea house en homestay
 • Start-/stoppunt: Syabrubensi

Tijdens de Tamang Heritage trekking staat de Tamang cultuur centraal. Opbrengsten die worden gegenereerd met de trektochten (bezoek projecten en verblijf home stays) gaan naar lokale ontwikkelingsprojecten. Hoogtepunten van deze trekking zijn het Tamangdorp Gatlang, de warmwaterbronnnen bij Tatopani en de prachtige uitzichten op het Langtang en Ganesh gebergte bij Nagthali Ghyang. Het hoogste punt van de trektocht is 3.300m. Dit maakt Tamang Heritage ook geschikt als wintertrektocht. Wil je meer weten over de Tamang, heb je weinig tijd of wil proeven van een trektocht door de Himalaya? Dan is Tamang Heritage een uitstekende keuze.

Vanuit Syabrubensi loop je in zo’n 5 tot 6 dagen via een lusvorm vlak langs de Tibetaanse grens. Het is mogelijk om deze route toe te voegen aan de Langtang Valley trekking en, als je tijd hebt, Gosaikunda en Helambu. Je bent dan in totaal ongeveer drie weken onderweg.

De voorzieningen onderweg zijn basic. In bijna iedere tea house of home stay is een gevarieerd menu, (hout)kachel en stromend water, Elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera en Wi-Fi ontbreekt soms.

Plan altijd een aantal extra dagen in je reisschema. Zo kom je niet meteen voor verrassingen te staan wanneer je ziek wordt, een extra uitstapje wilt maken of een aardverschuiving de route onbegaanbaar heeft gemaakt.

Mooiste Langtang trektochten, Tamang Heritage

Ganja La trekking

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk (en gevaarlijk)
 • Aantal dagen: 4 dagen (vanaf Kyanjin Gompa)
 • Maximale hoogte: 5.106m
 • Accommodatie: kamperen
 • Start-/stoppunt: Kyanjin Gompa/Tarkegyang

De Ganja La pass is de route van Gyanjin Gompa naar Tarkeghyang en verbindt daarmee Langtang Valley met Helambu. Het is een gevaarlijke pas die alleen is weggelegd voor ervaren trekkers. Tijdens deze trektocht moet je kamperen omdat er geen tea houses of voorzieningen beschikbaar zijn onderweg. waar het gehele jaar door vaak sneeuw ligt. Een goede gids en uitrusting (stijgijzers, touwen etc.) zijn noodzakelijk. 

De Ganja La pass is alleen begaanbaar in oktober en november en van maart tot mei, en zelfs dan ligt er vaak nog veel sneeuw en kan de pas onbegaanbaar zijn. Wees er dus altijd op voorbereid dat je de oversteek niet kunt maken. Lawines vormen een serieus gevaar van en naar Ganja La. 

Mooiste Langtang trektochten, Ganja La pass

Ganesh Himal trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Aantal dagen: 14 dagen
 • Maximale hoogte: 3.842m
 • Accommodatie: tea house, homestay, kamperen
 • Start-/stoppunt: Kyanjin Gompa/Tripura Sundari

Nog een vrij onbekende trektocht is Ganesh Himal. Dit gebergte is vernoemd naar de hindoegod Ganesh (de olifant) en bevindt zich tussen Manaslu en Langtang. Deze nog niet platgelopen trail biedt je prachtige berggezichten, natuurlijke warmwaterbronnen, imposante watervallen en authentieke dorpjes. Omdat Ganesh Himal nog een vrij onbekend traject is met slechts een handjevol tea houses en homestays, biedt deze trektocht je het echte ‘alleen op de wereld’ gevoel. 

Op dit moment zijn de paden in de Ganesh regio grotendeels leeg en verlaten. De handigste manier om een trektocht in dit gebied aan te vliegen is dan ook met de tent. Er zijn verschillende wandelroutes mogelijk. Je kunt de regio in het westen binnenwandelen via bijvoorbeeld Manaslu en Tusm Valley, maar ook via de standaardroute in het oosten. Je begint je hike dan in Syabrubensi, volgt de Tamang Heritage trekking tot Gatlang en steekt daar de Pansang La over (3.842m). 

Mooiste Langtang trektochten, Ganesh Himal trekking

Mooiste Langtang trekkingen: hoogtepunten

Welke trekking je ook gaat maken, je kunt niet verkeerd kiezen. Elke bergtrekking kent zijn eigen schoonheid en charme. De hoogtepunten van de mooiste Langtang trektochten zijn:

Dagtochten vanuit Kyanjin Gompa

Kyanjin Gompa is het zogenaamde eindpunt van de Langtang Valley, maar in werkelijkheid is dit de plek waar het pas écht begint. (Dag)tochten naar Kyanjin Ri, Tjerko Ri, Lamshisha Kharka en Ganja La High Camp of een korte kampeertrip naar Yala Peak behoren tot de mooiste.

Gosaikunda meren

De heilige meren van Gosaikunda en het omringende gesteente is prachtig. Jaarlijks tijdens volle maan in augustus bezoeken hindoes van overal ter wereld deze plek om zich te wassen in het water.  Vanuit Gosaikunda kan je uitstapjes maken naar diverse meren en uitzichtpunten.

Lokaal leven

Zowel Helambu als Tamang Heritage biedt een goede mix van lokaal leven en uitzicht op de bergen. Tijdens Tamang Heritage deel je mee in het lokale leven wanneer je te gast bent in gemeenschappelijke dorpshuizen en bij mensen thuis 

Makkelijk bereikbaar

De meeste trektochten in de Langtang regio zijn snel en eenvoudig bereikbaar doordat het dichtbij Kathmandu ligt. Helambu (Sundarijal/Shivapura National Park) is al bereikbaar binnen een uur rijden vanaf het centrum van Kathmandu. Langtang Valley, Tamang Heritage, Gosaikunda en Ganesh Himal al binnen een dag.

Alleen op de wereld

Trekking in Langtang regio lijkt misschien niet zo spannend omdat het zich dichtbij de bewoonde wereld (lees: Kathmandu) bevindt, maar niets is minder waar. Wanneer je met je gids vanuit Kyanjin Gompa dieper de vallei intrekt of richting Ganesh Himal wandelt, bestaat de kans dat je dagenlang niemand tegenkomt.

Mooiste trektochten in Nepal, Laurebinayak pass

Langtang trekking informatie

Beste reistijd Langtang

De beste reistijd voor bovengenoemde Langtang trektochten is oktober tot mei. In april staan de rododendrons in bloei, wat de trekking extra mooi maakt. In het regenseizoen van mei tot september is het rustig, maar tijdens het Janai Purnima festival (volle maan in augustus) trekken hindoes van overal ter wereld naar de Gosaikunda meren om zich daar te wassen in het heilige water.

Vergunningen/permits Langtang

Voor alle bovengenoemde trektochten heb je een Langtang National Park permit en een TIMS (Trekkers Information Management System) nodig. Wanneer je door Helambu trekt, komt daar nog een Shivapuri National Park permit bij. Heb je vragen? Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Of wil je graag één van de mooiste Langtang trektochten maken? Ik help je graag verder. Check Bergtrekking op Maat of plan alvast een voorpretgesprek.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.