Kyanjin Ri, het hoogste punt van de Langtang Circuit trekking. Deelnemer Femke schreef er een reisverhaal over tijdens de Spiritual Journey. Zo hield ze haar man en kinderen, die ze voor deze bergtrekking achterliet in Nederland, op de hoogte van haar bergwandelavontuur in Nepal. In dit blog de strubbelingen, blijdschap en dankbaarheid die ze ervaarde tijdens haar klim naar Kyanjin Ri.

De échte klim naar Kyanjin Ri

Kyanjin Ri: hoogste piek van de bergtrekking

Ook goedemorgen! Om 5.00 uur gaat mijn wekker en 5.30 uur zit ik al aan het ontbijt. Na nóg een nacht slecht slapen op 3.800m, krijg ik geen hap door mijn keel. Maar we moeten eten want vandaag lopen we (met z’n viertjes, yoga instructeur Raj en twee dragers) van Kyanjin Gompa op 3.800m naar Kyanjin Ri Low op 4.300m, om vervolgens naar de hoogste piek te klimmen, Kyanjin Ri High op 4.773m.

Dit is niet wandelen, maar pittig klimmen

Holy moly, zoals Freek Vonk zou zeggen. ‘Bergwandelen’ klinkt suf, maar vergis je niet. Als je op die smalle paadjes, losse kiezels of rotsen je voet verkeerd zet, dan rol je wel mooi naar beneden. De hoogte voel ik bij elke stap, Voetje voor voetje ga ik vooruit. Na elke 20 meter moet ik stoppen om op adem te komen. Dit gaat wel even duren. Na één uur en drie kwartier bereik ik de eerste top: Kanyin Ri lower peak (4.300m). Indrukwekkend! Wat een hoogte, wat een uitzicht en wat ben ik trots dat ik hier sta. Even dacht ik mijn ademhaling niet meer onder controle te krijgen, maar het is gelukt. De gebedsvlaggetjes zijn de beloning van deze klim. Wat volgt is een fotoshoot om het moment en uitzicht vast te leggen.

Femke op weg naar boven
Strike a pose Kyanjin Ri Low
Uitzicht van Kyanjin Ri Low op Kyanjin Ri High
Femke Kyanjin Ri Low

Kyanjin Ri Low naar Kyanjin Ri High

Nu de tweede top. Maar 300m hoger maar alsjeblieft wat een steil pad. Hoe dan?! Tuurlijk, mijzelf kennende, we gaan gewoon door ondanks mijn kortademigheid en verzuurde benen. In plaats van steeds stoppen, loop ik nu nóg langzamer. Voetje voor voetje schuifel ik door. Op een gegeven moment zegt mijn partner in crime: ‘Ik weet niet of ik doorga. Ik ben helemaal slap.’ We gaan even zitten, genieten van het uitzicht en eten wat biscuitjes. Dan check ik of ze okay is en ga ik door want ik koel af. Ze vindt het goed. Even later volgt ze zelf ook weer. Bikkel! 

Mentale ondersteuning 

Raj, onze gids en yogadocent, zorgt zo nu en dan voor de mentale ondersteuning. Hij herinnert ons eraan nóg langzamer te lopen. ‘Je moet niet de strijd met een ander aangaan, maar met jezelf’, zegt hij. ‘Niemand anders is op dit moment belangrijk, alleen jij. Kom in het moment en voel elke beweging. Zo krijg je weer een ritme om door te gaan’. Inmiddels staan de andere twee toppers al op de berg. Dat willen wij ook, dus we gaan verder. Mijn ademhaling en hartslag gaan tekeer alsof ik sprintjes trek. Steeds moet ik weer even zitten met m’n hoofd tussen mijn benen. Letterlijk de beperkte zuurstof uithijgen en door.

Femke Kyanjin Ri high
Femke op weg van Kyanjin Ri Low naar Kyanjin Ri High
Gids en porters Kyanjin Ri High

Daar sta je dan, op een piek in de Himalaya

Onze twee toppers juichen en stralen als ik bovenkom, Yes, daar sta je dan op een piek in de Himalaya. Onwerkelijk! Niet gedacht dit punt te bereiken: 4.600m. Potverdikkie! Eerst zitten en bijkomen, dan een hug met de reisgids, die apetrots is, high fives met de porters en genieten van het uitzicht. Fantastisch mooi!!! De foto’s liegen er niet om. Dit is waar ik het voor heb gedaan: de pittige klim, alle voorbereidingen, het geregel. De trip was al een sprookje maar dit is een overwinning. Wat volgt is weer een fotoshoot en vele filmpjes. Deze piek wil je vastleggen en aan het thuisfront laten zien. Een prachtig moment met z’n allen. Opgelucht en voldaan.

Vergis je niet in dalen

Dan weer naar beneden. Vergis je niet. Zonder wandelstokken langs een steil ravijn vergt opnieuw inspanning en concentratie. Twee uur later zijn we terug in het Kyanjin Gompa. Knallende koppijn van alle inspanning. De andere groepsleden zijn trots op ons, maar na alle verhalen zijn zij blij dat ze voor de wandeling aan de voet van de berg hebben gekozen. Na een uurtje bijkomen, ga ik weer in de benen. Even het stof van je afdouchen. Heerlijk!

Even rusten op weg naar Kyanjin Gompa
Femke uitzicht Kyanjin Ri Langtang Circuit trekking Nepal
Femke haar wassen Kyangin Gompa

Cappuccino, een taartje en yoga

Tijdens de klim hebben we onszelf een heerlijk koffie én een taartje beloofd als beloning. In Kyanjin Gompa is een bakkerij die befaamd is om zijn échte cappuccino, gemaakt door een moderne koffiemachine die is ingevlogen door een helikopter. Daarbij bestel ik een red velvet cake. Dat gaat erin! We sluiten deze intense dag af met een rustige yogales in het zonnetje tussen de yakpoep. Lief zijn voor je spieren, alles op je in laten werken en de dankbaarheid voor dit avontuur een plekje geven. 

Slaap lekker allemaal

Nog even m’n blogs bijwerken. Fingers crossed dat ik snel weer Wi-Fi heb om het thuisfront, m’n lieve man en kindjes gerust te stellen. Slaap lekker allemaal! Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen meenemen tijdens mijn wandeling door de Himalaya. Liefs Femke.

Kyanjin Gompa Bakery & Cafe
Kyanjin Gompa Bakery & Cafe, cappucchino en red velvet cake
Kyanjin Gompa Bakery
Yoga Kyanjin Gompa Langtang Valley

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.