Nepal is een prachtig land dat bekend staat om de hoogste bergen ter wereld. Niet verrassend dat je er de meest fantastische trektochten kan maken. De beste trekkingregio’s van West naar Oost: Far West, Rara National Park, Dolpo, Dhaulagiri, Annapurna, Upper Mustang, Manaslu, Langtang, Everest (Khumbu) en Kanchenjunga. In dit blog de mooiste Everest trektochten.

Beste Everest trekkingen in Nepal

De mooiste trektochten in Everest (Khumbu) regio

Mount Everest is met 8.848m de hoogste berg ter wereld en heeft een enorme aantrekkingskracht op veel bergwandelaars en -beklimmers. Hoewel de hoofdroute behoorlijk druk kan zijn, is een trektocht door Everest regio absoluut de moeite waard. Paden zijn begaanbaar, eten gevarieerd en voorzieningen goed. Omdat grote delen van de route zich boven de 5.000m bevinden is de kans op hoogteziekte reëel. Een bergtrekking in dit gebied betekent dus voldoende rustdagen nemen en genieten. Dat laatste is gelukkig niet zo moeilijk. De mooiste trektochten in het Everest regio zijn Everest Base Camp, Gokyo Lakes en Three Passes.

Everest Base Camp trekking dag 9 Gorakshep tot Dzongla, Cho La pass

Everest Base Camp trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: vanaf 12 dagen
 • Maximale hoogte: 5.545m.
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Lukla

De Everest Base Camp trekking is waarschijnlijk de populairste trektocht in Nepal. Dit is niet zonder reden. Je loopt namelijk twee weken lang door een fenomenaal landschap in het hart van de bergen Groene heuvels, boeddhistische kloosters, door stenen ommuurde dorpen met leien daken, witte pieken en gigantische gletsjers en morenen kenmerken de trail, De route begint in Lukla en volgt de Dudh Kosi vallei tot het gezellig Namche. Hier plan je en rustdag. Dan loop je in zeven tot acht dagen via onder andere Tengboche, Dingboche en Lobuche richting Everest Base Camp (5.364m). Base Camp zelf is niet meer dan een stapel stenen en misschien zelfs teleurstellend te noemen, maar het échte hoogtepunt maakt alles goed: Kala Pathar (5.545m). Dit uitzichtpunt trakteert je tijdens zonsopkomst, voordat de wolken binnendrijven, een weergaloos uitzicht op Lotse (8.501m), Nuptse (7.861m), Khumbu gletser en uiteraard Everest himself (8.848m). De Everest Base Camp trekking is magnifiek, een klassieker!

De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een douche en Wi-Fi. De meeste mensen keren via dezelfde route terug, maar je kunt je weg ook vervolgen via de Three Passes richting de Gokyo Lakes.

Welke Everest trektocht je ook kiest, je kan niet verkeerd kiezen. Alles is mooi! Houd er wel rekening mee dat je je op serieuze hoogte bevindt en acclimatiseren een belangrijk onderdeel van je trekking zal zijn.

Trekking in Nepal, mooiste Everest trektochten, Everest Base Camp

Gokyo Lakes trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: 12 tot 14 dagen
 • Maximale hoogte: 5.360m.
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Lukla

Wil je de drukte van Everest Base Camp ontlopen, dan is de Gokyo Lakes wellicht jouw trekking. Deze route leidt je naar een reeks adembenemende turquoise gletsjermeren. Misschien wel de mooiste van Nepal. Omdat de Gokyo meren zich op grote hoogte bevinden is het nemen van voldoende rust belangrijk. De tocht start in Lukla en volgt de eerste dagen de Everest Base Camp trekking. Iets boven Namche, bij Sanasa, slaat het pad de Dudh Kosi vallei over en gaat de route omhoog. In ongeveer zeven tot acht dagen bereik je het Sherpadorp Gokyo, Een dagtocht naar Gokyo Ri (5.360) mag hier niet ontbreken. Het grandioze uitzicht op de in de zon schitterende turquoise gletsjermeren Mount Everest op de achtergrond vergeet je nooit meer. Heb je tijd over? Loop dan ook eens rond de meren of bezoek Scoundrel’s Viewpoint (5.000m)

De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een douche en Wi-Fi. De meeste mensen keren via dezelfde route terug, maar als je tijd hebt en je sterk genoeg voelt, stap dan over op de Three Passes richting via Cho La pass naar Everest Base Camp.

Plan altijd een aantal extra dagen in je reisschema. Zo kom je niet meteen voor verrassingen te staan wanneer je ziek wordt, een extra uitstapje wilt maken of een aardverschuiving de route onbegaanbaar heeft gemaakt.

Trekking in Nepal, mooiste Everest trektochten, Gokyo Lakes trekking

Three Passes trekking

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk tot inspannend
 • Aantal dagen: 17 tot 21 dagen
 • Maximale hoogte: 5.535m (5.545m als je naar het Kala Pathar uitzichtpunt gaat)
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Lukla

Beschik je over een flinke dosis uithoudingsvermogen, houd je van afzien en heb je tijd? Dan is Three Passes by far jouw nummer één keuze voor mooiste trektocht in de Everest regio. Superlatieven schieten te kort bij het beschrijven van deze trail. Je loopt letterlijk langs alle hoogtepunten in de regio. Je steekt niet alleen drie passen over: Kongma La pass (5.540m), Cho La pass (5.420) en Renjo La pass (5.360m), maar je bezoekt ook nog eens de mooiste uitzichtpunten: Everest Base Camp (5.356), Kala Pathar (5.545m) en Gokyo Ri (5.357m). Een gids en drager zijn geen overbodige luxe tijdens deze uitdagende trektocht door de Himalaya, Vergeet ook je stijgijzers niet.

De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel, elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera, een douche en Wi-Fi. Omwille acclimatisatie lopen de meeste mensen de route vanuit Dingboche via de Kongma La pass naar Lobuche en dan via de Cho La pass naar Gokyo Lakes.

Wil je meer weten?

over de Everest Base Camp, Three Passes en Gokyo trekking

Hier vind je alles over de voorbereiding, het uitgebreide reisverslag (inclusief foto’s) en de reisfilm van onze Everest, Three Passes en Gokyo trektocht in Nepal. Wij maakten de trekking begin december.

Trekking in Nepal, mooiste Everest trektochten, Three Passes trekking

Mooiste Everest trekkingen: hoogtepunten

Welke trekking je ook gaat maken, je kunt niet verkeerd kiezen. Elke bergtrekking kent zijn eigen schoonheid en hoogtepunten. De hoogtepunten van de mooiste Everest trektochten zijn:

Mount Everest

Zelfs als je Mount Everest niet kan zien, kan je hem voelen. Dit kracht van dit letterlijke hoogtepunt op aarde voel je al van verre. Dit maakt een trekking naar Moeder Aarde misschien wel eerder een pelgrimstocht dat een gewone trektocht.

Hoge passen

De drie passen (Kongma La pass, Cho La pass en Renjo La pass) verbinden het mooiste van de Everest trektochten met elkaar. Dit zijn de hoogste passen die openstaan voor ‘normale’ mensen en laten je kennismaken met de kou, vermoeidheid, hoogte en uitzichten die normaal gesproken alleen voor bergbeklimmers zijn weggelegd, Dit geeft absoluut een extra dimensie aan je trektocht. 

Uitzichtpunten

Vanaf het moment dat je je ogen opent vanaf Gokyo Ri en Kala Pathar besef je dat het nooit meer mooier zal worden. Het uitzicht van deze twee uitkijkpunten is werkelijk weergaloos en staat voor altijd op je netvlies gebrand.  

Uitdaging

Welke bergtrekking in Everest regio je ook maakt, ze zijn allemaal uitdagend. Je bevindt je voor langere tijd op grote hoogte en vaak ook in extreme kou. Dit vraagt fysiek en mentaal het nodige van je. Een trektocht in Everest regio laat je boven jezelf uitstijgen.

Trekking in Nepal, mooiste Everest trektochten, Everest Base Camp en Gokyo Lakes, Gokyo Ri

Everest trekking informatie

Beste reistijd Everest

De beste reistijd voor bovengenoemde Everest trektochten is oktober tot april. December tot februari is het koud en kunnen passen onbegaanbaar zijn. Toch trekken nog vrij veel mensen in dit seizoen. Oktober en november zijn qua weer het beste, maar dit betekent ook dat je niet de enige bent. Wil je de grootste drukte ontlopen, kies dan voor december of eind februari. Vermijd het regenseizoen van eind mei tot half september. 

Vergunningen/permits Everest

Voor alle bovengenoemde trektochten in Everest regio heb je een Sagarmatha National Park Permit en een TIMS (Trekkers Information Management System) nodig. Heb je vragen? Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Of wil je graag één van de mooiste Everest trektochten maken? Ik help je graag verder. Check Bergtrekking op Maat of plan een voorpretgesprek.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.