In november liepen we de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal. Een waanzinnige tocht met ontelbaar veel hoogtepunten, waaronder Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog: Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 1: Kathmandu tot Phakdeng.

Dag 1: Kathmandu naar Phakdeng

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking

  • Van: Kathmandu (1.400m), via Lukla (2.860m), naar Phakdeng (2.610m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start- en stoptijd: 12:15 tot 15:45 uur
  • Netto looptijd: 2:10 uur
  • Afstand: 8 km
  • Stijgen: 201m
  • Dalen: 413m
  • Overnachten: Kathmandu: Kumari Boutique Hotel**** of andere leuke slaapplekken

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 1, Kathmandu naar Phakdeng, vlucht

Reisverslag Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 1

Kathmandu naar Phakdeng: let’s go!

Onze vlucht staat gepland om 08.00 uur, maar we weten dat hij vertraagd is, dus we vertrekken pas rond 07.00 uur uit het hotel. Een beetje uitslapen dus. Fijn! Na een relaxt ontbijtje stappen we in de taxi richting de luchthaven. We blijken toch aan de late kant, en voordat de incheckbalie sluit moeten we binnen zijn, dus we moeten uiteindelijk nog haasten (en voorkruipen) ook. De bewakers voor de luchthaven zitten niet op meewerken, maar een stel vriendelijke Nepalezen laat ons voor. Pfffiew, op het nippertje. We doorlopen de nodige formaliteiten, met hier en daar wat onlogische checks, maar dat kennen we inmiddels. Voor de 30kg teveel bagage betalen we 5.000 NPR. Geen schrikbarend hoge bedragen gelukkig. 

Je trektocht begint en/of eindigt in Kathmandu en Pokhara. Ontzettend leuke steden waar superveel te doen is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Check hier mijn favoriete dingen om te doen in Pokhara en Kathmandu.

Porters of Nepal

Vlucht Kathmandu naar Lukla: turbulentie

Iedereen is goed te pas wanneer we rond 10.00 uur met de bus richting het vliegtuig rijden. Ook schijnt het zonnetje volop vandaag, dus dat belooft veel goeds. We proberen ons zoveel mogelijk aan de linkerkant van het vliegtuig te installeren, want daar heb je het beste zicht op de bergen wanneer je vliegt. Onderweg is er flink wat turbulentie, maar, ik heb ooit geleerd, zolang de stewardess geen kick geeft, is er niks aan dehand. Zo blijkt, want ongeveer een half uur later landen we veilig op de luchthaven van Lukla. It’s all good!

Ready for take off: Lukla naar Phakdeng

In Lukla ontmoeten we de dragers, duiken we een tea house in voor een kopje thee en installeren we ons voor de hike van vandaag. Waterflessen vullen, zonnebrand op de snoet, de laatste snacks achteruit werken en daar gaan we. Wanneer we Lukla uitlopen treffen we de eerste checkpoints al, dus het is af en aan stoppen. Niet zo erg want het pad waarover we lopen bestaat uit dikke grote stenen en die lopen best wel rot. Het is dus fijn dat we op deze manier even rustig kunnen inkomen. Na een dik uur stoppen we voor lunch (de eerste springroll is een feit! :)) Na ongeveer 2 uur bereiken we Phakdeng, de eindbestemming van vandaag.

Gebedswielen Everest trekking Nepal
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 1, Kathmandu naar Phakdeng, manimuren en gebedsvlaggen

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.