Toeterende tuktuks, tempels op iedere hoek van de straat, heilige koeien, de geuren van kruiden en specerijen en stoffige straatjes. Welkom in Kathmandu. De plek waar veel reizen door Nepal beginnen en waar je zintuigen overuren maken. Buiten de stad, in de Kathmanduvallei, is het een stuk rustiger en bevind je je vrijwel meteen in de natuur. In dit blog de leukste dingen om te zien en doen in Kathmandu en omgeving.  

Ben je op zoek naar een fijne slaapplek in Kathmandu? Een plek van waaruit je in alle rust de stad kunt ontdekken? Check de beste slaapplekken in Kathmandu voor de leukste hotels.

Doen in Kathmandu en de Kathmanduvallei

1.) Kijk je ogen uit op Durbar Square

Durbar Square is hartje centrum van en letterlijk vertaalt het Paleis Plein. Het plein ligt dan ook voor het vroegere paleis, Hanuman Dhoka, van waaruit de koningen het land bestuurden. Op het plein krioelt het van de mensen: straatkinderen, riksjarijders, toeristen, souvenirverkopers, straatkindren en beroepsaddhu’s (Shiva aanhangers die zich voor geld laten fotograferen). Maar ook heilige koeien en duizenden duiven vind je op Durbar Square. Je kijkt je ogen uit. Tijdens de aardbeving in 2015 is het plein zwaar getroffen. Vandaag de dag zijn ze nog steeds druk met de wederopbouw. Entree: 1000 NPR (wordt gebruikt voor de restauratie van tempels en gebouwen). Entree: 1000 NPR.

Doen in Kathmandu, Durbar Square

2.) Beklim de trappen naar Swayambunath 

De iconische witte stupa van Swayambunath, ook wel bekend onder de naam Monkey Temple, is UNESCO site en één van Nepals meest heilige plekken voor boeddhisten. Op de stupa zijn de alziende ogen van Boeddha geschilderd die uitkijken over de hele stad. Vanuit de tempel heb je dan ook een prachtig uitzicht over Kathmandu. Het is de plek waar boeddhisten ronddwalen, gebedsmolens (prayer wheels) draaien en mantra’s zingen. Ook vind je er kleine winkeltjes, handlezers, souvenirverkopers en honderden apen. Kijk voor de laatstgenoemden een beetje uit want ze zijn enorm eigenwijs en gaan er zo met je spullen vandoor. Entree: 200 NPR.

Aan de voet van de heuvel waarop Swayambunath gevestigd is, bevindt zich Amideva Buddha Park. Je vindt hier drie reusachtige in goud vergulde beelden van reïncarnaties van boeddha. Bezoek je Monkey Temple, kijk hier dan ook even.

Doen in Kathmandu, bezoek Swayambunath Monkey Temple

3.) Laat je masseren door Seeing Hands

Seeing Hands is de plek voor een lekkere massage in Nepal. Het is een sociale onderneming die training en werkgelegenheid biedt aan visueel gehandicapten. De massages zijn letterlijk FAN-TAS-TISCH. Doordat de masseurs slechtziend of blind zijn kunnen zij extra goed voelen. Op dit moment zijn er vier vestigingen geopend. Drie in Kathmandu (Thamel, Boudha, Patan) en één in Pokhara. Lekker na een dagje slenteren door de stad of voor en na een bergtrekking is deze massage een absolute aanrader. Ook draag je met jouw massage bij aan een betere toekomst voor deze mensen. Voor meer informatie check de Seeing Hands website. Kosten: variërend per massage.

4.) Maak een vlucht over de Himalaya

Wil je de adembenemende Himalaya vanuit de lucht aanschouwen? Boek dan een één uur durende vlucht over de bergen. Vroeg in de morgen, rond 06.00 a 07.00 uur, vlieg je met een klein vliegtuigje vanuit Kathmandu richting het hooggebergte. Daar zie je de zon opkomen boven onder andere Mount Everest (8.848m), Langtang Lirung (7.234m), Annapurna (8.091m), Manaslu (8.136m), Ganesh (7.429m), Kanchenjunga (8.586m) . Een onvergetelijke ervaring.

Uit ervaring weet ik dat mountainflights vaak zijn volgeboekt. Laatboekers hebben dan ook vaak pech. Het is dus geen gek idee om dit vooraf te boeken. Reserveren doe je hier.✅ Prijzen liggen rond de € 170 to € 190,-.

Doen in Kathmandu, vlucht over de Himalaya, mountain flight

5.) Vang een glimp op van Kumari

Nepal heeft niet alleen honderden goden, godinnen en bodhisattva’s (een persoon die het nirvana zou kunnen bereiken, maar dit nog niet doet om andere lijdende wezens uit compassie te redden) die worden geëerd in de vorm van een beeld, afbeelding, schilderij of symbool, maar ook een levende godin: Kumari. De Kumari Devi is een jong meisje dat in de Kumari Bahal leeft. Deze plek bevindt zich recht naast Durbar Square. Soms verschijnt ze van achter het raam en kan je een glimp van haar opvangen. Het fotograferen van Kumari is verboden.

6.) Loop de kora bij Boudhanath stupa

Boudhanath, de grootste stupa van Azië. Deze plek was vroeger een belangrijk tussenstation op de handelsroute tussen Lhasa en Kathmandu. Tibetaanse handelaren baden hier voor een veilige reis, voordat ze per yak het hooggebergte introkken. Nog steeds ademt Boudhanath spiritualiteit. Elke dag lopen hier duizenden pelgrims en Tibetaanse boeddhisten in rode gewaden de kora. Het ritueel waarbij men rondes loopt om een deze heilige plek. In de straten rondom de stupa wapperende duizenden gebedsvlaggetjes. Ook vind je er tempeltjes, souvenirwinkeltjes en plekken voor diverse workshop, zoals het maken van boterkaarsen. Entree: 400 NPR. 

Wanneer je Boudhanath bezoekt, drink dan een drankje op één van de dakterrassen rondom de stupa. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de stupa en de omliggende wij Boudha.

Boudhanath stupa Kathmandu

7.) Volg een yogales of yoga retraite 

Naast India is Nepal de bakermat van yoga. Voor veel Nepalezen is de beoefening van yoga dan ook een integraal onderdeel van hun levensstijl, de cultuur en het land. Je vindt dan ook diverse yogascholen verspreid door de hele stad. Maak kennis met de Nepalese cultuur door het volgen van een yogales. Wil je iets meer dan één les, dan is een yoga retraite in Kathmandu een aanrader. Ik maakte een korte reisfilm van mijn 5-daage yoga retraite ter inspiratie.

8.) Woon een openlucht crematie bij

Waar Swayambunath de heiligste plek is voor boeddhisten is Pashupatinath dat voor hindoeïsten. Het tempelcomplex is alleen toegankelijk voor hindoeïsten, maar heilige Bagmati rivier, die langs het tempelcomplex stroomt, is voor toeristen. Dagelijks vinden hier rituele lijkverbrandingen plaats (vergelijkbaar met de Ganges in Varanasi, India). Vaak worden mensen al naar de tempel gebracht voordat ze sterven. Eenmaal gestorven, worden ze zo snel mogelijk gecremeerd. De familie wast het lichaam van de overledene langs de oever, waarna zij het in linnen wikkelen. Vervolgens plaatsen ze het lichaam om een soort van houten pallet, dekken het toe en voeren nog een aantal rituelen uit voordat het lichaam wordt aangestoken. Pashupatinath is een plek van contrasten. Families rouwen in het openbaar en een paar meter verder spelen kinderen in de rivier. Erg indrukwekkend. Entree: 1000 NPR.

Doen in Kathmandu, bezoek openlucht crematies Pashupatinath

9.) Leer Nepalees koken

Ben je nieuwsgierig naar de typisch Nepalese gerechten? Tijdens een kookworkshop maak je kennis met de Nepalese keuken en leer de lekkerste traditionele maaltijden zelf bereiden. Denk aan een overheerlijke dal bhat (groentecurry), momo’s (dumplings) en andere gerechten. Voordat je aan de slag gaat, bezoek je een lokale markt waar je de ingrediënten zelf uitzoekt. Daarna ga je samen de maaltijd bereiden en nuttigen. Na zo’n kookcursus kan je deze gerechten ook thuis eenvoudig bereiden. Kosten: variërend van ongeveer 20 tot 40 USD. 

10.) Verdwaal in de straten van Bhaktapur

In Bhaktapur lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Wanneer je door de straatjes van dit prachtige stadje dwaalt, is het alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Vroeger was Bhaktapur samen met Patan en Kathmandu de koningssteden. Je vindt er dan ook een prachtige paleizen, tempels, monumenten en pleinen. Bezoek zeker Durbar Square (UNESCO) met oude architectuur en musea en Potter’s Square, waar je getuige bent van oude ambachten, zoals pottenbakken, weven en houtsnijden. Ondanks de enorme schade die de aardbeving in 2015 heeft aangericht, is Bhaktapur nog steeds erg mooi. 

Je kan Bhaktapur op diverse manieren bereiken. Vanuit Katmandu kan je de bus vanaf Ratna Park nemen (50 NPR, rit duurt ongeveer 1 uur), met de taxi (900 tot 1500 NPR, afhankelijk van je locatie en afdingskills, 20 minuten) of lopend (ongeveer 17km). Wanneer je gaat wandelen is het handig de app Maps.me te gebruiken. Zorg dat je vooraf de kaarten download, zodat je deze offline kan gebruiken. Entree Bhaktapur: 1500 NPR. 

Ga je liever niet alleen, overweeg dan samen met een gids te gaan. Er is een leuke sightseeing tour die zowel Patan als Bhaktapur aandoet. Kosten zijn rond de € 130,- voor een groep van twee personen.

Vergeet in Bhaktapur zeker niet de Juju Dhao te proeven. Deze fantastische lekkere yoghurt is in het hele land bekend en wordt ook wel de King Yoghurt of Bhaktapur genoemd. Eet smakelijk!

Doen in Kathmandu, bezoek Koningsstad Bhaktapur

11.) Verwen jezelf bij de pedicure/manicure

Na al lopen en slenteren door de stad is een bezoekje aan de pedicure en/of manicure soms net even wat je nodig hebt. Voor een prikkie doen ze je handen en/of voeten, inclusief een gezellig nagellakje (als je dat wilt). Daarnaast is een goede voetverzorging belangrijk bij het voorkomen van blaren tijdens het wandelen. Maak je een Groepsreis met trekking of Bergtrekking op Maat? Laat je voeten voor en na die tijd eens verwennen bij de pedicure.

12.) Bezoek koningsstad Patan

Naast koningssteden Kathmandu en Bhaktapur, is ook het bezoeken van Koningsstad Patan de moeite waard. Patan staat ook wel bekend onder de Sanskriet naam Lalitpur, dat stad van de schoonheid betekent of de Newari naam Yala. Persoonlijk vind ik Kathmandu en Bhaktapur indrukwekkender, maar ook Patan is de moeite waard. Patan is letterlijk aan Kathmandu vastgegroeid en ook in deze voormalig Koningstad vind je diverse tempels, kloosters, stupa’s en paleizen, Bezoek ook hier zeker Durbar Square en de gouden tempel. 

Je kan Patan op diverse manieren bereiken. Met een tuktuk, de bus vanaf Ratna Park (15 NPR, 30 minuten), een taxi (350 NPR, 10 minuten) of lopend (ongeveer 7km). Wanneer je gaat wandelen is het handig de app Maps.me te gebruiken. Zorg dat je vooraf de kaarten download, zodat je deze offline kan gebruiken. Entree Patan: 1000 NPR. 

Ga je liever niet alleen, overweeg dan samen met een gids te gaan. Er is een leuke sightseeing tour die zowel Patan als Bhaktapur aandoet. Kosten zijn rond de € 130,- voor een groep van twee personen.

Doen in Kathmandu, bezoek Patan

13.) Ervaar de voordelen van klankschalen

Overal in Nepal kom je ze tegen: klankschalen (singing bowls). Het geluid en de trillingen van deze klankschalen kunnen een helende werking hebben. Tijdens een klankschaalsessie, training, workshops of therapie, maak je kennis klankschalen en alle voordelen die zij kunnen bieden. Klankschalen genezen niet alleen op lichamelijk niveau, maar zorgen ook geestelijk voor meer rust en harmonie. Check de website van Om Singing Bowls and Healing Hub voor meer informatie.

14.) Fiets door de Katmanduvallei

Wanneer je aan Nepal denkt, denk je niet direct aan fietsen. Toch is een mountainbike een prima vervoersmiddel om de Kathmanduvallei te ontdekken. Al fietsend maak je kennis met het hooggebergte dat je aan de horizon ziet ontspringen. Ook is dit een mooie manier om het lokale leven in kleine dorpjes van dichtbij mee te maken.

Mountainbiken in de Kathmanduvallei

15.) Ervaar rust en luxe in Baber Mahal

Wil je de hectiek van het stadsleven even ontvluchten, breng dan een bezoek aan Baber Mahal. Dit luxe hotel in Kathmandu is ingericht in verschillende Nepaleze stijlen, waaronder Newar, Rana, Mustang. Ook is het complex voorzien van sauna, fitnessruime en infinity pool. Baber Mahal is één van de beste plekken om te overnachten in Kathmandu.

16.) Bezoek de oudste tempel van Nepal: Changu Narayan

Changu Narayan is gebouwd in 464 en de oudste tempel van Nepal. Deze hindoeïstische tempel ligt op een heuveltop in de vallei nabij Bhaktapur, zo’n 12 kilometer van Kathmandu. Changu Narayan is ook wel bekend onder de naam Changu of Dolagiri. Sinds 1979 staat de tempel op de UNESCO werelderfgoedlijst. De tempel is voorzien van prachtige beelden en houtsnijwerk. Helaas is ook dit bouwwerk enorm beschadigd tijdens de aardbeving in 2015. Op sommige 10 NPR bankbiljetten kom je Garud Narayan tegen dat te vinden is bij Changu Narayan tempel. Om Changu te bezoeken kan je de bus nemen vanaf Ratna Park. Entree: 350 NPR. 

Wanneer je Changu Narayan bezoekt, ga dan eens op zoek naar Garud Narayan. Dit beeld vind je terug op de 10 Nepalese rupee bankbiljetten uit 2017 (met picknummer p-77).

Changu Narayan, oudste tempel van Nepalgu Narayan, oudste tempel van Nepal

17.) Verken de Kathmanduvallei te voet

In de Kathmanduvallei vind je verschillende bergstations. Deze op heuvels gelegen dorpjes laten je alvast kennismaken met het hooggebergte. Nagarkot is de bekendste, maar ook vanuit Dhulikel, Kakani, Chandragiri en andere dorpjes kan je de Himalaya al goed zien. Wist je dat deze plekken ook fantastisch te voet te ontdekken zijn? Al wandelend kan je ook andere interessante plekken inplannen zoals Panouti, Balthali en Namobuddha, waar je het grootste boeddhistische klooster vindt.

19.) Ontspan in de Garden of Dreams

De Garden of Dreams is een oase van rust in het hectische Kathmandu. Deze neoklassieke tuin ligt midden in de stad. Wanneer je dit groene park binnenloopt, ben je direct in een andere wereld. Kleurrijke bloemen, geplaveide paadjes, mooie paviljoens, begroeiing en een vijver. Garden of Dreams is een relaxte plek waar je even helemaal tot rust komt. Kleedje mee, verse bananenbrood van de bakker en een boekje en je hebt gegarandeerd een topdag. Entree: 400 NPR.

20.) Doe een Vipassana

Nepal is bij uitstek het land om spiritualiteit te beleven. Wil je meer dan een yogales of een yoga retraite, denk dan eens aan een Vipassana. Dit is een stiltemeditatie van bijvoorbeeld 10 of 30 dagen. Voor mij was deze ervaring werkelijk fantastisch. Een eye-opener. Ik deed er één in de Kathmanduvallei en schreef er een blog over: Vipassana in Nepal: beste 10-daagse investering in je leven. Kosten: geen. Alles draait op basis van vrijwilligers en je kunt zelf na die tijd ook als vrijwilliger aan de slag.

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in Nepal? Bekijk hier het overzicht van de leukste dingen om te doen in Pokhara en de leukste dingen om te doen in Chitwan (Sauraha). 

Vipassana Dhamma Shringa

Doen in Kathmandu en de Kathmanduvallei

Ik hoop dat je zo een goed overzicht hebt gekregen van de mogelijkheden in en rond de Nepalese hoofdstad. Ben je al eens in Kathmandu of de vallei geweest, dan ben ik benieuwd naar jouw beste ervaring. Laat het weten in de reacties.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.