Na drie mooie bergtrekkingen in de Himalaya (Annapurna, Everest, Manaslu) zoek ik de stilte op. Van 14 tot 25 januari volg ik een 10-daagse Vipassana in Nepal. Een mooi moment om tot mezelf te komen. Dingen leren zien zoals ze écht zijn. Tien dagen mediteren, niet spreken, een sober dieet en geen afleiding van pen, papier, telefoon, boek, muziek of spiegel. Volledig aangewezen op mijn eigen zintuigen. Ik heb er zin in. Maar ben bovenal benieuwd wat het met me doet.

Manaslu en Tsum Valley uitzicht MBC

10-daagse Vipassana in Nepal

Wat is Vipassana?

Vipassana is een vorm van inzichtsmeditatie die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddharta Gautama Boedhha als hulpmiddel tegen universele problemen. Het heeft betrekking op het inzicht in de natuur van het bestaan. Letterlijk betekent Vipassana: ‘Vi’, intens of krachtig en ‘passana’, zien of helder inzicht. Oftewel, dingen zien zoals ze echt zijn. Vipassanameditatie is een proces van zelfobservatie met als doel de geest te zuiveren van negativiteit. Je leert omgaan met woede, haat, verlangen, hebzucht, angst etc. Afname van invloed hiervan doet positieve eigenschappen zoals wijsheid, liefde, mededogen, vreugde etc. ontwikkelen en toenemen.

Vipassana in Nepal

Ik doe een 10-daagse Vipassana meditatie bij Dhamma Shringa. Een optrekje in de uitlopers van de Himalaya, tien kilometer ten noorden van Kathmandu met uitzicht op de Kathmandu Vallei. Tijdens de meditatie ben ik tien dagen offline. Ook is er tijdens de Vipassana geen ruimte om mijn dagactiviteiten bij te houden. Daarom reflecteer ik naderhand op mijn ervaringen. Ik zal beschrijven hoe het was en wat ik onderweg tegenkwam.

Verwachtingen

Verwachtingen heb ik niet. Ik heb werkelijk geen idee hoe ik op een 10-daagse Vipassana meditatie reageer. Hoop daarentegen heb ik wel. Ik hoop mezelf tegen te komen en op ruimte voor innerlijke groei: meer positiviteit, minder negativiteit. Frustratie in welke vorm dan ook, is welkom. 

Manaslu en Tsum Valley dag 6 Chumling tot Lamagaun, boeddhistische stupa

Wil je meer weten over Vipassana of Nepal? Wellicht vind je dit blog ook interessant:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.