Hatha betekent zon en maan (‘ha’ = zon, ‘tha’ = maan) en verwijst naar evenwicht tussen tegengestelden. Zon staat hierbij voor yang (het mannelijke/vurige) en maan voor yin (het vrouwelijke/kalme). Binnen hatha yoga verenig je deze. Je creëert verbinding tussen lichaam en geest. gevoel en verstand, het mannelijke en vrouwelijke, materie en spiritualiteit etc. Verbinding met eigenlijk alles. Dit doe je door yogahoudingen te combineren met ademhalingsoefeningen. Zo kom creëer je bewustzijn, rust en éénheid en kom je dichterbij je Zelf.  

Wat is hatha yoga?

Zon en maan

Een andere vertaling van hatha yoga is ‘krachtig’. Dit verwijst niet per definitie naar het fysieke aspect (er zijn tegenwoordig veel actievere en fysiek meer uitdagende yogastijlen), maar naar de kracht, energie en discipline die ervoor nodig is om vooruitgang te boeken. Hatha yoga richt zich met name op het vrijmaken van transformatieve energie. Wanneer je deze energie kan controleren en balanceren kan je jezelf steeds beter richting je dromen en doelen bewegen. Zowel het actieve aspect van ‘zon’ als kalme aspect van ‘maan’ is hierbij nodig. Hatha yoga symboliseert dat.

(Zelf)transformatie

Je kan hatha yoga beschrijven als een proces van (zelf)transformatie. Het brengt lichaam, geest en energie in balans om zo lijden te verminderen en geluk te vergroten. Prana, levensenenergie, is hierbij belangrijk. Hatha richt zich niet op het controleren van de geest, maar op het controleren van de adem. Onze adem draagt prana, levensenergie, en staat in verbinding met onze geest. Een kalme adem, is een kalme geest.

“Yogas Chitta Vritti Nirodha | Yoga kalmeert de fluctuaties van de geest”

Yoga trekking Nepal, mediteren Gosaikunda meren Nepal, Langtang trekking

Hatha yoga in de praktijk

Waarbij yin yoga zich voornamelijk richt op het opheffen van blokkades, richt hatha yoga zich op het fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspect van ons bestaan. De staande, zittende en liggende Asana, houdingen, zijn soms transformatief van aard, om in een andere houding te komen, maar houdt je soms ook langere tijd aan. Hatha yoga is een combinatie van onder andere asana (houdingen), pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie.

Waarom is hatha yoga onmisbaar tijdens (de voorbereiding van) je trektocht?

Tijdens een bergtrekking sta je de hele dag op je voeten, klim en klauter je over stenen en rotsen, en bevind je je op grote hoogte. Dit vraagt veel van je. Zowel fysiek als mentaal. Hatha yoga draagt niet alleen bij aan een krachtig, evenwichtig en flexibel lichaam, maar ook een optimale ademhaling en stabiele geest. Dit is niet alleen onmisbaar in de voorbereiding op, maar ook tijdens je trektocht. Het houdt lichaam en geest gezond en helpt blessures voorkomen. Daarnaast ben je minder geneigd om je door gedachten, gevoelens en emoties te laten leiden, waardoor je beter kunt omgaan met uitdagingen en focus kunt focussen op je dromen en doelen.

Functionele yoga

Ieder lichaam is anders dus ook iedere yogahouding. Wat voor de één werkt, kan voor een ander onmogelijk zijn. Ik geef yoga volgens het functionele principe. Dat wil zeggen, vergeet het mooie plaatje en alles wat je wel of niet gelooft. Het gaat om wat jij voelt en wat de houding voor
jou op dat moment doet. Hatha yoga is onderdeel van zowel het Happy Hiker voorbereidingsprogramma als de groepsreizen met trekking.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 1, yoga Jagat

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.