Yin yoga bevordert je gezondheid en geeft ruimte in je lijf, hoofd en hart. Het is een rustige yogavorm waarbij je houdingen, zittend of liggend, langere tijd (vaak 3 tot 5 minuten) aanneemt.
De focus ligt niet op spieropbouw maar op het versoepelen van bindweefsel (en versterken van
gewrichten). Zo ontstaat meer flexibiliteit in lichaam. Door je aandacht tijdens een houding te
focussen op je ademhaling en lichamelijke sensaties komt je geest tot rust. Je leert voelen vanuit
je hart en contact te maken met je Zelf.

Wat is yin yoga?

Chi en meridianen

Waar hatha yoga zich richt op de fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten van ons bestaan richt yin yoga zich vooral op het opheffen van blokkades. In je bindweefsel loopt een netwerk van energiebanen. Deze energiebanen worden in de Chinese geneeskunde meridianen genoemd en hier stroomt je chi (levensenergie) doorheen. Yin yoga heeft effect op deze meridianen en stimuleert de circulatie van chi in je lichaam. Een goede chi flow verbetert de werking van je organen, vermindert emotionele en fysieke blokkades en helpt afvalstoffen afvoeren.

Water in een rivier

Je kunt je lichaam en chi vergelijken met een stromende rivier. Je lichaam is de rivier en je chi is
het water dat daar doorheen stroomt. Zolang de rivier vrij is van obstakels kan het water vrij
stromen. Maar wanneer er bijvoorbeeld stenen, zand of takken in de rivier liggen, ontstaan
blokkades. Het water, de chi, kan niet meer vrij stromen. Dit kan de basis vormen van
emotionele of fysieke klachten.

“Yin yoga does not ask you to be more then you are. But it does ask you to be all that you are.”

Yin yoga in de praktijk

Wanneer je een houding langere tijd aanhoudt, stagneert je chi. Eenmaal uit de houding ontstaat
ruimte en kan je chi weer vrij stromen. Die krachtige stroom kan blokkades voorkomen,
verkleinen of zelfs helemaal opheffen. Terug naar de vergelijking van hierboven. Tijdens een yin yoga pose bouw je als het ware een dam in de rivier zodat het water stagneert. Wanneer je de dam weer openzet, door uit je houding te komen, duwt de krachtige waterstroom de blokkade weg.

Waarom is yin yoga onmisbaar tijdens je trektocht?

Tijdens een bergtrekking ben je de hele dag in beweging. Ook vraagt wandelen op hoogte fysiek en mentaal veel van je. Juist daarom is yin een essentiele aanvulling. Niet alleen in de voorbereiding op, maar ook tijdens je trektocht. Het houdt je lichaam gezond en flexibel en helpt blessures voorkomen. Daarnaast leer je bewust voelen, waardoor je minder geneigd bent om vanuit impuls te reageren. Hierdoor leer je beter met uitdagingen omgaan.

Functionele yoga

Ieder lichaam is anders dus ook iedere yogahouding. Wat voor de één werkt, kan voor een ander onmogelijk zijn. Ik geef yoga volgens het functionele principe. Dat wil zeggen, vergeet het mooie plaatje en alles wat je wel of niet gelooft. Het gaat om wat jij voelt en wat de houding voor
jou op dat moment doet. Yin yoga is naast hatha yoga onderdeel van zowel het Happy Hiker voorbereidingsprogramma als de groepsreizen met trekking.

Annapurna Circuit en Tilicho Lake trekking dag 1, yoga Jagat

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.