Chitwan National Park ligt ligt in het zuiden van Nepal. Het dorp waar je verblijft is Sauraha, maar in de volksmond wordt vaak gesproken over Chitwan (inderdaad, vanwege het park). Chitwan is een heerlijk plek waar niemand haast lijkt te hebben. Rust, ruimte en natuur staan dan ook centraal in dit gebied. Van wandelen tot een jungle safari en van vogels spotten tot fietsen, in Chitwan kan je alle kanten op. In dit blog de leukste dingen om te doen in Chitwan.

Doen in Chitwan en omgeving

1.) Jungle Walk in Chitwan National Park

Een jungle walk in Chitwan National Park is leuk en relaxt. Te voet trek je het park in op zoek naar wild life. Hoewel je er niet direct op moet rekenen een tijger te zien, is de kans aanwezig dat je herten, neushoorns of bijzondere vogels tegenkomt. Soms zichtbaar vanuit een hut, soms tijdens het wandelen. Door de vele open vlaktes is de jungle op sommige plekken niet helemaal zoals je je een jungle zou voorstellen, wel vergroot dit de kans op het zien van wild. Jaarlijks in februari snoeit de lokale bevolking het gras waardoor dieren nog beter zichtbaar zijn.

Een Jungle Walk door Chitwan National Park duurt ongeveer drie uur. Vertrek bij voorkeur vroeg in de morgen, zodat het nog niet zo warm is en de dieren nog actief zijn. Entree voor Chitwan National Park is 2.000 NRS, je toegangspas is één dag geldig.

Leukste dingen om te doen in Chitwan, jungle walk
Leukste dingen om te doen in Chitwan, Jungle Walk rivier

2.) Kanoën in Chitwan National Park

Een andere leuke activiteit in Chitwan National Park is een kanotocht. Denk hierbij niet direct aan een flashy bling bling kano, maar meer aan het type uitgeholde boomstam. Langzaam zak je af over de Rapti rivier op zoek naar bijzondere dieren, vogels en planten. De kans is groot dat je een krokodil, neushoorn of ijsvogel tegenkomt. Alles gaat, zoals in heel Chitwan, op een relaxt en ontspannen tempo. Het is dan ook totaal niet moeilijk om tot rust te komen in dit fijne plekje. 

Je kunt de Jungle Walk en het kanotochtje goed combineren. Begin de dag op tijd en zak met de kano af langs de rivier. Wandel vervolgens door de jungle terug naar het beginpunt. Uiteraard onder leiding van een ervaren gids.

Leukste dingen om te doen in Chitwan, vogels spotten
Leukste dingen om te doen in Chitwan, kanoën

3.) Jeep safari in Chitwan National Park

Een andere leuke manier om Chitwan National Park te ontdekken is per jeep. Tijdens een Jeep Safari ben je een halve of hele dag onderweg op zoek naar wild. Hoe langer je weg bent, hoe dieper je de jungle in gaat. Vaak vergroot dit de kans op het spotten van wild, maar het blijft natuur dus ‘alles is mogelijk, maar niets is gegarandeerd’. 😉 Persoonlijk vind ik de Jeep Safari erg leuk omdat je gewoon heerlijk kan zitten en lekker van je af kunt kijken. Na Groepsreis met trekking of Bergtrekking op Maat vinden je voetjes dat heel wel fijn. Kosten voor een jeepsafari van ongeveer twee uur liggen rond de 2.500 NRS.

Leukste dingen om te doen in Chitwan, jeep safari

4.) Bezoek Elephant Breeding Center

Op ongeveer een uur lopen van Sauhara bevindt zich het Elephant Breeding Centre. In 1985 werd dit centrum opgericht om bedreigde olifanten in de regio te beschermen. Je kunt er zien hoe ze maaltijden voor olifanten bereiden en hoe ze gevoerd worden. Ook lopen er vaak baby olifantjes rond en is er klein museum. Een bezoek aan Elephant Breeding Centre is niet écht een hoogtepunt, maar zeker leuk als je tijd over hebt. Het centrum is geopend van 06.00 tot 18.00 uur, maar vaak maken ze rond 17.00 uur al aanstalten om te sluiten. Entree 100 NRS.

5.) Ontmoet grote (wilde) dieren

Je hoeft niet altijd ver weg om grote/wilde dieren te spotten in Chitwan. Iedere morgen wast de lokale bevolking olifanten in de Rapti River, de grens tussen het dorp Sauraha en Chitwan National Park. Ook lopen er regelmatig olifanten over straat of komt een nieuwsgierige neushoorn de omgeving verkennen. Je hoeft dus niet ver weg voor een beetje avontuur. Blijf wel altijd alert en op gepaste afstand. Het blijven (wilde) dieren. 

Leukste dingen om te doen in Chitwan, olifanten op straat
Neushoorn in Chitwan

6.) Bezoek de Tharu

De oorspronkelijke bewoners van de Terai, het zuidelijke deel van Nepal, zijn de Tharu. Ze leven een zeer bescheiden bestaan in hun kenmerkende lemen huizen die zich voornamelijk aan de rand van de jungle bevinden. Met hun eigen geiten, kippen, duiven en koeien zijn zij grotendeels zelfvoorzienend. Er zijn verschillende Tharu-dorpen in de omgeving die je kan bezoeken. Lopend, op de fiets of per ossenkar.  

7.) Bezoek Tharu cultuurshow

Iedere avond is er in het Tharu cultuurshow. Deze ‘Dance & Dinner’ show is er om de cultuur en traditie van de Tharu te introduceren en het bewustzijn erover te vergroten. Bijna iedereen die Chitwan bezoekt, heeft deze show wel een keer bijgewoond. Hoogtepunten van de avond zijn Danda Nach (stokdans), Ago Nach (vuurdans) en Mayur Nach (pauwdans). De show is dagelijks van 18.00 tot 20.00 en duurt zo’n 45 minuten.

Leukse dingen om te doen in Chitwan, Tharu jongen
Leukste dingen om te doen in Chitwan, Tharu huis

8.) Huur een fiets

Eén van de leukste manieren om Chitwan en omgeving te ontdekken, is per fiets. In het centrum huur je eenvoudig een fiets. Verwacht geen city bike met versnellingen, maar meer iets van het kaliber stalen ros. Maar het maakt allemaal niets uit want het tempo in Chitwan ligt laag. Trap een heerlijk rustig rondje weg in de omgeving, bezoek één van de omliggende Tharu-dorpjes of trap je weg richting de 20.000 Lakes. Ohja, als je spatbord er onderweg afvalt, kan er zomaar een local vrijwillig z’n schoenveter doneren en hem weer vastbinden. Zo lief (zie foto).🧡 Typisch Nepali! 

9.) Bezoek 20.000 Lakes

De 20.000 meren, oftewel 20.000 Lakes, is een prachtig natuurgebied in het Community Park net buiten Chitwan National Park. Omdat dit gebied net buiten het park ligt, hoef je geen extra entree te betalen. Daarnaast is de kans groot dat je hier grotendeels dezelfde dieren tegenkomt als in Chitwan National Park. Persoonlijk vind ik de 20.000 Lakes een heel mooi gebied. Het is er heerlijk rustig en relaxt. Over het algemeen kom je er weinig mensen tegen en de natuur is er prachtig. Veel groen, veel water.

Leukste dingen om te doen in Chitwan, fiets huren
Leukste dingen om te doen in Chitwan, fietsen huren
Leukse dingen om te doen in Chitwan, Tharu jongen

10.) Ritje met een Ossenkar

Een andere manier Chitwan en omgeving te verkennen is per ossenkar. De bestuurder laat je veel van de omgeving zien en rijdt je, afhankelijk van je wensen, via verschillende routes rond. Vanuit een overdekte kar (fijn tegen de zon/warmte) aanschouw je het lokale leven en bezoek je dorpjes in de buurt. Je ziet hoe men akkers bewerkt, rijst oogst of druk in de weer is op het land. Een hele relaxte manier om Sauraha te ontdekken.

11.) Relaxen aan Rapti River

Aan de oever van de Rapti River in het dorp Sauraha zijn diverse leuke tentjes te vinden waar je heerlijk kunt vertoeven. Zeker aan het einde van de dag is het fijn om hier tijd door te brengen. Met je beentjes in de lucht genieten van een goed boek, een lekker koud biertje of een mooie zonsondergang. Na een dag op ontdekkingstocht te zijn geweest in Chitwan National Park, is dat alles wat je nodig hebt.

Wil je nog meer van het prachtige Nepal zien en ben je benieuwd wat er allemaal te doen is? Bekijk hier het overzicht van de leukste activiteiten in Kathmandu en Pokhara

Leukste dingen om te doen in Chitwan, ossenkar tocht

Doen in Chitwan en omgeving

Ik hoop dat je zo een goed overzicht hebt gekregen van de mogelijkheden in en rond Chitwan (Sauraha) en Chitwan National Park. Ben je in Chitwan geweest, dan ben ik benieuwd welke activiteit je als leukste hebt ervaren. Laat het weten in de reacties.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.