In november liepen we de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal. Een waanzinnige tocht met ontelbaar veel hoogtepunten, waaronder Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). Hoeveel uur per dag wandel je? Waar slaap je? Wel of geen gids/drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen neem je mee? In dit blog: voorbereiding Everest Base Camp via Gokyo Lakes.

Over Everest Base Camp via Gokyo Lakes

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking loop je naar het basiskamp van Mount Everest, de plek waar échte die hards een weg naar de top beginnen, en de Gokyomeren. Everest wordt ook wel Sagarmatha (Nepalees) of Chomolungma (Tibetaans) genoemd en is met 8.488m de hoogste berg ter wereld. De Everest regio is één van de populairste trekkingbestemmingen van Nepal en staat bekend om de fantastische uitzichten en vriendelijke bewoners, de Sherpa’s. Onderweg sta je oog in oog met adembenemende natuurverschijnselen, steek je de uitdagende Cho La Pass (5.350m) over en wandel je over gletsjers. Een trektocht die je altijd zal bijblijven. 

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, Lobuche naar Gorakshep, Everest Base Camp (5.364)

Everest Base Camp via Gokyo Lakes

De Everest Base Camp via Gokyo Lakes trektocht brengt je naar de mooiste plekjes in de Khumbu regio, zoals Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). De reisroute is als volgt:

 • Dag 1. Vlucht Kathmandu naar Lukla, hike naar Phakdeng
 • Dag 2. Phakdeng naar Namche Bazaar (3.440m)
 • Dag 3. Acclimatisatiedag Namche Bazaar (3.440m)
 • Dag 4. Namche Bazaar naar Tengboche (3.860m)
 • Dag 5. Tengboche naar Dingboche (4.240m)
 • Dag 6. Acclimatiesatiedag Dingboche (4.240m)
 • Dag 7. Dingboche naar Lobuche (4.730m)
 • Dag 8. Lobuche, via Everest Base Camp (5.364m) naar Gorakshep (5.160m) 
 • Dag 9. Gorakshep naar Dzongla (4.830m)
 • Dag 10. Dzongla, via Cho La Pass (5.350m), naar Dragnak (4.700m)
 • Dag 11. Dragnak naar Gokyo (4.750m), bezoek Gokyo Ri (5.350m)
 • Dag 12. Gokyo naar Dole (4.038m)
 • Dag 13. Dole naar Namche Bazaar (3.440m)
 • Dag 14. Namche naar Lukla (2.800m)
 • Dag 15. Vlucht Lukla naar Kathmandu (1.400m)

Everest Base Camp via Gokyo Lakes: tea house trekking

De Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking staat synoniem voor tea houses. Dit zijn eenvoudige onderkomens waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douche en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je vaak extra). Verwacht geen luxe. Kamers zijn vaak houten hokjes door dunne schotten van elkaar gescheiden. Het bed is veelal ook een houten plaat, douche en toilet gedeeld en het is er koud. Dekens zijn aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden. Vergeet ze niet tijdens de voorbereiding Evererst Base Camp via Gokyo Lakes trekking.

Bed tea house kamer Nepal

Kosten Everest Base Camp via Gokyo Lakes bergtrekking

De kosten voor de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trektocht organiseert. Er zijn er twee opties:

1.) Zelfstandig met gids (en drager)
2.) Met een groep 

Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, volg dan Happy Hiker. Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige groepsreizen met trekking op verschillende niveau’s (BeginnerNext Level en Ultimate). Lees hier het verschil tussen de trektochten.

Wil je weten of de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

Everest Base Camp via Gokyo Lakes dag 6, acclimatiesatiedag Dingboche, maanopkomst

Wel of geen gids of drager?

Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van een gids voor een trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moeten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

Beste reistijd EBC via Gokyo Lakes trekking

Het beste seizoen om een trekking naar Mount Everest Base Camp via Gokyo Lakes te maken zijn de maanden april/mei en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De maanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. December tot maart behoort ook tot de opties. Het is in deze periode iets kouder en rustiger. 

Ben je benieuwd welke trektochten je nog meer kunt lopen in het Everest berggebied? Dit zijn de mooiste trekkingen in de Everest regio. De mooiste Annapurna, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Mustang trekkingen vind je hier.

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla naar Dragnak, uitzicht Cho La Pass

Voorbereiding Everest Base Camp via Gokyo Lakes: eten & drinken

Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, momo’s etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan Snickers, het opladen van je telefoon of een rolletje toiletpapier. Dit kost boven op de berg vier keer zoveel.

Eten, drinken en hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens Everest Base Camp trekking veel water (4 tot 5  liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart kosten én je draagt bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 14, Namche Bazaar naar Lukla, loempia, springroll

Meeneemlijst EBC via Gokyo trektocht

Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.

Reisfilm Everest Base Camp via Gokyo Lakes 

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking is een tantastische mix tussen natuur, (Sherpa)cultuur en spiritualiteit. Ben je nieuwsgierig hoe het is om deze trektocht te lopen? Deze korte film geeft je een mooie sfeerimpressie van deze prachtige trekking: 14 dagen in 4 minuten. Enjoy!

Tips voorbereiding Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking

Wil je de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking lopen? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

 • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner, Qatar Airways of KLM.
 • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen.
 • Vraag je visum op tijd aan.
 • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
 • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie (tot 5.600+m) dekt.
 • Wil je Everest zien? Zorg op de heenweg voor een plekje aan de linkerzijde van het vliegtuig en terugweg aan de rechterkant.
 • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt.
 • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee.
Gokyo Village en turquoise Gokyo meer

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.