In november liepen we de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal. Een waanzinnige tocht met ontelbaar veel hoogtepunten, waaronder Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog: Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 13: Dole naar Namche Bazaar.

Dag 13: Dole naar Namche Bazaar

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking

  • Van: Dole (4.038m) naar Namche Bazaar (3.440m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en stoptijd: 08:15 tot 14:15 uur
  • Netto looptijd: 3:45 uur
  • Afstand: 12,5 km
  • Stijgen: 537m
  • Dalen: 1.135m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 13, Dole naar Namche Bazaar, groepsfoto
Ama Dablam Everest regio

Reisverslag Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 13

Dole naar Namche Bazaar

De geplande vertrektijd van 08.00 uur, gaan we deze morgen niet halen. Nu we ‘op de terugweg’ zijn, laten we de teugels een klein beetje vieren. 😉 De échte highlights hebben we natuurlijk al gehad, dus dat is helemaal oké. Het is nu een kwestie van langzaam en veilig terugkeren. Vandaag passeren we de boomgrens. Rond de 4.200m zijn de rodondendrons weer zichtbaar en rond de 4.000m verschijnen ook de eerste dennenbomen en groene struiken. Supermooi, om getuige te mogen zijn van deze verandering.

Leven in de brouwerij

Hoe verder we afzakken richting Namche Bazaar, hoe meer de omgeving verandert: meer manimuren, meer diversiteit qua vegetatie, meer mensen en dorpjes, maar ook aangenamere temperaturen. Vlak voor de finish rest ons nog een laatste klim. Voor Namche Bazaar zigzagt een steil zandpad omhoog. Terwijl we omhoog zwoegen, komt er zo nu en dan een kudde yaks voorbij stuiven waarvoor we even de bosjes in moeten duiken. Daarna is het stofhappen. Genieten van deze kilometers doen we zeker, want we weten dat het de laatse zijn. 

Cappuccino in Namche

In Namche neem ik een heerlijk warme douche. Zo fijn! Ook trek ik schone kleren aan (de eerste keer in twee weken ;)) en strijk neer in de plaatselijke bakkerij voor een heerlijke cappuchino. Optimaal genieten! We zijn allemaal moe. Het was fantastisch, maar we zijn ook blij dat we er bijna zijn. Morgen een laatste dagje downhill, maar we hebben het gevoel dat we er al zijn. Vandaag was wederom fantastisch!

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 13, Dole naar Namche Bazaar, boomgrens
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 13, Dole naar Namche Bazaar, Phortse

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.