In november liepen we de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal. Een waanzinnige tocht met ontelbaar veel hoogtepunten, waaronder Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog: Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8: Lobuche naar Gorakshep

Dag 8: Lobuche naar Gorakshep

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking

  • Van: Lobuche (4.940m), via Everest Base Camp (5.364m) naar Gorakshep (5.164m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start- en stoptijd: 07:00 tot 14:30 uur
  • Netto looptijd: 3:45 uur
  • Afstand: 11,5 km
  • Stijgen: 578m
  • Dalen: 327m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, koude ochtend Lobuche
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, Lobuche naar Gorakshep, eerste zonnestralen
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, Lobuche naar Gorakshep, rotsblokken

Reisverslag Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8 

Lobuche naar Gorakshep, via Everest Base Camp

Vandaag is een lange dag, dus we staan iets eerder op dan gebruikelijk. De wekker gaat om 06.30 uur. Na het standaard havermoutpapje, die naar knoflook smaakte vanmorgen haha, staan we om 07.00 uur staan we dik ingepakt buiten het tea house. Als het goed is, staan we vanmiddag op Everest Base Camp, maar daar moeten we nog wel de nodige kilometers voor wandelen. Here we go… again! 😉

Langzaam omhoog

We volgen een mooi pad dat langzaam stijgt. Omdat het zo geleidelijk gaat, is het goed te doen. Wat het uitdagend maakt is het vinden van het juiste plekje voor je voeten vanwege het grove gesteente waar we overheen lopen. Eenmaal in de zon is alles een stuk aangenamer en smelten de frustraties als sneeuw voor de zon. 😉 Ergens halverwege blikken we al even terug op het stuk dat we zojuist liepen. Bizar hoe snel het eigenlijk toch altijd weer gaat. Dat geeft goede moed!

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, Gorakshep
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, Lobuche, via EBC, naar Gorakshep
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, Lobuche naar Gorakshep, Khumbu gletsjer

Hoogteziekte

Hoewel het bij de meesten vrij goed gaat, zijn er twee dames die behoorlijk last van de hoogte beginnen te krijgen. ‘s Nachts weinig tot niet slapen draagt ook niet bij aan je gemoedstoestand, dus we doen het extra rustig aan. In Gorakshep eten we een knoflooksoepje (tegen hoogteziekte), daarna wandelen we verder naar EBC. Jeanette besluit om in Gorakshep te blijven. Ze ziet het niet zitten. Marianne gaat het proberen, maar keert halverwege terug omdat het teveel wordt. De rest staat na 45 minuten op Everest Base Camp.

Gorakshep geen pretje

Het leven in Gorakshep is verre van comfortabel en absoluut geen pretje. Alles is koud, rauw en goor. Water is praktisch niet verkrijgbaar, alleen fleswater of ijs. Doordat het zo intens koud is, is alles ijzig, rauw en vies. Bevroren toiletten, tochtende tea houses, ijskoude kamers… het leven is hier geen pretje. Zeker niet als je ziek bent. Als de kachel aan is, is het te doen. Ook nemen we een kruik mee naar bed. Blij dat we morgen weer vertrekken.

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 8, Lobuche naar Gorakshep, Paula en Suzy
Everest Base Camp (5.364m)
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking Nepal, Khumbu glacier

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.