In november liepen we de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal. Een waanzinnige tocht met ontelbaar veel hoogtepunten, waaronder Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog: Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10: Dzongla naar Dragnak.

Dag 10: Dzongla naar Dragnak

  • Van: Dzongla (4.830m), via Cho La Pass (5.420m) naar Dragnak (4.700m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start- en stoptijd: 05.45 tot 13.00 uur
  • Netto looptijd: 3:30 uur
  • Afstand: 9,5 km
  • Stijgen: 671m
  • Dalen: 810m
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla naar Dragnak, ijskoude ochtend
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla naar Dragnak
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking, naar elkaar omkijken
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla naar Dragnak, hiking
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking, Pumori

Reisverslag Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10

Dzongla naar Dragnak, via Cho La Pass

Weer vroeg opstaan. Het begint regelmaat te worden. 😉 Vandaag vertrekken we 05.00 uur van Dzongla naar Dragnak, in vergelijking met gisteren is dat uitslapen. Aafke is zo vriendelijk om haar rozijnen voor in de havermoutpap te delen, maar ze maken me aan het kokhalzen, dus ik vis ze er met dezelfde gang weer uit. Ik moet geen gekke dingen als ik moe ben. 😉 Als iedereen z’n ontbijt achter de kiezen heeft, wapenen we onszelf met alle laagjes die we hebben én een hoofdlamp. We zijn er klaar voor!

Koud maar mooi

De ochtenden in de Himalaya zijn koud, maar oh zo mooi. We lopen eerst rustig in een treintje achter elkaar aan. Je hoort en voelt de stilte om je heen. Prachtig! Het eerste stuk van de morgen lopen we richting de Cho La Pass (5.420m) en dat is een flinke klim, met hier en daar zelfs wat klauterwerk. Wanneer we nog in de schaduw lopen hebben sommigen het zwaar. Gelukkig zijn we er altijd voor elkaar. Voordat we op de Cho La Pass staan, moeten we nog een stuk gletsjer overlopen. De crampons kunnen dus uit de tas. Wat een avontuur, Het is zo fantastish mooi in de sneeuw.

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla, via Cho La Pass, naar Dragnak
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla naar Dragnak, Cho La Pass (5.420m)
Mooie herinneringen trekking Nepal

Cho La Pass

Op de Cho La Pass (5.420m) druppelt de één na de ander binnen. Bovenop de pas eten we ons meegebrachte ontbijtje, dat bestaat uit een chapati en een ei. Meer hebben we niet nodig. Iedereen geniet zichtbaar van het uitzicht op de top. Achter ons het pad en de gletsjer die we hebben belopen hebben. Verbazingwekkend welke afstanden je aflegt terwijl je het idee hebt dat je nauwelijks vooruit komt. Op de top genieten we van de zon op onze snoet. Gebedsvlaggetjes wapperen terwijl de Tibetan snowcocks de kruimels van ons broodje opsnoepen. Aan de overkant zien we de forse afdaling die nog op ons ligt te wachten.

Forse afdaling naar Dragnak

Als iedereen er klaar voor is, zetten we de afdaling in. Een flinke wandeling die bij stukken behoorlijk stijl is. Sommige delen glijd je over het losse gesteente naar beneden, andere stukken heb je wat meer grip en kan je van de ene op de andere rots springen. Al met al een stuk waar je je aandacht er goed bij moet hebben. Hoewel klimmen moeilijker lijkt, gebeuren tijdens de afdaling de meeste ongelukken. Na een flink aantal uren afdalen, bereiken we Dragnak aan het begin van de middag. Het was een lange dag. Thee, eten, zoutjes…. iedereen geniet op z’n eigen manier na van de inspanning. 

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking, Cho La Pass (5.420m)
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla naar Dragnak, uitzicht vanaf Cho La Pass
Tibetan Snowcocks
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 10, Dzongla naar Dragnak, pauze
Crampons Nepal bergtrekking

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.