In november liepen we de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal. Een waanzinnige tocht met ontelbaar veel hoogtepunten, waaronder Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog: Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9: Gorakshep naar Dzongla

Dag 9: Gorakshep naar Dzongla

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking

  • Van: Gorakshep (5.164m), via Kale Pathar (5.600m) naar Dzongla (4.830m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start- en stoptijd: 04:30 tot 14:30 uur
  • Netto looptijd: 4:45 uur
  • Afstand: 15,5 km
  • Stijgen: 640m
  • Dalen: 1.011m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Kale Pathar groepsfoto Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9, Gorakshep, via Kale Pathar, naar Dzongla, view Kale Pathar
Pumori Himalaya Nepal
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9, Gorakshep naar Dzongla, van Kale Pathar naar Gorakshep

Reisverslag Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9

Gorakshep naar Dzongla, via Kale Pahtar

Om 04.00 uur sharp, gaat de wekker. Gisteravond alles klaargezet zodat ik écht alleen hoef op te staan en naar beneden te lopen. Het is stervenskoud op de kamer, dus ik houd mijn hart vast voor de temperatuur buiten. Volledig ingepakt en ingesmeerd loop ik de trap af. Wachtend op de rest druk ik de eerste Snickers in mijn hoofd. :p Thuis moet ik hier niet denken, hier is het een traktatie. Na 5 minuten is iedereen er. Hoofdlampje op, mond houden en gaan!

Stervenskoud

De hoogte in combinatie met de kou staat gegarandeerd voor afzien. Iedereen loopt langzaam omhoog in zijn/haar eigen tempo. Waar ik het meeste last van hebt tijdens zo’n klim zijn koude vingers en tenen. Een stel ‘verse’ sokken helpt enorm, maar buiten dat lukt het de ene dag gewoon beter warm te blijven dan de andere. Op elkaar wachten onderweg is killing want stilstaan betekent bevriezen. Ik denk dat het wel -25C is, dus foto’s maken doe ik weinig. Op de top is het wachten op Bertus. We springen, dansen en lopen heen en weer om warm te blijven, maar of dat nou effect heeft? Ook genieten van het uitzicht is ook best lastig bij deze temperaturen, 😉 Wanneer Bertus er is, maken we een groepsfoto en dan gaan we als de wiedeweerga downhill. Halverwege krijg ik weer gevoel in mijn tenen. Gelukkig, ze zijn er nog. 🙂

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9, Gorakshep naar Dzongla, mooie uitzichten
Routebordje Everest trekking Nepal
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9, Gorakshep naar Dzongla

Lunchen in Lobuche

Nadat we terug zijn van onze hike naar Gorakshep pakken we onze tassen in. We hebben er al een flinke klim opzitten, maar nu begint de dag eigenlijk pas écht. Na een warm ontbijt zakken we af naar Lobuche over hetzelfde pad als we hier ook gekomen zijn. In Lobuche stoppen we voor lunch. Iedereen is gaar, koud en moe. Er wordt niet zoveel gepraat, wel veel gegeten. 😉

Allemachtig prachtig

Na Lobuche laten we de Everest Base Camp trekkers achter ons. We slaan van het hoofdpad af richting Dzongla. De rust buiten de reguliere trail is direct voelbaar en zichtbaar. We lopen over een waanzinnig mooi bergpad, zijn bijna volledige omringd door de machtige reuzen van de Himalaya en als kers op de taart ontspringen een aantal turquise meren aan de horizon. Allemachtig prachtig is er niks bij. 🙂 Wat rest is een mooie wandeling over smalle geitenpaadjes langs de berg. Halverwege de middag bereiken we Dzongla. Daar gaan de voetjes omhoog.

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trektocht dag 9, Gorakshep naar Dzongla
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9, Gorakshep naar Dzongla, Paula
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 9, pad Gorakshep naar Dzongla

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.