In november liepen we de Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking in Nepal. Een waanzinnige tocht met ontelbaar veel hoogtepunten, waaronder Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m), Cho La Pass (5.420m) en Gokyo Ri (5.350m). Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En hoe ging het? In dit blog: Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 12: Gokyo naar Dole

Dag 12: Gokyo naar Dole

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking

  • Van: Gokyo (4.750m) naar Dole (4.038m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en stoptijd: 08:15 tot 14:00 uur
  • Netto looptijd: 3:30 uur
  • Afstand: 13 km
  • Stijgen: 225m
  • Dalen: 935m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Cairns, steenmannetje
Everest Base Camp via Gokyo Lakes bergtocht dag 12, Gokyo naar Dole, Gokyo meer
Everest Base Camp via Gokyo Lakes Groepsfoto

Reisverslag Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 12

Gokyo naar Dole

Vandaag wordt relaxt. Althans in vergelijking met voorgaande dagen. 😉 Geen korte dag, maar wel een dag waarbij we voornamelijk afdalen. Dat vinden de beentjes fijn. Dit betekent rustig opstaan, relaxt ontbijten en kalmpjes installeren. We verlaten Gokyo langs de meren richting het zuiden. Onderweg hebben we mooi zicht op de vallei waar we doorheen lopen en de rivier in het dal die naar beneden kronkelt. De watertjes die wij passeren zijn nog grotendeels bevroren in de morgen.  Een volledig andere wereld dan de afgelopen dagen.

Everest Base Camp via Gokyo Lakes trektocht dag 12, Gokyo naar Dole, lunch Machermo
Everest Base Camp via Gokyo Lakes dag 12, Gokyo naar Dole, vallei

Downhill naar Machermo

Het is vooral downhill vandaag, met hier en daar een klimmetje. Maar in vergelijking met voorgaande dagen kunnen we dit eigenlijk geen klimmetjes noemen. 😉 We lunchen in Marchermo. Vlak voordat we daar zijn, vinden we een mooi plekje in de zon voor een fijne meditatie. Na het zoute noodle soupje in Machermo, die we nuttigen op de heerlijke windvrije binnenplaats van een tea house, trekken we weer verder naar beneden.  

Chillen in Dole

We bereiken Dole mooi op tijd. Fijn! Zo kunnen we allemaal nog even op onze eigen manier nagenieten van de afgelopen dagen. De was, een douchebeurt, een kopje thee, een boek, lekker zoute popcorn, een journal schrijven… iedereen doet lekker z’n ding. Het hoogtepunt van vandaag: de massage van Jeannette. Jeanette is in het dagelijks leven masseur en zij trakteert ons vandaag op een overheerlijke voetmassage. Zo fijn! Er zou eigenlijk standaard een masseur meemoeten op trektocht. 😉

Boomgrens trekking Himalaya Nepal
Everest Base Camp via Gokyo Lakes dag 12, Gokyo naar Dole, bepakte yaks
Everest Base Camp via Gokyo Lakes trekking dag 12, Gokyo naar Dole, Dole

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.