Nepal is een prachtig land dat bekend staat om de hoogste bergen ter wereld. Niet verrassend dat je er de meest fantastische trektochten kan maken. De beste trekkingregio’s van West naar Oost: Far West, Rara National Park, Dolpo, Dhaulagiri, Annapurna, Upper Mustang, Manaslu, Langtang, Everest (Khumbu) en Kanchenjunga. In dit blog de mooiste Upper Mustang trektochten.

Beste Upper Mustang trekkingen in Nepal

De mooiste trektochten in Upper Mustang regio

Upper Mustang, voorheen het Kingdom of Lo, is het noordelijke deel van de Mustang regio. Tot 1992 was dit een gedemilitariseerd gebied en beperkt koninkrijk. (In 2016 is de laatste koning overleden.) Lange tijd was het een mysterie wat zich hier afspeelde, maar tegenwoordig kan je er een aantal mooie trektochten maken. Upper Mustang is één van de gebieden waar de Tibetaanse cultuur het beste bewaard is gebleven. Het voelt er zelfs meer Tibetaans dan in Tibet zelf en het merendeel van de bevolking spreekt traditionele Tibetaanse talen. Het hooggelegen woestijngebied met schitterende kleurrijke kloven, groene oases, indrukwekkende gompa’s (kloosters) en wapperende gebedsvlaggetjes laat je de rijke cultuur van het Tibetaanse boeddhisme zelf ervaren. De mooiste trektochten in Upper Mustang regio zijn Upper Mustang, Upper Mustang loop en Teri La en Saribung La.
Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Upper Mustang regio

Upper Mustang trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Aantal dagen: 10 dagen
 • Maximale hoogte: 4.325m.
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Kagbeni
De standaard Upper Mustang trekking loopt van Kagbeni naar Lo Manthang en terug. Vanaf het vliegveld in Jomsom loop je direct naar het noorden, langs de westelijke kant en meer ontwikkelde deel van de Kali Kandhaki rivier. De route leidt je langs kleurrijke ravijnen en mooie passen, waarvan de hoogste 4.325m is, naar kleine Tibetaanse dorpjes. De dorpen zijn traditioneel gebouwd om het plaatselijke klooster. Je loopt in 4 dagen van Kagbeni naar Lo Manthang. In Lo Manthang moet je zeker een aantal dagen blijven om grotten en kloosters in de omgeving te ontdekken. Vervolgens loop je in wederom 4 dagen terug naar Kagbeni. De aanleg van nieuwe wegen aan de westelijke kant van Kali Khandaki verandert de dorpen in rap tempo. Staat deze trektocht op je lijstje, wacht dan zeker niet te lang.
De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, een douche, houtkachel, Wi-Fi en elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera aanwezig.
Plan altijd een aantal extra dagen in je reisschema. Zo kom je niet meteen voor verrassingen te staan wanneer je ziek wordt, een extra uitstapje wilt maken of een aardverschuiving de route onbegaanbaar heeft gemaakt.

Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Lo Manthang gebedswiel schilderen

Upper Mustang Loop trekking

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
 • Aantal dagen: 12 dagen
 • Maximale hoogte: 4.380m
 • Accommodatie: tea houses
 • Start-/stoppunt: Kagbeni/Kagbeni of Muktinath
Een route met iets meer uitdaging is de Upper Mustang Loop. Het begin van deze trektocht volgt dezelfde weg naar Lo Manthang als de standaard Upper Mustang trekking. De route leidt je langs de westelijke kant van de Kali Ghandaki. Na een bezoek aan Lo Manthang brengt de Upper Mustang Loop trekking je via de veel ruigere oostelijke kant van Kali Ghandaki weer terug. Aan deze kant van de rivier is er geen wegenbouw, waardoor leven authentieker is. Daarnaast tref je minder wandelaars in dit deel van Upper Mustang. De natuur aan deze kant van de rivier is grootser en uitdagender. Ook liggen de dorpen verder uiteen. Houd dus rekening met langere en meer uitdagende wandeldagen.
Wanneer je hoogtevrees hebt, kan Upper Mustang Loop op bepaalde momenten tergend zijn. Onderweg moet je een aantal steile rotswanden beklimmen. Wil je extra uitstapjes maken, plan dan zeker een extra dag in om Luri Gompa te bezoeken. Dit is een prachtig grottencomplex vol boeddhistische fresco’s en Tibetaanse bouwwerken die je zeker niet mag missen.
De voorzieningen onderweg zijn goed. In bijna ieder tea house is een gevarieerd menu, (hout)kachel en stromend water aanwezig. Elektriciteit voor het opladen van je telefoon of camera en Wi-Fi ontbreken soms. Eindig je Upper Mustang Loop in Kagbeni of Muktinath, het grote hindoeïstisch pelgrimsoord op het Annapurna Circuit.
Jaarlijks rond mei wordt het Tiji festival gehouden in Lo Manthang. Dit festival herdenkt de overwinning van de incarnatie van Lord Buddha, Dorjee Sonnu, op een demon genaamd Man Tam Ru, een boosaardig wezen dat zich voedt met mensen en stormen en droogte veroorzaakt. Tiji duurt 3 dagen en het kan erg druk zijn in deze periode.

Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Upper Mustang Loop

Teri La en Saribung La trekking

 • Moeilijkheidsgraad: zeer uitdagend
 • Aantal dagen: 18 tot 22 dagen
 • Maximale hoogte: 5.595m (Teri La), 5.600m (Saribung)
 • Accommodatie: tea house, homestays en kamperen
 • Start-/stoppunt: Kagbeni/Koto
Teri La en Saribung La zijn fantastische trektochten voor de ware avonturier. Deze trekkingen verbindt Upper Mustang met de Nar en Phu vallei in de Annapurna regio. Beide trektochten duren zo’n 3 weken en zijn zeer uitdagend. Tijdens deze bergtrekking kampeer je meerdere nachten boven de 4.000m en touwen, stijgijzers en ijsbijlen zijn geen overbodige luxe. Wanneer je deze trekking wilt maken, moet je dus fit en ervaren zijn en weten wat je doet. Ga alleen in zee met een organisatie die kennis van dit gebied heeft en ervaring met deze trektocht(en).
Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Teri La pass

Mooiste Upper Mustang trekkingen: hoogtepunten

Welke trekking je ook besluit te maken, je bent verzekerd van een fantastische tijd. Elke trektocht kent zijn eigen schoonheid en charme. De hoogtepunten van de mooiste Upper Mustang trektochten zijn:

Tibetaans boeddhisme

Upper Mustang is nog één van de weinige plekken waar het traditioneel Tibetaans boeddhisme volop leeft. Wil je deze cultuur van dichtbij ervaren dan is Upper Mustang the place to be. Wees je er wel van bewust dat hier het leven ook hier snel verandert vanwege aanbouw van nieuwe wegen.

Lo Manthang

Upper Mustang is nog één van de weinige plekken waar het traditioneel Tibetaans boeddhisme volop leeft. Wil je deze cultuur van dichtbij ervaren dan is Upper Mustang the place to be. Wees je er wel van bewust dat hier het leven ook hier snel verandert vanwege aanbouw van nieuwe wegen.

Nomadencultuur

Maak kennis met de Tibetaanse nomadencultuur tijdens je Upper Mustang trekking. Herders leven hier in tenten van yakhaar, waarbij ongetemde Mastiff honden de wacht houden als ze er niet zijn. Helaas wordt de kans om een herder tegen te komen steeds kleiner aangezien het moderne leven dichterbij komt en dit voor velen comforabeler is. Krijg je de kans? Drink dan samen een kopje Tibetaanse yakboterthee.

Avontuurlijk trekken

Hoewel de meeste mensen via de westelijke van en naar Lo Manthang trekken, kiezen steeds meer mensen voor een terugweg langs de oostelijke, meer uitdagende kant, van de oever. Is dat niet genoeg? Maak dan de zeer uitdagende trektocht via Teri La of Saribung La. Let wel op, deze trekkingen zijn niet voor iedereen. Ze duren zeker 3 tot 4 weken en hier moet je extreem fit voor zijn.

Kleurrijk gesteente

Rood, oranje, bruin, geel, blauw, zwart en wit… Tijdens een trektocht door Upper Mustang kom je gesteente in allerlei kleuren tegen. Dit kleurrijke spektakel is fantastisch om te zien, kenmerkend voor de regio en compleet anders dan de meeste andere trektochten in Nepal, waarbij de witbesneeuwde bergtoppen vaak centraal staan.
Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Upper Mustang

Upper Mustang trekking informatie

Beste reistijd Upper Mustang

Upper Mustang ligt volledig in de regenschaduw van de Himalaya. De beste reistijd voor trektochten in dit gebied, in tegenstelling tot vele andere gebieden, is dan ook mei tot oktober. In de winter zijn accommodaties vaak gesloten, dorpen leeggelopen omdat inwoners overwinteren in lager gelegen gebieden en passen onbegaanbaar vanwege sneeuwval.

Vergunningen/permits Upper Mustang

Voor trektochten in Upper Mustang heb je een TIMS (Trekkers Information Management System) en een Restricted Area Permit nodig. De Restricted Area Permit kost $500,- voor 10 dagen. Voor elke extra dag betaal je $50,-. Minimale groepsgrootte is 2 personen en je bent verplicht een gids mee te nemen.
Heb je vragen? Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Of wil je graag één van de mooiste Upper Mustang trektochten maken? Ik help je graag verder. Check Bergtrekking op Maat of plan alvast een voorpretgesprek.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.