In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La pass, Cho La pass en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 1: Kathmandu tot Monjo.

Everest Base Camp trekking dag 1

  • Van: Kathmandu naar Monjo
  • Moeilijkheidsgraagd: makkelijk
  • Start- en stoptijd: 09.00 tot 16.00 uur
  • Minimale/maximale hoogte: 2.543m/2.855m
  • Afstand: 13,9 km
  • Ascent: 1.569m
  • Descent: 1.569m
  • Overnachten: Sherpa Lodge & Restaurant (prima)
Everest Base Camp dag 1 Kathmandu tot Monjo, luchthaven Lukla
Everest Base Camp dag 1 Kathmandu tot Monjo
Everest Base Camp trekking dag 1 Kathmandu tot Monjo

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 1

Aankomst Raman

Raman komt rond middernacht in Kathmandu aan (1400m). We besluiten tegenover het vliegveld te overnachten. Dit scheelt reistijd… en betekent weer eens een warme douche (die hadden ze niet in het gastgezin waar ik verbleef). We nemen de eerste vlucht in de morgen (06.20 uur). Deze heeft de minste kans op vertraging of annulering. Dat blijkt! We vliegen bijna op tijd richting Lukla (2730m). De vlucht na ons wordt geannuleerd en deze reizigers moeten een dure helikopter nemen om die dag in Lukla te komen. Een goed begin!

EBC dag 1: panterslips uit Lukla

In Lukla is het weer goed maar koud. Wanneer we aankomen en ons installeren, kom ik erachter dat ik een packing cube vergeten ben. Ik heb dus geen sokken, onderbroeken, bh, Buff, handschoenen en reishanddoek bij me. Dom! Van Raman mag ik een paar sokken lenen maar ja, ik kan niet twee weken dezelfde onderbroek aan en een Kacchera (Sikh onderbroek) lijkt me ook geen strak plan.😇 In Lukla dus meteen verplicht shoppen. Erg veel keuze is er niet. Ik moet het doen met twee paarse panterprintslips tot aan m’n oksel. Een extra isolerend onderlaagje kan vast geen kwaad.😉 Ook nog even een nieuwe Buff en handschoenen en dan zijn we er klaar voor.

Everest Base Camp trekking dag 1: daar gaan we!

Na een ontbijtje in Lukla starten we de wandeling op ons dooie akkertje. Het is 09.00 uur. Ons hoofddoel is Monjo, maar eerder stoppen is ook prima. We zien wel hoe ver we komen. Het pad loopt eerst langs een rivier en gaat vervolgens geleidelijk omhoog en omlaag. Onderweg zijn talloze tea houses waar je kunt eten en drinken dus we houden een aantal theestops, lunchen onderweg en bereiken Monjo (2835m) rond 16.00 uur. We slapen gratis bij Sherpa Lodge & Restaurant wanneer we ons avondeten en ontbijt bij hen nuttigen.

De meeste reizigers slapen in Phakdeng omdat ze later in Lukla aankomen. Probeer in Monjo te overnachten als het lukt. Dit scheelt je de volgende dag twee uur wandelen en je bent voor de meute uit. In Monjo ga je officieel Sagarmatha National Park in. Registratie kan even duren wanneer het druk is. Hoe vroeger je bent, hoe beter.

Everest Base Camp dag 1 Kathmandu tot Monjo stupa's
Everest Base Camp dag 1 Kathmandu tot Monjo, lopen Dudh Koshi rivier

Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.