In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La pass, Cho La pass en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 15: Namche Bazar tot Lukla.

Everest Base Camp trekking dag 15

  • Van: Namche Bazar tot Lukla
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start-/stoptijd: 08.00 tot 16.45 uur
  • Netto loopuren: 7
  • Minimale/maximale hoogte: 2.545m/3.426m
  • Afstand: 20km
  • Ascent: 2.651m
  • Descent: 3.226m
  • Overnachten: K2 Lodge (500NPR, prima, helaas geen verwarmde binnenplaats)
Everest Base Camp dag 15 Namche Bazar tot Lukla, rivier

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 15

Einde in zicht

Nog even langs de ATM voordat we vertrekken. (Ja, dat kan in Namche!) Raman is helemaal door z’n geld heen dus we moeten. Dan begint de laatste dagetappe, die nagenoeg alleen bergafwaarts gaat. Na dagen klimmen in de ijle lucht is dat een makkie. We rennen de berg af. Onderweg komen we veel ezels tegen die met zakken rijst en gasflessen op hun rug naar boven moeten. De meesten zien er goed uit maar we zien ze ook met ernstige verwondingen.

Pizza’s in Phakdeng

Halverwege, in Phakdeng, zien we een German Bakery en stoppen voor lunch. We zijn op de terugweg dus besluiten onze overwinning alvast te vieren. We bestellen een overheerlijke en goed belegde pizza met échte kaas. Hoe lekker kan het zijn als je twee weken op momo’s en dal bhat hebt geleefd. Verandering van spijs doet in dit geval zeker eten. Hoewel ik normaal gesproken helemaal geen pizzaliefhebber ben, kan ik er wel twee op.

Everest Base Camp trekking: we did it!

De laatste uurtjes duren lang. We vragen geregeld aan een willekeurige voorbijgangers hoeveel uur lopen Lukla (2860m) is. We begonnen met het antwoord, ‘Twee uur’, maar na een uur was het antwoord nog steeds, ‘Twee uur’. In principe is twee uur natuurlijk niets, maar als je het einde ruikt, is dat ineens lang. 😉 Aan het einde van de middag lopen we onder de poort van Lukla door. We geven elkaar een dikke knuffel, kijken elkaar aan en zeggen lachend, ‘We did it!’ Langzaam lopen we verder richting een tea house vlakbij het vliegveld.

Everest Base Camp dag 15 Namche Bazar tot Lukla, Lukla

Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.