In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La pass, Cho La pass en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 16: Lukla tot Kathmandu.

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 16

Wanneer we om 06.00 uur op het vliegveld aankomen, checkt iedereen netjes in. Alleen van onze vliegmaatschappij (Sita Air) is nog niemand aanwezig. Die dienstdoende medewerker gaf deze morgen waarschijnlijk de voorkeur aan uitslapen en draaide zich nog een keer lekker om toen hij van achter zijn slaapkamergordijntjes het wolkendek aanschouwde. Als het luchtdek opentrekt, komen de vliegtuigjes van alle kanten aanvliegen. Zo snel als ze landen, stijgen ze ook weer op en verdwijnen uit zicht.

Home sweet home

Twee uur na de geplande vertrektijd vliegen we daadwerkelijk terug naar Kathmandu. Dat was het dan. Ons Everest-avontuur. Wat een belevenis. Fantastische uitzichten. Prachtig weer. Overweldigende natuur… ik kan alleen maar spreken in superlatieven als ik terugdenk aan deze reis. Everest Base Camp, je was de beste!

Everest Base Camp in cijfers

Aantal reisdagen: 16
Aantal wandeldagen: 14
Totale loopuren: 80
Afstand: 150 km
Minimale hoogte: 2860m Lukla
Maximale hoogte: 5535m Kongma La pass
Totaal ascent: 15.361m
Totaal descent: 13.908m
Aantal keren gedoucht: 1

Everest Base Camp trekking dag 16 Lukla tot Kathmandu, oh mani padme hum mantra

Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.