In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La pass, Cho La pass en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 7: Chukhung via Kongma La pass tot Lobuche.

Everest Base Camp trekking dag 7

  • Van: Chukhung via Kongma La pass tot Lobuche
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start-/stoptijd: 06.15 tot 17.00 uur
  • Netto loopuren: 10
  • Minimale/maximale hoogte: 3.727m/5.505m
  • Afstand: 10,07km
  • Ascent: 1.038m
  • Descent: 844m
  • Overnachten: Alpine Home & Restaurant (700 NPR per nacht (fixed), slecht, New EBC Guest House iseen goed alternatief. Daar hebben we de volgende dag geluncht. was uitstekend.)
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, ijskoude morgen
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, Raman in de zon
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, yaks

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 7

Kongma La pass: een monster!

Een hel van een dag. We vertrekken 06.30 uur via Kongma La pass (5535m) richting Lobuche (4940m). Het is maar goed dat we van tevoren geen enkel idee hebben wat we gaan doen, want anders hadden we het nooit gedaan haha. Wanneer we vertrekken vanuit het tea house is het nog donker buiten en daardoor extreem koud. Raman weet niet hoe hij het heeft en z’n handen vriezen zowat van z’n lijf. Wederom is de natuur prachtig, wat een hoop goedmaakt. Maar voordat de zon zich laat zien, is het afzien.

Stijgen gaat prima

Het eerste deel van de dag is vooral stijgen richting de pass. Dit gaat me goed af. Hoewel ik het bij stukken wel gevaarlijk vind. Steile afgronden en rotswanden waar je, als je even niet oppast, zo vanaf dondert. Hier moet je vooral niet teveel bij stilstaan, anders zie je overal gevaar. Naar boven heeft Raman het zwaarder dan ik. Na vijf uur bereiken we eindelijk de gebedsvlaggen op de pass. Het uitzicht over de frozen lakes is prachtig! Ik dacht nog, het was pittig, maar ik ben er bijna. Nou, dat was iets te optimistisch. Na een half uurtje pauze, de nodige foto’s en wat pindakaas naar binnen gewerkt te hebben, begint de afdaling. En die was in een woord verschrikkelijk!

Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, locals onderweg
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, Paula Kongma La pass
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, uitrusten Kongma La pass

Totaal gesloopt

Raman doet het goed naar beneden, maar ik ben een ramp. Ik vind het doodeng. Er is nergens houvast en ik moet me aldoor stukken naar beneden laten vallen en glijden. Levensgevaarlijk. Het lijkt een never ending journey. Net als je denkt dat je alles hebt gehad, begint het hele circus weer van voor af aan. Er zijn geen paden dus we kunnen ook lastig inschatten of het wel veilig is. Daarnaast kunnen mijn benen echt niet meer. Ik heb spijt van de f*cking zware rugzak. Na 10 uur bereiken we Lobuche. Completely destroyed! Ik ben zo vermoeid dat ik moet overgeven en onderweg ben ik al een keer in janken uitgebarsten omdat ik niet meer wist hoe ik het had haha (heel stoer!!!😇). Het is het mooiste dat ik ooit gezien heb, maar ik vond het ook zwaar.

Slecht guesthouse

Bovenstaande nachtmerrie kan er mede voor gezorgd hebben dat ik de lodge niets vond, maar dat was het volgens mij niet. 😉 Het eten was basic, de gezamenlijke ruimte oud en de kamers niet fris. Zou er niet nog een keer verblijven.

Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, verlaten landschap
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, klauteren over rotsblokken
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, Lobuche

Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.